Κρεατόσουπα με τραχανά

  • 1,2 κιλά μοσχάρι (από ποντίκι)
  • 1 κόκαλο με μεδούλι
  • 2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κλωνάρια σέλερι, μαζί με τα φύλλα τους, ολόκληρα
  • 1 δαφνόφυλλο 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 120 γρ. ρύζι γλασέ (ή 100 γρ. τραχανάς χοντρός, αν βρίσκετε ελκυστικό τον συνδυασμό)
  • 1/2 κονσέρβα ντοματάκια, πολτοποιημένα (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη με νερό το κόκαλο και το κρέας και το φυλάμε στο ψυγείο. Αυτό το κάνουμε για να καθαρίσει από το αίμα.

Την επομένη, βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό το κρέας με λίγο αλάτι, ενώ κατά διαστήματα αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται με μια κουτάλα. Όταν αρχίσει να μαλακώνει το κρέας, αφαιρούμε το κόκαλο και το πετάμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας το πράσο, το σέλερι και το δαφνόφυλλο. Όταν το κρέας έχει βράσει καλά (πρέπει να το διαπερνάει με ευκολία το πιρούνι) το αφαιρούμε μαζί με το σέλερι και τα βάζουμε σε μια πιατέλα σκεπάζοντάς τα με μια μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Μετράμε το ζωμό. Θα χρειαστούμε 1,2 λίτρα, οπότε αν είναι λιγότερος συμπληρώνουμε ζεστό νερό. Βάζουμε το ζωμό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας (αν βάλουμε), το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Μόλις κοχλάσει το υγρό ρίχνουμε το ρύζι (ή τον τραχανά) και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού μη μας κολλήσει.