ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ: Απάτη με δάνεια μέσω ίντερνετ από ξένες τράπεζες.

Από : desk

ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ 2 ΟΝΟΜΑΤΑ ,ΦΕΙΚ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΣΑΜΕ !!!

Η ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ : Marie Céline Garnier

«Δάνεια ανεξάρτητα απ τον Τειρεσία δίνονται σε επαγγελματίες και ιδιώτες από 10.000 € έως 500.000 € (παραπάνω). από ανεξάρτητους οργανισμούς. Χαμηλό επιτόκιο, ελάχιστα δικαιολογητικά, γρήγορα αποτελέσματα. e-mail: akis_giannoulatou@yahoo.co.uk». Τo παραπάνω –ασύντακτο– ηλεκτρονικό μήνυμα μπορεί να σας θυμίζει κάτι. Αν όχι, διαβάζοντας το ρεπορτάζ που ακολουθεί, θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.

Ενώ βρίσκεσαι σε βαθιά περίσκεψη, πελαγωμένος στους απλήρωτους λογαριασμούς και τα χρέη που απειλούν ακόμα και την επιβίωσή σου, ξαφνικά βρίσκεις στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο αυτό το παραπάνω μήνυμα. Ένας άγνωστος, με ηλεκτρονική διεύθυνση Βρετανίας έρχεται να σε ενημερώσει ότι μπορεί να σου δώσει την ανάσα που περίμενες. Μετρητά (και μάλιστα μέχρι μισό εκατομμύριο ευρώ!) χωρίς πολλούς ελέγχους, με ελάχιστα δικαιολογητικά και πολύ σημαντικό με χαμηλό επιτόκιο!

Δυστυχώς η αλήθεια απέχει έτη φωτός μακριά, καθώς το συγκεκριμένο μήνυμα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες (και έχει ενημερωθεί σχετικά η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος από την «Α») είναι άλλη μια ηλεκτρονική απάτη με στόχο τους ευκολόπιστους ή αμαθείς τους διαδικτύου.

Τα… μεταφορικά!
Στον διάλογο που είχαμε με τον αποστολέα έγινε εύκολα αντιληπτό πως για να αντεπεξέλθει  χρησιμοποιούσε αυτόματο διαδικτυακό μεταφραστή μιας και ο «Άκης Γιαννουλάτου» δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα φανταστικό πρόσωπο. Στο ερώτημα, τι απαιτείται για να πάρει κάποιος το δάνειο, η απάντηση είχε ως εξής: «Ναι μπορώ να σας δώσω το δάνειο, αλλά θα πρέπει να πληρώσει € 200 για τη μεταφορά του δανείου. Αν είστε εντάξει με αυτό κάνετε ενημερώστε μας ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε με τη διαδικασία δανείου. Ευχαριστώ και περιμένω e-mail σας. Άκης».

Αντιπροτείναμε να κρατηθεί το ποσό αυτό από το δάνειο, αλλά η απάντηση ήταν κατηγορηματική (παρατίθεται όπως ακριβώς τη λάβαμε): «Δυστυχώς μπορούμε να πάρουμε το € 200 από το δάνειο. Θα πρέπει να πληρώσει το € 200 στην εταιρεία μου εδώ στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, αν δεν είναι εντάξει με αυτό θα πρέπει να για να πάρει για το δάνειο». Δυσκολευθήκαμε να καταλάβουμε, συνεχίσαμε τον διάλογο στα αγγλικά αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα και το αυτό. Ο συντάκτης των μηνυμάτων δεν είναι αγγλομαθής και γι’ αυτό χρησιμοποιεί αυτόματο μεταφραστή!

Πίσω από τις διαδικυακές απάτες αυτού του είδους άλλωστε κρύβονται «εγκέφαλοι» συνήθως από την μαύρη ήπειρο, οι ίδιοι δηλαδή που κατά καιρούς μας ενημερώνουν ότι σκοτώθηκε κάποιος βαθύπλουτος με το δικό μας επίθετο και αν συμφωνούμε θα μας παρουσιάσουν ως τον μοναδικό κληρονόμο για να μοιραστούμε την περιουσία του. Αυτό πάντα προϋποθέτει την κατάθεση ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού για να τρέξουν τις διαδικασίες. Μόνο που επί της ουσίας τρέχουν οι αποστολείς προς άγνωστη κατεύθυνση με τα χρήματα ζεστά στην τσέπη τους.

Οι μορφές της απάτης
Σε γενικές γραμμές οι απάτες αυτές είναι γνωστές με τον όρο «scam» και αφορούν κάποια συναλλαγή που για να ολοκληρωθεί χρειάζεται κάποια χρήματα από το υποψήφιο θύμα – παραλήπτη του παραπλανητικού μηνύματος. Ωστόσο, το θύμα δεν παραλαμβάνει ποτέ τα προσφερόμενα ανταλλάγματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα παρακάτω παραδείγματα scams:

# Νιγηριανά scam ή απάτη 419: Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλεται μήνυμα που ζητάει με συγκινησιακά φορτισμένο τόνο από τον παραλήπτη να βοηθήσει στη διεκπεραίωση κάποιας οικονομικής συναλλαγής, η οποία συνήθως αφορά ποσό πολλών εκατομμυρίων. Ως αποτέλεσμα της βοήθειάς του θα έχει προμήθεια ένα σημαντικό ποσοστό του ποσού αυτού.

Οι συναλλαγές που εμφανίζονται συχνότερα είναι: η διεκδίκηση ανύπαρκτων κληρονομιών, η αποδέσμευση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, η παραλαβή και αποθήκευση των χρημάτων του αποστολέα σε ασφαλές μέρος και η επένδυση των χρημάτων αυτών στη χώρα του θύματος. Η συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων μηνυμάτων προέρχεται από τη Νιγηρία. Για το λόγο αυτό η πρακτική αυτή αποκαλείται «νιγηριανό scam» αλλά και «απάτη 419» από το άρθρο του ποινικού κώδικα της Νιγηρίας που αφορά στις οικονομικές απάτες.

Οι απατεώνες διατηρούν την επικοινωνία και στέλνουν μάλιστα και αποδεικτικά στοιχεία της ταυτότητάς τους (φυσικά πλαστά), ώστε το θύμα να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία. Κάποια στιγμή ζητούν χρήματα από τον παραλήπτη για τα έξοδα της συναλλαγής, φόρους κ.λπ. Από τη στιγμή που θα παραλάβουν τα χρήματα, κάθε δίοδος επικοινωνίας διακόπτεται και φυσικά το θύμα δεν καταφέρνει να αποκτήσει το αστρονομικό ποσό που του είχαν τάξει.

# Διεθνή Λαχεία: «Διεθνή» λαχεία αποστέλλουν e-mails, ανακοινώνοντας κέρδη. Στη συνέχεια και αφού τα θύματα έχουν πεισθεί για τα κέρδη, ζητούν απ’ αυτούς να καταβάλλουν χρήματα για διαδικαστικά έξοδα. Με αυτό τον τρόπο κατορθώνουν να αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά.

# Δημοπρασίες: Σε μη αξιόπιστες ιστοσελίδες δημοπρασιών ενδέχεται να γίνεται πλειστηριασμός ανύπαρκτων αντικειμένων. Τα θύματα πληρώνουν προκαταβολές και διαδικαστικά έξοδα, ωστόσο δεν παραλαμβάνουν ποτέ το αντικείμενο για το οποίο πλειοδότησαν.

# Ransomware: Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το θύμα λαμβάνει μήνυμα με ένα συνημμένο αρχείο ή πρόγραμμα. Μόλις το ανοίξει αρχίζει διαδικασία κρυπτογράφησης των αρχείων που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή του. Ως συνέπεια, το θύμα δεν μπορεί να ανοίξει κανένα αρχείο του εκτός από το μήνυμα που του άφησαν οι «scammers» στο οποίο του εξηγούν ότι μόνο αφού πληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό θα του αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης. Πρόκειται ουσιαστικά για απαγωγή των αρχείων μας, για την ανάκτηση των οποίων πρέπει να καταβάλουμε λύτρα! Τελευταία μάλιστα υποδύονται το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ζητούν περί τα 100 ευρώ.