Για μια μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία: οι τοποθετήσεις των ομιλητών (βίντεο)

Οι ομιλητές προέκριναν την ανάγκη δημιουργίας Αριστερού προοδευτικού πόλου απέναντι στις προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με το σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών για την Ευρώπη των λαών» πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλαδική συνάντηση για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Οι ομιλητές προέκριναν την ανάγκη δημιουργίας Αριστερού προοδευτικού πόλου απέναντι στις προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επεσήμαναν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται θεσμική μεταρρύθμιση αλλά παραμένει το σπίτι μας.

Δείτε φωτογραφίες στο άλμπουμ: Πλήθος κόσμου στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου:

Οι ομιλίες έχαιραν θερμής υποδοχής από τους πολίτες που προσήλθαν για να ακούσουν και να ενημερωθούν για τη νέα αυτή προοδευτική συμμαχία που θα μπορέσει να αλλάξει τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη. Ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έθεσε το δίλλημα των εκλογών δηλώνοντας χαρακτηριστικά «το δίλλημα δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης, αλλά Τσίπρας ή Μαρινάκης».

Την εκδήλωση άνοιξε η ηθοποιός Μαριάνα Τουμασάτου η οποία υπογράμμισε τα προβλήματα της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η απάντηση είναι πάντα το μέλλον και όχι το παρελθόν, η αλληλεγγύη και όχι το μίσος. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, το χρωστάμε στα παιδιά της κρίσης, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Τουμασάτου.

 

Γ. Αδαμίδης πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Σήμερα είναι συγκεντρωμένος εδώ ο κόσμος της Αριστεράς 

«Σήμερα είναι εδώ συγκεντρωμένος νέος κόσμος , ο κόσμος της ελπίδας και της προόδου , οι αληθινοί πατριώτες» τόνισε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, προσθέτοντας πως «σήμερα είναι εδώ ο κόσμος της εργασίας του πνεύματος, με λίγα λόγια ο κόσμος της Αριστεράς του ηθικού πλεονεκτήματος».

Ο κ. Αδαμίδης έκανε ειδική αναφορά στα όσα έχει πολεμήσει και καταφέρει η ΓΕΝΟΠ για τα δικαιώματα των εργαζομένων, καυτηρίασε τον τρόπο που πορεύτηκε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που άσκησε.

«Αναγνωρίζω συντρόφους από τα παλιά που βρέθηκαν στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μια μεγάλη συμμαχία κατά του αναχρονισμού» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αδαμίδης. «Δηλώνω παρώνν στους αγώνες για μια Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη και για μια Ευρώπη που θα έχει στο επίκεντρο τον νέο άνθρωπο. Λέμε όχι στις μισές δουλειές για μισές αμοιβές , λέμε όχι στη συντήρηση , λέμε όχι τον λαϊκισμό» το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

 

Βασιλική Κατριβάνου πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ : Στη Συμφωνία των Πρεσπών χτυπά η καρδιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς 

Τα δυο ουσιαστικά ζητήματα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών κα εκείνο των ατομικών δικαιωμάτων έθεσε στην ομιλία της η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Βασιλική Κατριβάνου. «Οι Πρέσπες και τα δικαιώματα είναι τα σημεία όπου χτυπάει η καρδιά της ριζοσπαστικής αριστεράς , γιατί βρίσκονται στο πλαίσιο του οράματος που έχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «πολύ σημαντικό και μεγάλο επίτευγμα» τονίζοντας πως μέσω της συμφωνίας έγινε «απτή η Ειρήνη και η συνεργασία στα Βαλκάνια, είναι μια ρεαλιστική πολιτική που βασίζεται στις αρχές τα αριστεράς» υπογράμμισε. Συνεχίζοντας είπε πως πρόκειται για μια γενναία πολιτική κίνηση που δεν δίστασε να συγκρουστεί με εμπεδωμένα εθνικιστικά πρότυπα.

Όπως είπε η κ. Κατριβάνου πως οι συμμαχίες είναι σημαντικές και αναγκαίες όταν υπάρχει στόχευση. Κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν για να κερδηθεί η μια η κατά της Ακροδεξιάς. Τέλος υπογράμμισε πως στην Ελλάδα έχει όνομα και ταυτότητα « πρόκειται για την ναζιστική και εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή».

Για τα θέματα των δικαιωμάτων η κ. Κατριβάνου υπογράμμισε τα νομοσχέδια για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς, την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, το διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης και για το ομόφυλα ζευγάρια. Ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια στέλνει τα προσφυγόπουλα στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Λούκα Κατσέλη: Ιστορική αφετηρία για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου 

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος απηύθυνε τον χαιρετισμό της η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία τόνισε «η σημερινή εκδήλωση είναι μια ιστορική αφετηρία για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, που θα εξασφαλίσει την ευημερία και την αξιοπρέπεια σε όλους τους Έλληνες και ευρωπαίους πολίτες» είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη» σημείωσε η κ. Κατσέλη τονίζοντας πως στο επίκεντρο των προοδευτικών δυνάμεων είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχεια, η δημόσια εκπαίδευση και υγεία υψηλού επιπέδου.

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ακραίας λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια πρέπει να αναστραφούν εάν δεν θέλουμε να οδηγηθεί η κοινωνία σε φόβο» είπε μεταξύ άλλων κλείνοντας τον χαιρετισμό της η κ. Κατσέλη.

Χρήστος Κουτσονάσιος Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ : Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών βελτίωσαν την εικόνα της χώρας 

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ ανταποκρινόμενοι με χαρά και τιμή στο κάλεσμα για τη συγκρότηση ευρείας προοδευτικής συμμαχίας, ως απάντηση στη Ακροδεξιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» είπε από την πλευρά του ο κ. Κουτσονάσιος τονίζοντας πως το κίνημα «Πράττω» δεν έχει παρά να συμπράξει στο μέτωπο κατά του Νεοφιλελευθερισμού και την παλινόρθωσης της δεξιάς. Προέκρινε παράλληλα την ανάγκη νέας ατζέντας και προτάσεων.

«Να έχουμε υπόψη μας την έξοδο από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών που βελτίωσαν την εικόνα της χώρας. Έχουμε καινούργια δεδομένα και στη βάση αυτών πρέπει να χτίσουμε τη συμμαχία» τόνισε.

Πάντως πάρα τα προβλήματα της Ένωσης ο κ. Κουτσονάσιος είπε πως η προοδευτική συμμαχία πρέπει να έχει ανοιχτό το μέτωπο και απέναντι στους αρνητές της ΕΕ «να δείξουμε ότι είμαστε υπέρ της Ευρώπης των λαών των πατρίδων και όχι υπέρ της Ευρώπης των αγορών των τραπεζών» είπε καταλήγοντας, προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε και μας ενδιαφέρει η ήττα της ΝΔ».

Νίκος Μπίστης πρώην υπουργός μέλος της γέφυρας: Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από την πλούσια και αντιφατική ιστορία του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη στάχτη 

Στον καταλυτικό τρόπο που λειτούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών στο να απελευθερωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις και να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο Νίκος Μπίστης. «Συγκέντρωσε όλη τη λογική αριστερά η συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές για συντηρητισμό και fake πατριωτισμό που χρησιμοποιήθηκε από πολιτικές δυνάμεις. Ο κ. Μπίστης επέκρινε τη στάση του ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως «μοιραία και άβουλη αντάμα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έτρεχε πίσω από τη ΝΔ».

«Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από την πλούσια και αντιφατική ιστορία του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη στάχτη και είναι ανίκανη να συνταχθεί με την προοδευτική παράταξη» είπε ο κ. Μπίστης συνεχίζοντας την κριτική του.

«Σήμερα εδώ βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ που άντεξε τα δύσκολα και έβγαλε τη χώρα στο ξέφωτο και πολίτες που αρνήθηκαν να δαιμονοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε το μέλος της Γέφυρας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι δυνάμεις θα μεγαλώνουν καθημερινά.

«Δεν φτιάχνουμε την συμμαχία μόνο για τις εκλογές αλλά αυτές θα κρίνουν πολλά και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη, θα πέσουμε όλοι στον αγώνα για καλά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές που θα επιτελέσει το εφαλτήριο για νίκη στις εθνικές εκλογές» πρόσθεσε ο κ. Μπίστης.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Στόχος μας είναι η προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας σε όλα τα πεδία πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας.

Είμαστε εδώ. Με διαδρομές και προσφορά στην αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία, τα κοινωνικά κινήματα, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Για να εκπροσωπήσουμε την προοδευτική προοπτική απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι εδώ. Για να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της, με τις εμπειρίες και το αξιακό φορτίο της ανανεωτικής αριστεράς, στη νέα εποχή για τον προοδευτικό χώρο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική. Σηματοδοτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, τη συγκρότηση μιας ευρείας Προοδευτικής Συμμαχίας ενόψει των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, με πρώτη τη μάχη των ευρωεκλογών. Ίσως την πιο κρίσιμη απ’ όλες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας.

Η οικονομική κρίση και η αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πιέσεων από τις μεταναστευτικές ροές ανέδειξαν τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι ανισότητες διευρύνονται ακόμη και στο εσωτερικό των πιο αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Η διαχείριση της ευρωπαϊκής πορείας από τις πλειοψηφούσες μέχρι σήμερα συντηρητικές δυνάμεις, οι παραλυτικές ισορροπίες και τα μικρά διστακτικά βήματα έχουν οδηγήσει στην υποχώρηση του ευρωπαϊκού οράματος.

Ένας άνεμος εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης φυσάει όλο και δυνατότερα. Ο φόβος και η νοσταλγία για ένα ασφαλές παρελθόν στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στις δυνάμεις του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού που καλλιεργούν το μίσος για την Ευρώπη και τη δημοκρατία. Στη χώρα μας, στην κοιτίδα της δημοκρατίας, η νεοναζιστική – ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση, είναι σταθερά τρίτη δύναμη.

Πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς, για να επιβιώσουν εκλογικά, υιοθετούν την ατζέντα της ακροδεξιάς. Πετυχαίνουν, όμως, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Αντί να αποδυναμώνουν, ενισχύουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Το βλέπουμε και στη χώρα μας, με τη ΝΔ που διολισθαίνει σε όλο και πιο σκληρές δεξιές απόψεις τόσο στα εθνικά θέματα όσο και σε θέματα οικονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, με αφετηρία τις ευρωεκλογές. Προτεραιότητά τους σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.

Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές είναι επιτακτική ανάγκη να ξανακάνουμε την Ευρώπη ελκυστική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ν’ αλλάξει για να υπάρξει με προοπτική.

Για να αντιστραφεί το ρεύμα του αντιευρωπαϊσμού και του εθνολαϊκισμού πρέπει οι πολίτες να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένα και νομιμοποιημένα όργανα κι όχι από άτυπα εξωθεσμικά κέντρα, με κυρίαρχο το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευρωπαϊκή εμβάθυνση και ολοκλήρωση είναι αναγκαία σε όλους τους τομείς, για μία δημοκρατική Ευρώπη που θα δίνει τη μάχη της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, με σταθερή στόχευση για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, θα αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα των μεταναστών, του προσφυγικού και της ασφάλειας και θα στοχεύει ξεκάθαρα στην πολιτική της ενοποίηση.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς ήταν από τους πρώτους που πίστεψε και υποστήριξε έμπρακτα το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.

Στην πραγματικότητα, η σύλληψη της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης είναι το πιο αριστερό, προοδευτικό πρότζεκτ. Όταν το κύριο είναι η βελτίωση των συνθηκών εντός των οποίων δημιουργεί και αναπτύσσεται ο άνθρωπος, τότε πουθενά αλλού δεν υπήρξε καλύτερο μοντέλο απ’ αυτό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη χώρα μας, με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι αναγκαία η ανάδειξη μίας προοδευτικής ατζέντας με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό κι ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Γι’ αυτό και οι συνεργασίες μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να γίνονται σε προγραμματική βάση, δεδομένου ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς – δεξιάς και προόδου – συντήρησης είναι υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις.

Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σήμερα εδώ, πορεύεται με προοδευτικές θέσεις, κάτι που το έχει αποδείξει έμπρακτα με τη στάση της σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής, μακριά από ετεροπροσδιορισμούς, σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Υποστηρίξαμε την απλή αναλογική, τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μη περικοπή συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα, τη συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με κατεύθυνση τον διαχωρισμό των σχέσεων εκκλησίας – κράτους και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα όσα ακολούθησαν στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης. Σε αυτό το κορυφαίας σημασίας πολιτικό ζήτημα, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Πήγαμε κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα, αψηφήσαμε το πολιτικό και προσωπικό κόστος, κρατήσαμε μια πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των συμφερόντων της χώρας συμβάλλοντας εμπράκτως στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής βαλκανικής γειτονιάς, την ώρα που άλλες πολιτικές δυνάμεις, που αυτοπροσδιορίζονται και ως προοδευτικές, φλερτάρουν συστηματικά με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις.

Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και κυρίως η κοινή βούληση μας για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης μακριά από ηγεμονισμούς για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις για μια μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία.

Για εμάς στη ΔΗΜΑΡ, οι συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση στόχων ευρύτερης σημασίας είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Ο τόπος χρειάζεται συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο που θα μετακινεί τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο επαναπροσδιορισμού της κοινωνίας και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα συμβάλουμε όλοι μας στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Οι πολιτικές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη δείχνουν ότι η προεκλογική συμπόρευση είναι απαραίτητη για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη συμμαχία όλων όσων αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η ΔΗΜΑΡ, το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς, που ανήκει στο χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μαζί με όλες τις κινήσεις και τους ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία, ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και τις επενδύσεις, για την παραγωγή νέου πλούτου και τη δίκαιη αναδιανομή του.

Για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Για ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό σύστημα, με προοδευτικές κλίμακες και μείωση της αναλογίας έμμεσων προς άμεσους φόρους.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία βιώσιμων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και μείωση των πρόσκαιρων, υποαμοιβόμενων και ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, στην Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Για να επουλώσουμε τις πληγές που έχει αφήσει η κρίση στην χώρα μας.

Για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς.

Για να ηττηθούν οι αδιέξοδες συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Για να σηκώσουμε το βάρος, για να ξαναχτίσουμε μία δημοκρατική Ευρώπη που θα έχει ως συλλογικό όραμα έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας.

Αφήνουμε στην άκρη υπαρκτές διαφορές μας για το παρελθόν και για πολιτικές που ασκήθηκαν. Αυτό που μας ενώνει είναι το παρόν και το μέλλον για την ανάγκη ανάδειξης μιας νέας προοδευτικής ταυτότητας με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Μιας σύγχρονης αριστερής πρότασης διακυβέρνησης, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η ΔΗΜΑΡ, με τις πολιτικές της αποσκευές, συμμετέχει στην Προοδευτική Συμμαχία για να συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στον προοδευτικό χώρο στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Σε όλες τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής, ανανεωτικής, δημοκρατικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας και τους καλούμε να συστρατευθούν σε μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, για να δώσουμε από κοινού τη μάχη στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στόχος μας είναι η προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας σε όλα τα πεδία πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε.

Προχωράμε μπροστά για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των προοδευτικών πολιτών. Προχωράμε μπροστά για μία σύγχρονη προοδευτική παράταξη.

Προχωράμε μπροστά για να κερδίσουμε το στοίχημα.