Συνέντευξη – Αφιέρωμα ,στην Συγγραφέα Σμαραγδή Μητροπούλου.

Αγαπητή Σμαραγδή, είναι χαρά μας που σ’ έχουμε κοντά μας να μιλήσουμε για σένα και τα βιβλία σου.

Να είστε καλά. Η χαρά είναι δική μου.

Είσαι φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τα δύο τελευταία χρόνια υπηρετείς στην Άνδρο. Έχω τη γνώμη πως ένας φιλόλογος έχει πολλά να πει και να γράψει. Πες μας, λοιπόν, πώς προέκυψε η συγγραφή και το πρώτο σου βιβλίο.
Την εποχή της εφηβείας έκανα τις πρώτες μου συγγραφικές απόπειρες  γράφοντας σε τετράδια στίχους και μικρές ιστοριούλες… τα τετράδια αυτά υπάρχουν ακόμα σ’ ένα συρτάρι του κομοδίνου μου στο πατρικό μου σπίτι.  Πιο συστηματικά, ασχολούμαι με τη συγγραφή τα τελευταία χρόνια.  Το πρώτο μου βιβλίο, είναι θεατρικό, όχι κι από τα ευκολότερα είδη γραφής. Ο τίτλος του, συμβολικός θα έλεγα: «Πριν ο ήλιος δύσει». Ήρωας είναι ένας νεαρός μελλοθάνατος που διηγείται τη ζωή του στον ιερέα των φυλακών, προτού δύσει ο ήλιος, καθώς με τη δύση του ηλίου θα οδηγηθεί στο θάνατ

Κι από τη θεατρική γραφή περνάς στη διηγηματογραφία με το δεύτερο βιβλίο σου, το οποίο έχει τον τίτλο: «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα». Θα ήθελες να μας πεις τι πραγματεύεται το βιβλίο αυτό;  Μπορεί άραγε μια στιγμή να “χωρέσει” σε μια αιωνιότητα;

Το βιβλίο «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα» χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι μία μικρή νουβελέτα και το δεύτερο μέρος αποτελείται από αυτοτελείς ιστορίες. Όλες έχουν έναν κεντρικό άξονα, αυτό το κλικ που γυρίζει το διακόπτη και προσδιορίζει από την αρχή τις ζωές των ηρώων και των γενεών που τους ακολουθούν. Μέσα σ’ αυτές τις ιστορίες προσπάθησα ν’ αποδώσω τις ανθρώπινες αδυναμίες, τον έρωτα, την απελπισία, το πάθος, τη φιλία, τα όνειρα και τις προσμονές. Είναι συναισθήματα που όλοι τα έχουμε βιώσει στη διάρκεια της ζωής μας, άλλοτε σε μικρότερο κι άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό.  Πιστεύω πως μια στιγμή είναι δυνατό να “χωρέσει” σε μία αιωνιότητα. Μπορεί να μείνει για πάντα στις βαλίτσες της μνήμης και της ψυχής. Άλλωστε, μία τόση δα στιγμή έχει τη δύναμη να τ’ αλλάξει όλα και να φέρει τη ζωή μας τα πάνω κάτω.

 

 

 

Οι ιστορίες που γράφεις έχουν άραγε κάτι από Σμαραγδή μέσα τους; Εννοώ, να υποθέσουμε ότι βασίζονται σε προσωπικά βιώματα;

Συνδυάζω προσωπικά βιώματα με μυθοπλασία και στα δύο προαναφερθέντα βιβλία μου, καθώς και στο καινούργιο μου βιβλίο «Ήχοι στη σιωπή».

 

«Ήχοι στη σιωπή»! Τι σε έκανε να επιλέξεις το συγκεκριμένο τίτλο; Άραγε, τι θα συναντήσουμε μέσα σε αυτό το βιβλίο;

Μου αρέσει να διαλέγω τίτλους  που βάζουν τον αναγνώστη σε μία διαδικασία να “ψαχτεί” λίγο… να αναρωτηθεί και-γιατί όχι;-να προσπαθήσει  να μαντέψει.   Οι ιστορίες στο βιβλίο «Ήχοι στη σιωπή» έχουν η καθεμιά το δικό της ύφος, με αρκετή δόση νοσταλγίας, αγάπης για τη ζωή… μ’ ένα πέπλο θλίψης να τυλίγει κάποιες απ’ αυτές… με ερωτισμό … και με “κάτι” αδιόρατο και μυστήριο να πλανιέται στον αέρα.  Με άλλα λόγια αφορούν “σκέψεις που δεν εξωτερικεύτηκαν… όνειρα που σ’ ένα κουτί ξύλινο έμειναν κλειδωμένα και ξεχάστηκαν… λόγια που χαράχτηκαν στο χαρτί… Αναμνήσεις… Σε κάθε γωνιά της γης… ατενίζοντας τη θάλασσα ή τα φώτα της πόλης.  Γιατί… σαν τραγουδούν οι ήχοι στη σιωπή, έχουν τόσα μα τόσα να πουν… να θυμίσουν”.

 

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, να σε ρωτήσω αν περιμένουμε κάποιο καινούργιο πόνημά σου;  

Ναι. Έχω ξεκινήσει λεπτομερή έρευνα για ένα νέο βιβλίο που ετοιμάζω. Περισσότερα, όταν έρθει η ώρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

«Πριν ο ήλιος δύσει», εκδόσεις Όστρια, 2014

«Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα», εκδόσεις Όστρια, 2015

«Ήχοι στη σιωπή»,  εκδόσεις Όστρια, 2017

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Σμαραγδή Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στη Mεγάλη Βρετανία. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι, επίσης, διπλωματούχος Δημιουργικής Γραφής (Diploma in Creative Writing) του Κολεγίου Writers’ Bureau (Manchester, UK), ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και σκηνοθεσίας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Eίναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven (Α΄βραβείο στην κατηγορία «Φαντασία»). Από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ κυκλοφορούν,  τα βιβλία της: «Πριν ο ήλιος δύσει» (θεατρικό), «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα» και «Ήχοι στη σιωπή». Μοιράζει την αγάπη της εξίσου στη διδασκαλία  και στη συγγραφή ιστοριών.

Επικοινωνία: www.facebook.com/smaragdi.mitropoulou

                      smaragdi02@gmail.com