Γυρίστε τον χρόνο πίσω και γνωρίστε την στιχουργό Ελένη Λιάκου. Η προσφορά της στον χώρο της μουσικής δεν περιγράφεται.

                                               Βιογραφία

 

Η Ελένη Λιάκου γεννήθηκε στην Ιτέα στις 13/8/1925 ,σαν το μικρότερο παΐδι του Ευσταθίου Λιάκου και της Μαρίας Σκαρτσιλα. Ο πατέρας της Ευστάθιος ήταν αρχιτέκτονας.Οι γονείς της έζησαν χρόνια στην Αλεξάνδρεια, όπου γεννήθηκαν τα δυο πρώτα τους παιδιά, ο Ηλίας και ο Αλέξανδρος. Αποφάσισαν και ήρθαν στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν στην Ιτέα και η οικογένεια τους μεγάλωσε, αφού γεννήθηκαν ο Θανάσης, η Άννα και η Έλλη.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν και τα παιδιά τους μεγάλωσαν, γεννήθηκαν και άλλα αδέλφια, ο Λουκάς και η Ελένη. Έκτοτε εγκαταστάθηκαν στη Ναύπακτο. Τα μεγαλύτερα αγόρια ήταν άριστοι ξυλουργοί ,τα κορίτσια παντρεύτηκαν ,οι γονείς πέθαναν νωρίς και η μικρή Ελένη έμεινε να φροντίζει τις οικογένειες των αδελφών της…. Ο αδελφός της Λουκάς ασχολήθηκε με την αγιογραφία.

Μια αδελφή της Μαρίας παντρεύτηκε τον Σκαρίμπα, έζησε στην Χαλκίδα όπου γεννήθηκαν τα παιδιά τους , ανάμεσα τους ο Γιάννης Σκαρίμπας. Η Ελένη έγραφε ποιήματα από την παιδική της ηλικία, τα όποια μάζευε κρυφά σε ένα σεντούκι, ώσπου τα βρήκε μια νύφη της και τα πέταξε. Χρόνια αργότερα, καθώς ήρθε στην Αθήνα, γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Ρεπάνη ( αδελφό του Αντώνη Ρεπάνη). Ο Δημήτρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, από πρόσφυγες γονείς. Εκεί έμεινε μέχρι τα χρόνια που πήγε φαντάρος. Στο στρατό γνωρίστηκε με τον Γρήγορη Μπιθικώτση και επειδή άρεσε και στους δύο η μουσική (έπαιζε μπουζούκι ο Δημήτρης) τραγουδούσαν μαζί και ξεκίνησαν για την Αθήνα. Την Ελένη Λιάκου και τον Δημήτρη Ρεπάνη ,τους πάντρεψε ο Μητσάκης και έφτιαξαν μαζί υπέροχα πράγματα, όπως κέντρα διασκεδάσεως στον Άγιο Κωνσταντίνο και στους Θρακομακεδόνες.

Σ’ ένα ταξίδι τους στην Αμερική, είχαν την τιμή να γνωρίσουν τον Κένεντυ, ο οποίος τους έδωσε πράσινη κάρτα ,για να μπορούν να επισκέπτονται την Αμερική όποτε ήθελαν. Τότε γνώρισαν και τον Έλβις Πρίσλεϋ, σε κάποιο αμερικάνικο μπαρ. Συχνά έμεναν στο σπίτι του αγαπημένου τους φίλου Μπίνη. Γυρίζοντας στην Ελλάδα, γεννήθηκε η κόρη τους Νικολεττα. Εκείνη την εποχή το 1969 έγιναν οι μεγάλες επιτυχίες της συνεργασίας Λιάκου-Μπιθικώτση. Ήταν μια άρρηκτη φιλία ,όπου η Ελένη έγραφε και σιγοτραγουδούσε, ο Γρηγόρης έπαιρνε το μπουζούκι έγραφε την μουσική και έτσι γεννιόνταν τα τραγούδια….όπως η Επίσημη Αγαπημένη, Μια γυναίκα φεύγει, Το μεσημέρι καίει το μέτωπο σου, Το παρελθόν σου θα γίνει καπνός, Κουρελού, Θυμάσαι, Πες μου πού πας, Πόσο γελάστηκα, Είναι δικός μου ο καημός, Δώσε ζωή απ’ τη ζωή σου, η Σιωπή, Χωρίς παλτό, Ένα φτερό μου τσάκισες, Έπιασες καινούριο φίλο κλπ….Τραγούδια της τραγούδησαν ακόμα οι Κόκοτας, Μοσχολιού, Καζαντζίδης, Αντώνης Ρεπάνης, Τάκης Βεριώτης, κ.α.

Την σκληρή εποχή της Χούντας διαλύθηκε η οικογένεια της και η περιουσία της. Ο άντρας της, Δημήτρης, έφυγε για την Αμερική το 1973, όπου και παρέμεινε για 23 χρόνια….Οι δισκογραφικές εταιρείες την τύλιξαν , έγιναν δικαστήρια, χάθηκε ο,τι είχε αποκτήσει , σε κινητά και ακίνητα ,εκτός από ένα μικρό οικόπεδο στις Κουκουβάουνες , που είχε ένα κήπο με τριαντάφυλλα. Εκεί έμεινε με την κόρη της την υπόλοιπη ζωή της, μέσα σε βαριά κατάθλιψη, παραιτημένη και ξεχασμένη. Η ενασχόληση με τον κήπο της έδινε ζωή, ενώ δεν ασχολήθηκε ξανά με τα τραγούδια, εκτός από μια συνεργασία της με τον Τάκη Βεροιώτη (Τρεις παράδες το κρασί, Να πώς έσβησε μια αγάπη, Ένα μάτσο ανεμώνες, κα ) Πέθανε στις 26/2/2003 ξεχασμένη, όταν έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο, στο σπίτι της κόρης της Νικολέττας στο Περιστέρι.

Τα τραγούδια με στίχους της Ελένης Λιάκου που έγιναν επιτυχίες είναι τα ακόλουθα :

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

1.ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ (Μουσική Τραϊανός,Ερμηνεία Τ.ΒΕΡΓΙΩΤΗΣ)
2.ΑΦΗΣΕΣ ΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΜΟΥ ή ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΧΑΡΑ(Μουσική Ελένη Λιακου) 1973
3.ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ ΤΑΙΡΙ (Μουσική Χ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ) 2006
4.ΔΕΝ ΚΛΑΙΩ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕΣ (δεν το βρισκω)
5.ΔΩΣΕ ΖΩΗ ΑΠ’ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ (Μουσική-Ερμηνεία Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ) 1971
6.ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ Ο ΚΑΥΜΟΣ (Μουσική Γ.Μπιθικώτσης,Ερμηνεία Β.Μοσχολιού,Μπογιοπούλου) 1968
7.ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΑΝΕΜΩΝΕΣ (Μουσική Ε. Λιάκου,Ερμηνεία Τ.ΒΕΡΓΙΩΤΗΣ) 1977
8.ΕΝΑ ΦΤΕΡΟ ΜΟΥ ΤΣΑΚΙΣΕΣ(Μουσική-Ερμηνεία Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ,Μυτιληναίος,Γκίκα) 1969
9.ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ (Μουσική-Ερμηνεία Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ) 1968
10.ΕΡΩΤΑ ΜΟΥ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗ (Μουσική Τραϊανός, Ερμηνεία Τ.ΒΕΡΓΙΩΤΗΣ)
11.Η ΚΟΥΡΕΛΟΥ (Μουσική,Ερμηνεία Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ) 1968
12.ΘΑ ΒΑΛΩ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ή Η ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΑ
13.ΘΥΜΑΣΑΙ (Μουσική,Ερμηνεία Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ) 1969
14.ΙΟΥΔΑΣ (Μουσική Α. Ρεπάνης,Ερμηνεία Τ.ΒΕΡΓΙΩΤΗΣ)
15.ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΕΥΓΕΙ (Μουσική,Ερμηνεία Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ)1969
16.ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΛΟ ΘΥΣΙΕΣ (Μουσική Στέφανος Ιωαννίδης,Ερμηνεία Τ.ΒΕΡΓΙΩΤΗΣ)
17.ΝΑ ΠΩΣ ΕΣΒΥΣΕ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ (Μουσική Ελένη Λιάκου,Ερμηνεία Τ.ΒΕΡΓΙΩΤΗΣ)1973
18.ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΑ (Μουσική Τραϊανός,Ερμηνεία Τ.ΒΕΡΙΩΤΗΣ)
19.ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΣ ΚΑΙ Σ’ ΕΝΟΙΩΣΑ (Μουσική Στέφανος Ιωαννίδης, Ερμηνεία Τ.ΒΕΡΓΙΩΤΗΣ)
20.ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΣ (Μουσική Γ. Μπιθικώτσης,Ερμηνεία ΓΑΙΤΗ-ΓΕΩΡΓΟΥΤΗ) 1969
21.ΠΟΣΟ ΓΕΛΑΣΤΗΚΑ (Μουσική,Ερμηνεία Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ) 1969
22.ΠΩΣ (Μουσική Τραϊανός, Ερμηνεία Τ.ΒΕΡΓΙΩΤΗΣ)
23.ΣΙΩΠΗ ή ΑΡΓΗΣΕΣ ΝΑ ΡΘΕΙΣ (Μουσική,Ερμηνεία Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ) 1969
24.ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΝΟΣ (Μουσική,Ερμηνεία Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ) 1968
25.ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΟΥ (Μουσική,Ερμηνεία Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ) 1969
26.ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΣ ΤΟ ΚΡΑΣΙ (Μουσική Ελένη Λιάκου,Ερμηνεία Τ.ΒΕΡΓΙΩΤΗΣ) 1973
27.ΧΙΛΙΕΣ ΠΟΡΤΕΣ (Μουσική Τραϊανός, Ερμηνεία Τ.ΒΕΡΓΙΩΤΗΣ) 1969
28.ΧΩΡΙΣ ΜΙΛΙΑ (Μουσική Α. Ρεπάνης, Ερμηνεία Σ.ΚΟΚΚΟΤΑΣ)1972
29. ΧΩΡΙΣ ΠΑΛΤΟ (Μουσική Γ. Μπιθικώτσης,Ερμηνεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) 1969

Υπάρχουν ακόμα 500 ποιήματά της αδούλευτα