ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ: Γνωρίστε τον πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών Μάρκο Μπόλαρη -ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Στο άκουσμα και μόνο του όνοματος του ακόμη και όλοι όσοι δεν τον γνωρίζουν λένε πως πρόκειται για άνθρωπο που βρίσκεται κοντά στην ορθοδοξία και ναι έτσι είναι. Άριστος νομικός , πολύτεκνος πατέρας  μα πάνω από όλα άνθρωπος , αγωνιστής και γνήσιος προοδευτικος σοσιαλιστής .Ξεκίνησε την πολιτική του πορεία από το ΠΑ.ΣΟ.Κ , πάντα έντιμος για αυτό άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας τον ενέταξε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις παρακάτω σειρές θα έχετε την ευκαρία να μάθετε πολλά περισσότερα για τον πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών όπου είχε χαρτοφυλάκιο που περιλάμβανε  τον προσδιορισμό και άσκηση της εκκλησιαστικής / θρησκευτικής, πολιτιστικής και κλιματικής περιβαλλοντολογικής διπλωματίας. 

Ο Μάρκος Μπόλαρης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1958 ενώ αποφοίτησε από το Α΄ Λύκειο Σερρών . Μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Roosevelt του Chicago, Illinois. Ασχολήθηκε με τη μαχόμενη δικηγορία στο Πρωτοδικείο Σερρών και στο Εφετείο Θεσσαλονίκης από το 1985 έως το 2004, μέχρι την εκλογή του ως βουλευτής.

 

                                    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Παντρεμένος με την Κυριακή Τζαμπαζίδου, συμβολαιογράφο Σερρών και πατέρας έξι παιδιών, της Δέσποινας, του Ηλία, του Γιάννη-Πρόδρομου, της Αναστασίας, της Ζηνοβίας και της Άννας.

Στα κοινά πράγματα των Σερρών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κατά τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών-Σπουδαστών Νομού Σερρών και κατά τη φοίτησή του στο Chicago υπεύθυνος στον Τομέα Αλληλεγγύης του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών.
Υπήρξε πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών από το 1991 έως το 1992 και Πρόεδρος της Εφορίας Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών από το 1993 έως το 1996, όταν εκδόθηκε ο Τόμος για τα αφαιρεθέντα από τον βουλγαρικό στρατό, ανεκτίμητης αξίας Κειμήλια και Χειρόγραφα από Πατριαρχικές Μονές της Μακεδονίας και διατυπώθηκε επίσημα το αίτημα επιστροφής τους.
Το 1986 και το 1990 Δημοτικός Σύμβουλος Σερρών και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Κοινωνικής Πρόνοιας από το 1990 έως το 1994, όταν διοργανώθηκε το Α΄ Διεθνές Συνέδριο για την Ιστορία των Σερρών και εκδόθηκε η επιστημονική επετηρίδα ΣΕΡΡΑΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ. Στη θητεία του ανεγέρθηκε το κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Αθλητισμού και λειτούργησε το Εικαστικό Εργαστήριο Σερρών.
Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Σχολής Κωφών και Βαρήκοων Σερρών από το 1988 έως το 1990 και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων από το 1990 έως το 1992, όταν αποκτήθηκε η ιστορικής σημασίας οικία του Ακαδημαϊκού και κορυφαίου ζωγράφου μας Ουμβέρτου Αργυρού για την στέγαση της Ένωσης. Από το 1994 έως το 1997 Νομαρχιακός Σύμβουλος στην αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών. Έχει την πρωτοβουλία ιδρύσεως της Εταιρίας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, η οποία εκδίδει την επιστημονική επετηρίδα ΣΕΡΡΑΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ, και την υπηρετεί ως πρόεδρος μέχρι το 2004.

                 Ο Μάρκος Μπόλαρης Βουλευτής Σερρών

Εκλέγεται βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2004, 2007, 2009, και Μαΐου και Ιουνίου του 2012.
Στο Κοινοβούλιο δραστηριοποιήθηκε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας, Μορφωτικών Υποθέσεων, Περιφερειών, Δεοντολογίας και Αποδήμου Ελληνισμού.
Υπήρξε μέλος στις Ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στις υποθέσεις Βατοπεδίου και του σκανδάλου των άγονων γραμμών του Υπουργείου Αιγαίου. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση των υποβρυχίων με εμπλεκόμενο υπουργό. Η έρευνα και τεκμηρίωση των υποθέσεων αυτών αποκάλυψε τις διαδρομές του μαύρου χρήματος και την παραπομπή των υπαιτίων στη Δικαιοσύνη. Επιπλέον, από το Νοέμβριο του 2016 έως και τον Αύγουστο του 2018 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο Μάρκος Μπόλαρης Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Από τον Οκτώβριο 2009 έως Σεπτέμβριο 2010 διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Εισηγήθηκε νομοθετικά την ίδρυση και λειτουργία της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, μιας πρότυπης κυβερνητικής δομής βασισμένης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση με στόχο την αποκέντρωση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατική προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων στη Μακεδονία και Θράκη.
Ο Μάρκος Μπόλαρης Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Από τον Ιούνιο 2011 έως Μάιο 2012 διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύηςμε αρμοδιότητες την Κοινωνική Πρόνοια και την Ψυχική Υγεία, . Από τη θέση αυτή προώθησε την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, την αναδιοργάνωση των Προνοιακών Μονάδων, την ένταξη των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο ΕΣΥ. Η νομοθετική πρωτοβουλία για την δημιουργία Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου, όλων των δικαιούχων ,προνοιακού επιδόματος, εγκρίθηκε ομόφωνα στη Βουλή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Ως αρμόδιος για την Πρόνοια Υφυπουργός εισηγήθηκε την νομοθέτηση για πρώτη φορά της έννοιας των αστέγων και προώθησε αντίστοιχα πολιτικές στήριξης τους.

Υποψήφιος Περιφερειάρχης και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών

Ηγείται της Περιφερειακής Αυτοδιοικητικής παράταξης «ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2010.

Το 2012 διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ λόγω άρνησης ψήφισης μέτρων της κυβέρνησης Σαμαρά και συμμετέχει στην δημιουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών της οποίας ήταν μέλος από το 2012 έως το 2014.

Στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές το Μάϊο του 2014 ηγείται της Ανεξάρτητης Περιφερειακής Παράταξης «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως το Νοέμβριο του 2016, διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου υπηρέτησε την στρατηγική δημιουργίας νέου παραγωγικού προϊόντος προτύπου στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας, εστιάζοντας στην ποιότητα, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια των προϊόντων με σειρά Υ.Α. στήριξης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Ομάδων Παραγωγών, και την επίλυση της εκκρεμότητας για την κλωνική επιλογή της αμπέλου (αξιοποίηση ελληνικών ποικιλιών).

Υπέβαλε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για συγκρότηση Action Plan για την αντιμετώπιση, για τον στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ξυλέλλα στα ελαιόδενδρα. Σημαντική πρωτοβουλία για συνέργεια με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την γαλακτοβιομηχανία και τους γαλακτοπαραγωγούς για την δωρεάν διανομή φρέσκου γάλακτος στους μαθητές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον Υπουργό Γεωργίας του Ισραήλ για κτηνοτροφικά, αγροτικά και τεχνολογικά θέματα στον αγροδιατροφικό τομέα.

Διαχειρίστηκε την ένταση που προέκυψε στον αγροτικό τομέα λόγω του εμπάργκο των αγροτικών μας προϊόντων από τη Ρωσία, κατευθύνοντας τα σε ευπαθείς κοινωνικές, λόγω της οικονομικής κρίσης ομάδες. Για την προστασία Ελλήνων Κτηνοτρόφων, επαναθέσπισε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προελεύσεως στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο Μάρκος Μπόλαρης Υφυπουργός Εξωτερικών

Από τον Αύγουστο του 2018, ως Υφυπουργός Εξωτερικών, έχει χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τον προσδιορισμό και άσκηση της εκκλησιαστικής / θρησκευτικής, πολιτιστικής και κλιματικής περιβαλλοντολογικής διπλωματίας.

Έχει οριστεί πρόεδρος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδος-ΠΓΔΜ που συστάθηκε για τη διερεύνηση ιστορικών, αρχαιολογικών και εκπαιδευτικών ζητημάτων.