Μ. Μπόλαρης: Άρνηση της Δημοκρατίας η υπηρέτηση των Fake News

«Τα fake news είναι προσβολή της Δημοκρατίας, κι ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του επιστημονικού συνεδρίου «Fake News & Εκκλησία», που διεξάγεται από χθες στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο διοργανώνουν τα τμήματα Θεολογίας και Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού & Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» και το «Orthodoxia Info», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως το fake news είναι πρώτα απ’ όλα προσβολή στον άνθρωπο, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επιχειρεί κάποιος να στείλει λάθος μηνύματα, λάθος ειδήσεις για να επηρεάσει την κρίση του πολίτη, να επηρεάσει την άποψη του πολίτη, δηλαδή την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Μπόλαρης, ενώ μιλώντας αργότερα από το βήμα του συνεδρίου, με θέμα «Εκκλησιαστική διπλωματία σ’ έναν ταραγμένο κόσμο», χαρακτήρισε την «υπηρέτηση των fake news, άρνηση της Δημοκρατίας».
«Είναι προσβολή της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας έκφρασης, της Δημοκρατίας κι ως τέτοιο (φαινόμενο) πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Παλαιότερα, στον Τύπο, την εφημερίδα αλλά και το ραδιόφωνο είχαν δημιουργηθεί αντιστάσεις, είχαν δημιουργηθεί ‘αντιβιοτικά’. Τα έλεγαν «κώδικας δεοντολογίας των δημοσιογράφων». Αυτά, σήμερα, δεν πολυ-υπάρχουν, για διάφορους λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι υπάρχει μία σύγκρουση της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας με τον πολιτικό κόσμο, άρα μια σύγκρουση των λίγων με τους πολλούς, γιατί η πολιτική πρέπει να εκφράζει τους πολλούς δημοκρατικά – και ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει η ανωνυμία του διαδικτύου, πίσω από την οποία γίνεται λαθραία διακίνηση ψευδών ειδήσεων, που στόχο έχουν να θίξουν την ευθεία κρίση του πολίτη, ο οποίος για να αποφασίσει χρειάζεται καθαρή την είδηση, για να έχει σωστή ανάλυση στη σκέψη του και τις επιλογές του».
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το θέμα του συνεδρίου «Fake news & Εκκλησία», ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε μεταξύ άλλων, πως αν στον εκκλησιαστικό χώρο υποχωρεί η αλήθεια και μετατρέπεται σε εσκεμμένη παραπληροφόρηση, είμαστε εκτός του εκκλησιαστικού πεδίου.
«Πραγματικά, η πρωτοβουλία για μια συζήτηση στον εκκλησιαστικό χώρο, για το τι είναι και τι σημαίνει σωστή πληροφόρηση, με σεβασμό στην αλήθεια, με σεβασμό στη μοναδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, στο πρόσωπο, στην Εκκλησία αλλά στην κοινωνία και πρώτα απ’ όλα στη Δημοκρατία, αποτελεί μια μεγάλη προτεραιότητα και μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ρόλο της εκκλησιαστικής διπλωματίας στην επίλυση κρίσεων, ο κ. Μπόλαρης, απάντησε: «Συζητούμε για κρίσεις στη Μέση Ανατολή, για πολέμους, για διαμάχες πολλών δεκαετιών. Όταν σηκώσουμε το ‘χαλί’, από κάτω θα δούμε διαφορές που έχουν σχέση με συγκρούσεις. Μπορεί να είναι μουσουλμάνοι με μουσουλμάνους, μπορεί να είναι μουσουλμάνοι με χριστιανούς, μπορεί να είναι Ιουδαίοι με μουσουλμάνους. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η γνώση των θεμάτων και οι ρίζες οι αρχικές. Σήμερα, είμαστε σε έναν κόσμο, όπου το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, το οποίο είναι μια βασική, θεμελιώδης ανθρώπινη ελευθερία, έχει προβλήματα, έχει διωγμούς. Είδαμε προχθές τι έγινε στη Σρι Λάνκα, είδαμε τι έγινε πιο μπροστά στη Νέα Ζηλανδία. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην Κίνα, στην Αφρική. Συνεπώς η γνώση του θέματος, η αναγωγή στις ρίζες, είναι κρίσιμη για τη σωστή μας πολιτική ανάλυση. Για να μπορεί κανείς να λύσει τα σκληρά ζητήματα της πολιτικής, χρειάζεται να έχει ανάλυση, η οποία αναφέρεται στον πολιτισμό, αναφέρεται στα θρησκευτικά, αναφέρεται στα εκκλησιαστικά ζητήματα».

ΑΠΕ