Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ” ΑΥΡΙΟ” ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Κ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Του Νίκου Αλατά*Βιογραφικό σημείωμα στο τέλος άρθορυ

Τίθεται λοιπόν το σημαίνον ερώτημα, ποιο το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολυεπίπεδη εκλογικού χαρακτήρα ήττα του καλοκαιριού; Στο άνωθεν ερώτημα μια απάντηση δεν υφίσταται, το ζήτημα είναι μέσα από την σύνθεση πολλών & διαφορετικών οπτικών να συνθέσουμε έναν πρωτοποριακό οδικό χάρτη για τον μετασχηματισμό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του έτερου πόλου του πολιτικού και του κομματικού συστήματος, εκείνου του κόμματος που εκφράζει πια με βεβαιότητα τον Προοδευτικό Χώρο. Κάποιες σκέψεις, κάποια ερωτήματα, κάποιοι προβληματισμοί, κάποιες προτάσεις, αυτά πρόκειται να αποτυπωθούν σε αυτό το άρθρο, με βαθιά συναίσθηση της αγωνίας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ως της κύριας δυνάμεως του Προοδευτικού Κόσμου που έχει την δυνατότητα και την ικανότητα να κατακτήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του λαού και παράλληλα τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας για να εφαρμοστεί προοδευτικό πρόγραμμα. 

Στην πορεία προς το Συνέδριο και με στόχο έναν δυναμικό μετασχηματισμό, θα πρέπει να υπάρξει ευρύς και υγιής προβληματισμός για σημαίνοντα ζητήματα της δομής του κόμματος, για την δημιουργία μιας Διακήρυξης που θα αποτυπώνει σαφέστατα τις ιδέες – τις αξίες – τις αρχές της Αριστεράς αλλά ταυτόχρονα αυτά θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οφείλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ να είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές αυτού, να είναι άμεσα συνδεδεμένα με ζητήματα που αποτελούν τις επονομαζόμενες προκλήσεις του μέλλοντος, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:

 

 • Τεχνητή Νοημοσύνη.
 • Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (Τεχνολογική Επανάσταση).
 • Το Περιβάλλον και το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής.

 

Παράλληλα με τα παραπάνω ζητήματα σωστά διαρθρωμένη θα πρέπει να είναι και η αναφορά σε διαχρονικά & καίρια ζητήματα όπως το ζήτημα της εργασίας, το ζήτημα του μοντέλου της ανάπτυξης στο σήμερα. Η Διακήρυξη αυτή θα πρέπει να είναι μια κοιτίδα έμπνευσης, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα κείμενο που θα αποτελέσει πηγή οράματος και ελπίδας. 

Προβληματισμός λοιπόν και για την δομή του κόμματος, που θα συνδεθεί με το ερώτημα, πως θα γίνει το κόμμα πόλος έλξης ενασχόλησης για τους πολίτες που μας ψήφισαν και ακόμα καλύτερα για την πλειοψηφία του λαού. Σε αυτό το ζήτημα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε και προωθεί την εφαρμογή 6 βημάτων που μπορούν να αποτελέσουν έναν πρώτο ΄΄μπούσουλα΄΄ και αυτά είναι τα παρακάτω:

 

 • Η δημιουργία Ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ( ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.
 • Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος ( eSYRIZA).
 • Η Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.
 • Η έναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1η Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία / περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο.
 • Οι ανοιχτές συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
 • Η ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου.

 

Τα παραπάνω έξι βήματα κινούνται σε έναν πρώτο ικανοποιητικό τόνο, μιας και προτείνουν και διαρθρωτική μετεξέλιξη του κόμματος μεταξύ όλων των άλλων με συγκεκριμένες προτάσεις. Στα ζητήματα της δομής θα πρέπει να ανοίξει σύντομα και με σοβαρότητα ο διάλογος για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και της ηγεσίας του κόμματος, ο γράφων είναι υπέρμαχος του μοντέλου της εκλογής από την βάση, ένα μοντέλο που αποτελεί έναν σημαντικό και ρηξικέλευθο δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες. Παραπέρα, θα προσδώσει μια σημαντική ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας προς τιμήν του για την εκλογή από την βάση προέβη σε ένα ενδιαφέρον σχόλιο:

 

 • «δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμιά εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους. Η συζήτηση όμως για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος εμπεριέχει και τον τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλη η ηγεσία. Γιατί το ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος αλλά ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών»….”.

 

Δίπλα στο ζήτημα της δομής του κόμματος, θα πρέπει να ερευνηθεί και το ζήτημα του προοδευτικού μετώπου, εν ολίγοις της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Και εδώ ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος αναφέροντας ότι για την Ευρώπη πρέπει να σφυρηλατηθεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο από τα αριστερά της Αριστεράς μέχρι το Προοδευτικό Κέντρο, αυτό σε παρόμοια διατύπωση έχει αναφέρει και για το εσωτερικό της χώρας, συναισθανόμενος τις επιταγές των καιρών για σύγκληση – συνεννόηση & συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. 

Πάντοτε στο κόμμα θα πρέπει να αναρωτιόμαστε σε ποιους απευθυνόμαστε, ένα μεγάλο ερώτημα λοιπόν, ένας μείζων προβληματισμός, είναι σε ποιες ομάδες της κοινωνίας οφείλει να απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως η πλήρης έκφραση της Μεγάλης Δημοκρατικής & Προοδευτικής Παρατάξεως. Για τον γράφοντα στην Διακήρυξη θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το κάλεσμα θα είναι προς τους αδύναμους, προς την μεσαία τάξη, προς την υγιή επιχειρηματικότητα, διότι και αυτή διαδραματίζει καίριο ρόλο σε μια χώρα σε μια κοινωνία. 

Είναι αδήριτη ανάγκη, χωρίς αυτό να καταστεί αυτοσκοπός, να δημιουργηθεί ένα μαζικό κόμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κινητήριος ΄΄κρύσταλλος΄΄ του κόμματος, αλλά σε αυτή τη φάση και για να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για την κατάκτηση της διακυβέρνησης προς όφελος του λαού, πρέπει να πλαισιωθεί από μια ισχυρή συλλογική οντότητα, εν ολίγοις ένα ισχυρό κόμμα.

Χρόνο έχουμε όχι απεριόριστο, για αυτό το διάστημα μέχρι το Συνέδριο θα πρέπει να αποτελέσει έναν χρόνο υγιούς καταιγισμού ιδεών (brainstorming), όπου στο Συνέδριο θα υπάρξει η δυνατότητα να αποτυπωθούν σε δυναμικές αποφάσεις. 

Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής που δίνουν ελπίδα για το μέλλον:

 

 • «Δεν μένουμε απλώς στην Αριστερά. Δεν είμαστε ενοικιαστές της. Είμαστε, θέλουμε να είμαστε, και δεν πρόκειται να το διαπραγματευτούμε αυτό, το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς στην εποχή μας».
 • «Η προσπάθεια μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει σε face control. Εχουν θέση όλοι εκείνοι που κατανοούν ότι η μεγάλη προοδευτική παράταξη και μόνο αυτή μπορεί να δώσει την ενέργεια που χρειάζεται μια στρατηγική αλλαγής και κοινωνικής προόδου».
 • «Αυτό που απαιτούν οι συνθήκες είναι μια οργανωτική, κομματική, και γι’ αυτό βαθιά πολιτική, ηθική και ιδεολογική, όχι ανασυγκρότηση απλά, αλλά επανάσταση. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη τομή, μέσα όμως στη συνέχεια της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πάντα ένα ακόμα σε κίνηση και σε αλληλεπίδραση με τις εξελίξεις».
 • «Γιατί, η ωριμότητα δεν συνάδει με τους αγώνες;» + «Αγώνες δώσαμε τέσσερα χρόνια για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Τους δώσαμε στις Βρυξέλλες, τους δώσαμε στα πουργεία, τους δώσαμε στην καθημερινότητα. Με σωστά και λάθη. Με κέρδη και υποχρεώσεις. Αλλά τους δώσαμε και βγήκαμε νικητές […] Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προασπιστεί σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα που του έχει δώσει ο λαός τα κοινωνικά εκείνα στρώματα που εκπροσωπεί. Και στη Βουλή και εκτός Βουλής. Θα βρίσκεται εκεί που διακυβεύονται τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

 

Θέλουμε λοιπόν ένα κόμμα της Αριστεράς αλλά με σαφέστατο Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό;

Θέλουμε λοιπόν ένα κόμμα που θα φέρει στο δρόμο του προοδευτικές δυνάμεις από τα αριστερά της Αριστεράς μέχρι το Προοδευτικό Κέντρο για συνεννόηση και γιατί όχι και για συνεργασία; 

Θέλουμε λοιπόν ένα κόμμα ισχυρό που θα σταθεί επάξια δίπλα στον Άνθρωπο, στον Πολιτικό που μετεξελίχθηκε σε Δυτικό – Ευρωπαίο Ηγέτη για να παράξουν σε αρμονικό συνδυασμό το βέλτιστο – επιθυμητό αποτέλεσμα;

Επιζητούμε τα αποτελέσματα του καλοκαιριού αντί να αποτελέσουν ΄΄συμπληγάδες πέτρες΄΄ να καταστούν αφορμή για ένα καινοτόμο οδικό χάρτη για το μέλλον του κόμματος; 

Επιζητούμε τα λάθη του παρελθόντος είτε στην παρελθούσα περίοδο αντιπολίτευσης είτε στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας να γίνουν ΄΄φορτίο΄΄ θετικής εμπειρίας για την μέλλουσα επάνοδο μας; 

Επιζητούμε να προωθήσουμε όσο μπορούμε την συνεννόηση και συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων εδώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όχι και με προοδευτικές δυνάμεις και έξω από την ΕΕ; 

Είμαστε έτοιμοι με τον δέοντα φόβο αλλά με πάθος και μαχητικότητα για μέλλον να κάνουμε το βήμα για κάτι καινούργιο με στιβαρές βάσεις; 

Η απάντηση στα ερωτήματα πρέπει να είναι ΝΑΙ!!!

Για μια Δυναμική Ευρωπαϊκή Αριστερά!!!

Για την σφυρηλάτηση της πλήρους εκφράσεως της Μεγάλης Δημοκρατικής & Προοδευτικής Παρατάξεως!!!

Για το μέλλον αυτής της χώρας και για την συνεισφορά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!!!

Ο Νίκος Αλατάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βύρωνα Αττικής. Έχει λάβει το πρώτο του πτυχίο από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών με Άριστα 09. Φοιτά επίσης για δεύτερο πτυχίο στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών  με κατεύθυνση Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις του ιδίου Πανεπιστημίου, η δε Πτυχιακή Εργασία (θέμα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο & Παγκόσμια Τράπεζα: Οι ρόλοι, η σχέση και η δεκαετία του 1980) έλαβε βαθμό Άριστα 10. Το 2014 για την επίδοση του στο πρώτο έτος στο πτυχίο για το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας έλαβε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Υποτροφία και Βραβείο ως ο φοιτητής με την καλύτερη επίδοση. Έχει συμμετάσχει σε σειρά συνεδρίων και ημερίδων.  Είναι κάτοχος στα Αγγλικά του πτυχίου Proficiency CaMLA – ECPE του Πανεπιστημίου του Michigan & του Πανεπιστημίου του Cambridge, επίσης έχει πτυχίο DELF Α2 στα Γαλλικά. Είναι λάτρης της πολιτικής με την στενή και με την ευρεία έννοια του όρου. Επίσης δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους τομείς της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, του Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου, της Εξωτερικής Πολιτικής & της Διπλωματίας.