Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Βαθιά πολιτική και κοινωνική ανάγκη για προοδευτικές συγκλίσεις

«Υπάρχει βαθιά πολιτική και κοινωνική ανάγκη» για προοδευτικές συγκλίσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενάντια στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό, τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο Πρώτο Πρόγραμμα, με αφορμή και τη σχετική πρωτοβουλία πολιτών «Γέφυρα».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για βαθιές διεργασίες που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία και οι οποίες θα εκφραστούν «όχι μόνο στις εκλογές αλλά και μακροπρόθεσμα». «Βλέπουμε μια αυτοοργάνωση προοδευτικών κινήσεων που μπορεί να μην είναι από φορείς που ήταν ταυτισμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος και πολλοί από αυτούς έκαναν και κριτική στην κυβέρνηση, αλλά λένε ότι “δεν θέλουμε παλινόρθωση της Δεξιάς, θέλουμε μια διαφορετική προοδευτική Ευρώπη”», επισήμανε η υπουργός.

   Είπε ακόμα ότι μεγάλα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη, όπως το ισπανικό, το πορτογαλικό και το γερμανικό έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι εποχή για κεντρώες, ουδέτερες τοποθετήσεις. «Εδώ χρειάζεται μία σαφής διαχωριστική γραμμή. Τα πράγματα έχουν σκληρύνει πάρα πολύ. Όταν έχεις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές ηγεσίες να ξεπηδάν παντού στην Ευρώπη και να διαμορφώνουν την ατζέντα της επόμενη μέρας, δεν μπορεί να μην υπάρχει μια αντίστοιχη εναλλακτική απάντηση», τόνισε.

Απαντώντας, τέλος, στην κριτική του ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ περί λεηλασίας στελεχών του, δήλωσε πως «τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς είτε δυναμώνουν είτε αποδυναμώνονται με τις δικές τους πολιτικές», για να προσθέσει ότι η αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ «είναι απόδειξη της αδυναμίας ενός χώρου τα τελευταία χρόνια να μπορέσει να ομογενοποιηθεί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ