Κατερίνα Νοτοπούλου : ” Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μεγάλος πόλος. Ο πόλος της Κεντροαριστεράς. Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ πέρα, πριν και μετά από τη ΔΕΘ είναι να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, να εκφράσει και να αναδιοργανώσει τον προοδευτικό χώρο”

Κ. Νοτοπούλου σε GRTimes: «Σε είκοσι χρόνια με φαντάζομαι με μια όμορφη οικογένεια»

Alternative Text
Βαγγέλης Στολάκης

“Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης για την πόλη δεν είναι καλά”. Αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων η βουλευτής πλέον Κατερίνα Νοτοπούλου σε μια από τις πρώτες της συνεντεύξεις μετά την εκλογή της την Κυριακή 7 Ιουλίου. Μιλώντας στο GRTimes.gr η πρώην υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) και πρώην προϊσταμένη του Πρωθυπουργικού Γραφείου Θεσσαλονίκης δηλώνει δικαιωμένη για την διατήρηση της δομής που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και όπως υποστηρίζει λοιδορήθηκε από τη ΝΔ.

Τη συναντήσαμε στο κέντρο της πόλης λίγες ημέρες πριν επιστρέψει στην Αθήνα για τις κοινοβουλευτικές της υποχρεώσεις και λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου από την ερχόμενη Δεύτερα θα κάθεται μαζί με τους συνεργάτες της στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Η κ. Νοτοπούλου μιλά για τα στοιχήματα του Τομέα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είναι επικεφαλής, δηλώνει πως η αντίσταση του κόμματός της απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ θα γίνει μέσα στη Βουλή αλλά και στους δρόμους και αποκαλύπτει πως… θέλει να είναι η ζωή της σε είκοσι χρόνια από σήμερα!

Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές η Σαμοθράκη είναι έτοιμη να… “σκάσει”. Ως αρμόδια Τομεάρχης Τουρισμού στο ΣΥΡΙΖΑ έχετε αναδείξει το θέμα και έχετε καταγγείλει την κυβέρνηση. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση;

Πραγματικά εν μέσω θέρους μια “βόμβα” έπληξε το νησί της Σαμοθράκης. Υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων, η φήμη και ο τουρισμός του νησιού έχουν πληγεί. Μας εξέπληξε αρνητικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήταν απούσα. Δεν έδωσε καμία λύση, οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, οι κάτοικοι έχασαν το εισόδημά τους και πολλοί τουρίστες έγιναν φορείς αρνητικής διαφήμισης για την χώρα. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό μας.

Από όσο γνωρίζω ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν επισκέφτηκε τη Σαμοθράκη. Για ποιο λόγο;

Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν επισκέφτηκε το νησί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ότι ο κ. Θεοχάρης έκανε διακοπές την περίοδο της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί, δίπλα στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού. Απαιτήσαμε λύσεις και δώσαμε κατευθύνσεις στην κυβέρνηση. Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Σαντορινιός πέρσι τα Χριστούγεννα έδωσε άμεσα λύση, χρησιμοποιώντας πλοίο του Λιμενικού.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού είναι μόνο αρνητικά;

Ο κ. Μητσοτάκης έφερε κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου δυο νομοσχέδια: το επιτελικό κράτος και το πολυνομοσχέδιο, νομοσχέδια που προσβάλλουν άμεσα τους δημοκρατικούς θεσμούς και δείχνουν ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο θέλει να διοικήσει. Ότι δηλαδή το κράτος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Φαντάζομαι ότι η χώρα θα περάσει δύσκολα. Θα είμαστε εκεί για να αντισταθούμε.

Στην φετινή ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας θα έρθει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την δημοσκοπική τουλάχιστον ψαλίδα και διατήρησε ποσοστά άνω του 30%. Ποιος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μεγάλος πόλος. Ο πόλος της Κεντροαριστεράς. Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ πέρα, πριν και μετά από τη ΔΕΘ είναι να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, να εκφράσει και να αναδιοργανώσει τον προοδευτικό χώρο. Στη ΔΕΘ θα είμαστε εκεί να οργανώσουμε τις κοινωνικές μας αντιστάσεις. Είναι ένας χώρος που ξέρουμε καλά. Ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Κοινωνική αντίσταση είναι η επιστροφή στις πλατείες των “Αγανακτισμένων”;

Είναι μια μορφή κοινωνικής αντίστασης και αυτό. Αν εννοείτε εάν αυτό προκρίνουμε σήμερα, θέλω να πω ότι οι “Αγανακτισμένοι” δεν προέκυψαν κατ’ εντολή κάποιου κόμματος, πόσω μάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι “Αγανακτισμένοι” ήταν μια αυθόρμητη κοινωνική έκφραση. Σε τέτοια κινήματα συμμετέχουμε και τα μπολιάζουμε.

Αντιπολίτευση δηλαδή μέσα στη Βουλή αλλά και στο… δρόμο με πορείες;

Ναι! Σοβαρή αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή αλλά και στο δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει… νέο ΠΑΣΟΚ;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει νέο ΠΑΣΟΚ και δεν το θέλει η κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δυναμώσει οργανωτικά.

Ο τομέας Τουρισμού είναι αναβάθμιση για την Κατερίνα Νοτοπούλου; Οι περισσότεροι περίμεναν πως γινόσαστε “σκιώδης” ΥΜΑΘ.

Είμαι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και εννοείται ότι τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μας τα γνωρίζω και με απασχολούν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τιμά με την θέση αυτή. Είναι ένα καινούριο αντικείμενο για μένα, εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το υπουργείο Τουρισμού είναι ένα παραγωγικό υπουργείο. Εμείς θα κάνουμε δουλειά, όπως κάναμε ως κυβέρνηση. Εύχομαι και ο κ. Θεοχάρης να κάνει δουλειά, γιατί ο τουρισμός έχει αντίκτυπο σε όλη τη χώρα.

Αισθάνεστε, φαντάζομαι, ικανοποιημένη για τη διατήρηση του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Μια δομή, την κατάργηση της οποίας είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δομή που τελικά η κυβέρνηση διατήρησε. Πως το σχολιάζετε;

Είναι μεγάλη δικαίωση η διατήρηση του πρωθυπουργικού γραφείου. Το γραφείο λοιδορήθηκε. Η δομή σηματοδοτεί την ενασχόληση του Πρωθυπουργού με τα τοπικά ζητήματα. Μοιάζει, ωστόσο, πως στην κυβέρνηση θέλουν να το μετατρέψουν σε άλλο ένα γραφείο… νεομακεδονομαχισμού. Το υπουργείο δεν συμμετείχε στη σύσκεψη για τα ζητήματα που προέκυψαν στην Σαμοθράκη, όπως δεν συμμετείχε το ΥΜΑΘ. Όταν λοιπόν κάνουμε λόγο για αναβάθμιση, πρέπει να την εννοούμε και με πράξεις.

Ποιες συμβουλές έχετε να δώσετε στην νέα επικεφαλής, Μαρία Αντωνίου;

Οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης περιμένουν πολλά και το κυβερνητικό έργο πρέπει να προχωρήσει. Συμβουλή μου είναι η κ. Αντωνίου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κατοίκων και να τους φέρει πιο κοντά στον πρωθυπουργό.

Πρώτη γυναίκα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με… 28.000 σταυρούς. Αισθάνεστε δικαιωμένη, γιατί είστε μια πολιτικός που έχει δεχτεί πόλεμο.

Το να σε εμπιστεύονται τόσες χιλιάδες ανθρώπων για να τους εκπροσωπείς είτε στη Βουλή, είτε στο δήμο είναι μεγάλη τιμή και η ευθύνη μεγαλύτερη. Ο κόσμος θέλει οι νέοι άνθρωποι να μπούμε μπροστά, να δουλέψουμε, να δοκιμαστούμε.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, όταν ήταν μικρή τι ήθελε να γίνει; Φανταζόταν ότι στα 30 θα ήταν πρώην υφυπουργός, υποψήφια δήμαρχος και βουλευτής;

Στα δέκα φανταζόμουν ότι θα γίνω ηθοποιός. Στα είκοσι ότι θα έχω μια καλή δουλειά και ένα παιδάκι. Ούτε πριν από δυο μήνες φανταζόμουν ότι θα ήμουν βουλευτής. Η αλήθεια είναι ότι αλλάζει πολύ γρήγορα η ζωή μου με πολύ θετικό πρόσημο και μεγάλο κόπο.

Σε είκοσι χρόνια πως σας φαντάζεστε;

Με μια όμορφη, γεμάτη και υγιή οικογένεια.

Οι πρώτες σας εντυπώσεις από τη Βουλή, ποιες ήταν;

Δεν πρόλαβα να συνειδητοποιήσω τι έγινε την ημέρα της ορκωμοσίας. Τα συναισθήματα ήταν αυτά της χαράς και της τιμής.

Θα παραμείνετε στο δήμο Θεσσαλονίκης ή θα παραιτηθείτε όπως κάνουν πολλοί βουλευτές που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ναι θα παραμείνω και μαζί με τους συνεργάτες μου θέλουμε να ισχυροποιήσουμε την παράταξή μας.