Πότε τελειώνει μια σχέση; Τα 4 σημάδια που προειδοποιούν

Καθώς η εξέλιξη και ανάπτυξη των σχέσεων προϋποθέτει επένδυση σε κόπο, χρόνο και φυσικά σε συναισθηματική ενέργεια, είναι…
λογικό να δυσκολεύεσαι να αφήσεις έναν δεσμό στον όποιο έχεις επενδύσει. Οι λόγοι που ενδεχομένως επικαλείσαι στην άρνησή σου να αφήσεις μια σχέση ακούγονται και είναι ενδεχομένως απολύτως λογικοί: “φοβάμαι για τα παιδιά”, “μήπως δεν προσπάθησα εγώ αρκετά;”, “φοβάμαι να μείνω μόνος/η”.

Παρόλα αυτά οφείλεις τουλάχιστον να αναγνωρίσεις ότι όταν μια σχέση συνεχώς χειροτερεύει, θα έρθει μοιραία μια στιγμή όπου η ζημιά θα είναι τόσο σοβαρή ώστε οποιαδήποτε απόπειρα διάσωσης να μην επαρκεί.

Το να γνωρίζεις πότε πρέπει να αφήσεις πίσω σου μια σχέση είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε να περιορίσεις τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία και να διεκδικήσεις μια καλύτερη σχέση την οποία αξίζεις!

Δείτε παρακάτω 4 λόγους που υποδεικνύουν ότι μάλλον έχει φτάσει ο καιρός να σταματήσεις να προσπαθείς και να αφήσεις τη σχέση. Έστω και ένας να υπάρχει, αρκεί για να σε βάλει σε σκέψεις ότι μάλλον ήρθε η ώρα να προχωρήσεις παρακάτω….

Δεν παίρνεις τον σεβασμό που ζητάς

Ο σεβασμός είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε μια σχέση, καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμη και προβλήματα εμπιστοσύνης μιας και δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι κάποιον που δεν σε σέβεται. Και το παραμικρό ίχνος ασέβειας προς το ένα μέλος της σχέσεις είναι σημαντικό επειδή εν τέλει ο τρόπος που σου φέρεται, δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα και τα πραγματικά συναισθήματα που τρέφει για σένα. Η ασέβεια μπορεί να λάβει πολλές μορφές και ενδέχεται να μην την αναγνωρίζεις εκ πρώτης, αν και τη νιώθεις. Συμπεριφορές όπως προσβολές, ψέματα ή απιστία, όλα αυτά αποτελούν ασέβεια προς το πρόσωπό σου και αυτό που πραγματικά δείχνουν είναι απουσία ενδιαφέροντος για το πώς νιώθεις και για το πώς οι πράξεις αυτές επιδρούν πάνω σου.

Σε περίπτωση που αμφιβάλεις εάν ο άλλος είναι ασεβής ή απλά δεν το καταλαβαίνει, μπορείς να του πεις πώς σε κάνει να νιώθεις η συμπεριφορά του. Εάν κάνει προσπάθεια να σε καταλάβει και αλλάξει τον τρόπου που φέρεται, τότε καταλαβαίνεις ότι πραγματικά νοιάζεται. Εάν όμως αδιαφορήσει ή επιστρέψει στην προηγούμενη συμπεριφορά του, μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι ότι είναι ασεβής τόσο προς εμάς, όσο και προς τη σχέση μας.

Δεν υπάρχει πλέον καλοσύνη

Αυτό που λέμε “χημεία” μεταξύ του ζευγαριού είναι αναμφίβολα σημαντικό στο χτίσιμο μιας σχέσης. Εν τέλει όμως, οι πραγματικά στέρεες σχέσεις βασίζονται στην καλοσύνη που υπάρχει μεταξύ δύο ανθρώπων. Η καλοσύνη είναι αυτό που πραγματικά συγκρατεί τη σχέση. Να θες το καλό του ανθρώπου που είναι δίπλα σου, να είσαι μαζί του, πλάι του ακόμη και αν κάπου κάνει λάθος, να μπορείς να συγχωρείς τα ελαττώματα και τα λάθη του, να τον σέβεσαι, να μπορείς να του αφιερωθείς και να νοιάζεσαι ολόψυχα γι’ αυτόν. Όλα αυτά αποτελούν γνωρίσματα της καλοσύνης σε μια σχέση.

Η καλοσύνη δεν εξαφανίζεται εν μία νυκτί. Φθίνει σταδιακά, με το πέρας του χρόνου και συμπεριφορές που δείχνουν ότι έχει χαθεί είναι: χρόνιος θυμός, απόσταση, απουσία κάθε είδους σεβασμού. Δυστυχώς, εάν η καλοσύνη εκλείψει, είναι πολύ δύσκολο να επανακτηθεί…

Προσπαθείς υπερβολικά για τη σχέση

Η ενέργεια που δύο άνθρωποι δίνουν για να διατηρήσουν μια υγιή σχέση είναι κατά βάση ισόποσα μοιρασμένη μεταξύ τους. Αυτά που δίνεις και που παίρνει, θα πρέπει να σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι σε αδρές γραμμές, οι ανάγκες σου καλύπτονται. Όταν μια σχέση οδεύει προς το τέλος, ένδειξη αποτελεί ότι ο ένας κάνει όλη την προσπάθεια για να διατηρηθεί, κάτι που φυσικά δημιουργεί ανισορροπία και αποσύνδεση. Το άτομο αυτό μπορεί να νιώθει έντονο αίσθημα αδικίας, ενώ αυτός που λειτουργεί μονάχα “παίρνοντας” να είναι ολοένα και περισσότερο ικανοποιημένο απ’ αυτή την κατάσταση.

Όταν προσπαθείς υπερβολικά να φέρεις κάποιον κοντά σου, αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι το άτομο αυτό να κινηθεί προς… την αντίθετη κατεύθυνση! Εάν, λοιπόν, νιώθεις ότι είσαι εσύ αυτός/ή που κάνει τον τελευταίο καιρό όλη την προσπάθεια, σταμάτα. Κάνε ένα βήμα πίσω και περίμενε να δεις τι θα συμβεί. Εάν το έτερον ήμισυ πάρει τη σκυτάλη και σε πλησιάσει, υπάρχει πιθανότητα να επέλθει και πάλι ισορροπία. Εάν, όμως, σε περίπτωση δικής σου οπισθοχώρησης, ο άλλος δείξει εκνευρισμό ή συνεχίσει να απομακρύνεται, βρίσκεστε μάλλον σε σημείο δίχως επιστροφή.

Η σχέση περιστρέφεται μόνο γύρω από τον έναν

Παρότι καμία σχέση δεν είναι ίδια με μια άλλη, και τα δύο μέλη πρέπει κατά βάση να αισθάνονται ότι υπάρχεις χώρος για τον καθένα μέσα σ’ αυτήν. Να νιώθουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στη σχέση, να ικανοποιήσουν τα δικά τους όνειρα και επιδιώξεις, να νιώθουν ότι τα ενδιαφέροντά τους ικανοποιούνται και ότι οι ανάγκες τους καλύπτονται. Οι σχέσεις δίχως ισορροπία στα παραπάνω, τείνουν να περιστρέφονται γύρω από το ένα μόνο μέλος. Το άτομο αυτό είναι κατά βάση ικανοποιημένο με την κατάσταση, ενώ το άλλο νιώθει αδικία, ότι το χρησιμοποιούν, ότι είναι ο “ριγμένος της υπόθεσης”.

Εάν νιώθεις πως όλη η σχέση περιστρέφεται γύρω από τον άλλο, προσπάθησε να δημιουργήσεις “χώρο” για σένα και διατύπωσε ανοιχτά τα αιτήματα και τις ανάγκες σου. Εάν ο άλλος δείξει ενόχληση ή δεν ανταποκριθεί, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό πως για να βρεις τον εαυτό σου και να διατηρήσεις την ‘ταυτότητά’ σου, ίσως ήρθε η ώρα να προχωρήσεις παρακάτω.