Παύλος Πολάκης, ένας αληθινός Άνθρωπος και ένας Πολιτικός που ομιλεί την γλώσσα της αλήθειας

Του Νίκου Αλατά *** Βιογραφικό Αρθρογράφου μας στο τέλος κειμένου.

Στα 4.5 χρόνια που κυβέρνησε ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ως ένα χρονικό σημείο, ένα από τα πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα του ήταν και είναι ο Παύλος Πολάκης.

Θα γεννηθεί στην Κρήτη και ειδικότερα στα Σφακιά την 11η του Μάη του 1965. Κατάγεται από οικογένεια με αρκετά χαμηλό εισόδημα, όταν ήταν 13 χρονών θα βιώσει μια μεγάλη απώλεια αυτή του πατρός του, μπροστά στον θανόντα πατέρα του θα δώσει την υπόσχεση να γίνει ένας Καλός Γιατρός.

Με αγόγγυστο διάβασμα θα λάβει το απολυτήριο του Λυκείου με 20/20 και θα εισέλθει στην Ιατρική Αθηνών 5ος στην σειρά. Από τότε που ήταν παιδί ο Παύλος Πολάκης διακρινόταν για το θάρρος του, για την μαχητικότητα του και εκεί που κάποιος θα έλεγε ότι εξαιτίας των προβλημάτων δεν θα καταφέρει πολλά στην ζωή του, αυτός εισήλθε στην Ιατρική και μετέπειτα επέλεξε την Χειρουργική ως Ειδικότητα, την περάτωσε με γραπτό που έλαβε 94%, χαρακτηρίστηκε ένα από τα καλύτερα της δεκαετίας.

Στην φοιτητική του ζωή θα χαρακτηρισθεί ως ένας δραστήριος νέος που διεκδικούσε το μέλλον με πάθος, στην Ιατρική ήταν στο Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου «Γρηγόρης Λαμπράκης», αφότου ο Συνασπισμός προέβη στην συνεργασία με την ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα αποχωρήσει από την ΚΝΕ και θα προσχωρήσει στο ΝΑΡ.

Ο Παύλος Πολάκης από μικρός θα ΄΄τραβούσε την προσοχή΄΄ μεγάλων συμπαθειών & αντιπαθειών.

Θα προβεί 13 φορές σε αίτηση για ένταξη στο ΕΣΥ αλλά και οι 13 θα απορριφθούν.

Στην συνέχεια εκ του μηδενός θα δημιουργήσει την κλινική ΙΑΣΗ που τοποθετείται στον Πειραιά. Πραγματικά σε αυτή την κλινική από το πλέον μικρό στο πλέον μεγάλο πράγμα, θα είναι ο Παύλος Πολάκης που θα το παράσχει. Η φιλοσοφία του Παύλου Πολάκη μπορεί να εντοπισθεί από πολλά, ενδεικτικά από την μαρτυρία μιας νοσηλεύτριας που είχε εργαστεί μαζί του «Πάντα μας έλεγε πως δεν έχουμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε τη ζωή ανθρώπου, ας είναι και 100 χρόνων, αν δεν εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια να τον σώσουμε».

Στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης του 2010 θα αναδειχθεί για πρώτη φορά Δήμαρχος στα Σφακιά με ποσοστό από τον πρώτο γύρο 60.97% έναντι του αντιπάλου του που έλαβε 39.03%. Στις εκλογές του 2014 και χωρίς αντίπαλο θα αναδειχθεί με το ποσοστό του 94%.

Ο Παύλος Πολάκης ενδιαφερόταν τα μέγιστα για τον συνάνθρωπο του, για αυτό το λόγο θα δημιουργήσει μέχρι και φουσκωτό ασθενοφόρο, το οποίο κάθε χρόνο διασώζει 35-45 ζωές.

Τον Ιανουάριο με την ιστορική νίκη του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί στην θέση του Υφυπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης μέχρι τον Αύγουστο του 2015.

Στην Εφημερίδα των Συντακτών θα κάνει την εξής δήλωση στα τέλη του 2015 «Είμαι σαφώς αποφασιστικός σε αυτό που επιλέγω πως είναι σωστό και θέλω να το παλέψω – ένα βαθύ κράτος, ριζωμένο, έναν μηχανισμό που έχει αυτονομηθεί από την κρατική εξουσία. Αυτό πρέπει να ξεδοντιάσουμε. Το ξεδοντιάζουμε σιγά, αλλά σταθερά. Δεν ήρθαμε να υπηρετήσουμε τη “νομιμότητα” των προηγούμενων. Το κουαρτέτο έχει έρθει με την αίσθηση του εκβιαστή και του ισχυρού. Δυστυχώς γι’ αυτούς, είμαι συνηθισμένος σε βαριά περιστατικά».

Από τότε και μέχρι το τέλος ο Παύλος Πολάκης ποτέ δεν χαρίστηκε σε κανέναν και τίποτα, πάντα με τον δικό του αυθεντικό και αληθινό τρόπο έλεγε την πάσα αλήθεια, ένας τρόπος που πολλάκις γινόταν αιτία παρεξηγήσεων, σκληρής και αναίτιας κριτικής από την αντιπολίτευση και ειδικότερα την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση με την ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη.

Για να δούμε όμως τι έργο δημιούργησαν οι Ανδρέας Ξανθός & Παύλος Πολάκης στην Υγεία. Σε πρώτη φάση ας δούμε συνοπτικά τι παρέλαβαν:

 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε κατάρρευση, με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%), χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια.

 Τον ΕΟΠΠΥ με χρέη πάνω από 1 δισ.€ σε ιδιώτες παρόχους.

Σε δεύτερη φάση συνοπτικά ας κοιτάξουμε τι κατάφεραν οι Ανδρέας Ξανθός & Παύλος Πολάκης:

 Διασφάλισαν την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία.

 Ενίσχυσαν το ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ιδρύσαμε νέα νοσοκομεία.

 Εισήγαγαν νέα πολιτική τιμολόγησης – αποζημίωσης φαρμάκων μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

 Παρείχαν για πρώτη φορά δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για 800.000 παιδιά Δημοτικού.

Σε συνέντευξη του στα “Χανιώτικα νέα” ο Παύλος Πολάκης θα αναφέρει πως το μεγαλύτερο επίτευγμα τους στον χώρο της Υγείας ήταν η Υγειονομική Κάλυψη των 2.300.000 ανασφάλιστων. Και πράγματι αυτό ήταν ένα κορυφαίας σημασίας έργο και επίτευγμα.

Μεταξύ άλλων, ο ΕΟΠΥΥ από 2 δις ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη θα οδηγούταν να μην έχει ούτε 100 εκατομμύρια χρέη.

Επίσης σε ανάρτηση του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης θα αναφερθεί στα εξής πολύ σημαντικά στοιχεία για σειρά Νοσοκομείων:

  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: «Εγκρίθηκε στις 1/8/2018 από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πολάκη η σκοπιμότητα για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2018 του Υπουργείου Υγείας, της προμήθειας ενός Σύγχρονου Νευροχειρουργικού Μικροσκοπίου συνολικού προϋπολογισμού 280.000,00 € για τις ανάγκες της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Την ίδια ώρα, στο ΠΓΝΙ υλοποιούνται δράσεις ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του ηλετρομηχανολογικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνολικού ύψους 2.645.500,00 € που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις υποδομές του και το αναδεικνύουν σε ένα πρότυπο Νοσοκομείο τριτοβάθμιου χαρακτήρα.».
  • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: «Μέχρι τις 10 Αυγούστου παραδίδονται 18 νέες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Μέχρι τέλη Αυγούστου παραδίδονται 2 πλήρη HD συστήματα βιντεο-λαπαροσκόπησης. Μέχρι 7 Σεπτεμβρίου φροντίζουμε να παραδοθούν ένας τομογράφος οπτικής συνοχής OCT και ένα νευροχειρουργικό μικροσκόπιο (μέχρι τέλη Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η μετάθεση 1 Δ/ντή Νευροχειρουργού και η πρόσληψη 1 επικουρικού νευροχειρουργού). Μέχρι 20 Σεπτεμβρίου φροντίζουμε για την παράδοση 7 σκιαλυτικών λυχνιών με δορυφόρο τύπου led, καθώς και την ανάληψη εργασίας από 81 άτομα νοσηλευτικού-παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού.».
  • ΠΟΛΙΟΥΔΟΒΑΡΔΕΙΟ ΠΕΡΙΦ. ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ: «Με την από 01.08.2018 ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καντάνου-Σελίνου και έπειτα από την απόφαση Έγκρισης της Χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και την συμβολή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ξεκινά η διενέργεια του δημόσιου Διαγωνισμού για την υλοποίηση της μελέτης που αφορά στην ανακατασκευή του κτιρίου του Περιφερειακού Ιατρείου στην Παλαιόχωρα. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αναδειχτεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την περιοχή, που θα περιλαμβάνει σύγχρονα ιατρεία για το κοινό στο ισόγειο και χώρους διαμονής των ιατρών στον όροφο.».
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:«Με αποφάσεις της 3ης Αυγούστου 2018 του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, εγκρίνονται: η σκοπιμότητα εκτέλεσης του έργου: «Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της Παλαιάς Πτέρυγας και των Εξωτερικών Ιατρείων του Γ.Ν. Κοζάνης», προσεγγιστικού προϋπολογισμού 893.452,15 €, καθώς και η έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ανταλλακτικών ασθενοφόρου, για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λευκώνα Πρεσπών του Φορέα Π.Φ.Υ. Κ.Υ. Φλώρινας, αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονίας). Να σημειωθεί ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση του παλαιού αξονικού στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης με την προμήθεια ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου, τη διάθεση ενός ψηφιακού μαστογράφου νέας γενιάς και πέντε καρεκλών αιμοκάθαρσης, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 €. Από την δε επιπρόσθετη επιχορήγηση/χρηματοδότηση 500.000 € από το Υπουργείο Υγείας για τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας με άλλα 500.000 ευρώ, σύμφωνα με τις ανάγκες θα διατεθούν 90.000 € για το «Μποδοσάκειο», 90.000 € για το Νοσοκομείο Φλώρινας, 105.000 για το Νοσοκομείο Γρεβενών και 215.000 για το Νοσοκομείο Καστοριάς (γυναικολογικός υπέρηχος για την μαιευτική κλινική, ουρολογικός πύργος και εύκαμπτο κυστεοσκόπιο για τα χειρουργεία της ουρολογικής και κλίβανος ατμού για το τμήμα αποστείρωσης).».
  • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ: «Με απόφαση (3-8-2018) του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκρίνεται από άποψη σκοπιμότητας η υλοποίηση του έργου: «Ανακατασκευή του χώρου των πλυντηρίων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς», αρμοδιότητας της 4ης Υ.ΠΕ. και με συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισμό 276.926,16 €.».
  • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ»: «Ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες η εγκατάσταση του νέου συστήματος παραγωγής υπερκαθαρού νερού για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου. Το νέο σύστημα που είναι ελληνικής κατασκευής, βασίζεται στην on line παραγωγή νερού μέσω διπλής αντίστροφης ώσμωσης, καλύπτει τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές (European Pharmacopoeia, ANSI/AAMI) και αποτελεί καινοτόμο σύστημα στην επεξεργασία νερού για παραγωγή και αραίωση διαλυμάτων αιμοκάθαρσης, καθώς είναι το πρώτο στην Ελλάδα που εφαρμόζει θερμική απολύμανση τόσο στις μονάδες αντίστροφης ώσμωσης όσο και στον βρόγχο διανομής, διασφαλίζοντας έτσι αρίστης ποιότητας νερό και τις καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς. Το σύστημα λειτουργεί πλέον υπό την ευθύνη και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του «Βενιζέλειου», η οποία εκπόνησε και τη σχετική μελέτη, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε χωρίς να επηρεαστεί ούτε μια ημέρα το πρόγραμμα αιμοκαθάρσεων των ασθενών.».
  • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: «Από μια δημόσια συζήτηση που γίνεται τις μέρες αυτές στο νησί και που προκλήθηκε από πικρόχολα σχόλια της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ Κέρκυρας, τεκμαίρεται ότι σήμερα, παρά τις παραιτήσεις και αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, ο αριθμός των 101 ειδικευμένων ιατρών είναι ο μεγαλύτερος που είχε ποτέ στην ιστορία του το νοσοκομείο. Αναμένεται δε σύντομα η ολοκλήρωση των προσλήψεων σε επιπλέον 12 ειδικευμένους ιατρούς. Νέα τμήματα έχουν αναπτυχθεί όπως το τμήμα επειγόντων, στο οποίο εφημερεύουν μόνο ειδικευμένοι ιατροί κάθε μέρα, και όχι ειδικευόμενοι όπως παλιά. Νέες εξετάσεις πλέον έχουν τη δυνατότητα να γίνουν, σε σχέση με την κατάσταση προ διετίας (μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, ψηφιακές μαστογραφίες). Νέα μηχανήματα έχουν έρθει και λειτουργούν (καρδιολογικός υπέρηχος, σετ λαπαροσκοπικών επεμβάσεων κ.α.), ενώ άλλα είναι προ των πυλών (νέος αξονικός τομογράφος). Νέες λειτουργίες έχουν ενταχθεί στην καθημερινή χρήση εκσυγχρονίζοντας στην πράξη το νοσοκομείο και εξοικονομώντας πόρους για το νοσοκομείο (κατάργηση ακτινολογικών φιλμ), ενώ άλλες ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες (κατάργηση έγγραφης αλληλογραφίας πρωτοκόλλου).».

Ο Παύλος Πολάκης από την στιγμή που ανέλαβε έβαλε σκοπό να διαλευκάνει σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς στον χώρο της Υγείας και η απάντηση του για το ΚΕΕΛΠΝΟ στα “Χανιώτικα νέα” είναι ενδεικτική «Εγώ, όπως είδατε και ήταν ένας λόγος που στοχοποιήθηκα, διότι όταν κάποιοι έχουν συνηθίσει να πέρνουν αέρα λεφτά, όπως έπαιρναν και αέρα δάνεια και τους τα κόβεις, τότε βέβαια γαυγίζουν και στοχοποιούν.

Δυστυχώς το ΚΕΕΛΠΝΟ από οργανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, εξελίχθηκε, ειδικά από το ‘06, ‘07 και μετά, επί Αβραμόπουλου και δώθε αλλά ολοκληρώθηκε και την περίοδο Λοβέρδου και Γεωργιάδη, σε μηχανισμό ελέγχου των ΜΜΕ της χώρας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρήκε και η Novartis, το μηχανισμό του αξιοποίησε, για να κάνει και αυτή τις δικές της δουλειές. Έχω πάει ένα δωμάτιο στοιχεία, εγώ με τα χέρια μου, στις εισαγγελείς διαφθοράς, από την κυρία Ράικου μέχρι και την κυρία Τουλουπάκη. Βρήκα και άλλο δωμάτιο κρυμμένα στοιχεία.

Εκεί που μας έλεγαν ότι δεν είχε λογιστικό πρόγραμμα το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα είχαν καταργήσει από τα κομπιούτερ και τα είχαν κρύψει στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τη βρήκαμε την κρύπτη και τους τα πήγαμε όλα. Έχει ασκηθεί το ένα δέκατο των διώξεων που θα έπρεπε να έχουν ασκηθεί. Και εκεί που ασκήθηκαν οι διώξεις δεν έχουν προχωρήσει οι ανακρίσεις (…).

Εμείς βρήκαμε διαχειριστικό έλλειμμα -δεν ξέρουμε πού πήγανε, δεν καταγράφονται- 90 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό όμως δεν θα το πει ο Πολάκης. Ο Πολάκης το βρήκε. Και ξέρει πολύ καλά τι βρήκε. Όταν λοιπόν τον Ιούνιο του 2016 έχοντας πάει τρεις – τέσσερις φορές στην κυρία Ράικου τότε στοιχεία και βλέποντας τον ρυθμό ανάπηρης κουτσής χελώνας με την οποία κινιόταν η εισαγγελία διαφθοράς, είπα ότι έχουμε πρόβλημα στη Δικαιοσύνη μεγάλο και κάτι πρέπει να γίνει. Τότε μου την πέσαν όλοι ότι παρεμβαίνω στην Ελληνική Δικαιοσύνη» (…).».

Πολλάκις ο Παύλος Πολάκης θα βρεθεί στο στόχαστρο πολλών και ιδίως της αντιπολίτευσης μείζονος & ελάσσονος λόγω διαφόρων δηλώσεων του. Πράγματι τίθεται το ερώτημα, ΄΄μας πειράζει ο τρόπος που ο Παύλος Πολάκης αναφέρει διάφορα πράγματα και δεν μας προκαλεί το πρέπον ενδιαφέρον η ουσία των λεγομένων του΄΄;

Επιτέλους αυτή η υποκρισία θα πρέπει να πάψει να υφίσταται. Κάποτε θα πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα, ο Παύλος Πολάκης αναφέρει με ευθύ τρόπο αλήθειες και τίποτα άλλο.

Κλείνοντας, ο Παύλος Πολάκης δεν πρέπει και δεν νομίζω ότι θα απολέσει την αυθεντικότητα του, προσωπικότητες σαν τον Παύλο Πολάκη αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμα Πολιτικοί που είναι Άνθρωποι και δεν φοβούνται να πουν τα πράγματα έτσι όπως πραγματικά είναι.

 

Νίκος Αλατάς:

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βύρωνα Αττικής. Έχει λάβει το πρώτο του πτυχίο από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών με Άριστα 09. Φοιτά επίσης για δεύτερο πτυχίο στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών  με κατεύθυνση Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις του ιδίου Πανεπιστημίου, η δε Πτυχιακή Εργασία (θέμα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο & Παγκόσμια Τράπεζα: Οι ρόλοι, η σχέση και η δεκαετία του 1980) έλαβε βαθμό Άριστα 10. Το 2014 για την επίδοση του στο πρώτο έτος στο πτυχίο για το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας έλαβε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Υποτροφία και Βραβείο ως ο φοιτητής με την καλύτερη επίδοση. Έχει συμμετάσχει σε σειρά συνεδρίων και ημερίδων.  Είναι κάτοχος στα Αγγλικά του πτυχίου Proficiency CaMLA – ECPE του Πανεπιστημίου του Michigan & του Πανεπιστημίου του Cambridge, επίσης έχει πτυχίο DELF Α2 στα Γαλλικά. Είναι λάτρης της πολιτικής με την στενή και με την ευρεία έννοια του όρου. Επίσης δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους τομείς της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, του Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου, της Εξωτερικής Πολιτικής & της Διπλωματίας.