«ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ» + ΒΙΝΤΕΟ

Ένα βιβλίο που αξίζει να αγοράσετε και να στολίζει την βιβλιοθήκη σας.Αποτελεί σταθμό στα χρονικά της βιβλιογραφίας και μάλιστα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ πριν λίγους μήνες.

Το έγραψε ο αξιόλογος συνάδελφος Βαγγέλης Πλάκας και έκλεψε την παράσταση. 

mikrohorio

Το Ντοκιμαντέρ «Το Χωριό που Νίκησε το Θάνατο» πραγματεύεται την ιστορία της κατολίσθησης του Μικρού Χωρίου Ευρυτανίας, το 1963. Επιλέχθηκε να προβληθεί στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και οι δύο προβολές θα γίνουν την Κυριακή 13 Μαρτίου και ώρα 17:30 στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο «Ολύμπιον» και την Τετάρτη 16 Μαρτίου και ώρα 17:30 στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη» στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι. Η παραγωγή και η έρευνα είναι του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα, η σκηνοθεσία του Νίκου Μεζερίδη και το μοντάζ του Παναγιώτη Κουντουρά.

poster 5Τα γυρίσματα του Ντοκιμαντέρ έγιναν σε Μικρό Χωριό, Λαμία και Αθήνα και καταγράφονται μαρτυρίες από ιστορικούς, δημοσιογράφους, ειδικούς επιστήμονες και κυρίως αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής αλλά και πρωταγωνιστές της προσπάθειας αναγέννησης του χωριού. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά σημαντικά ιστορικά τεκμήρια και σπάνιο κινηματογραφικό υλικό. Στο Ντοκιμαντέρ μιλούν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κλεομένης Κουτσούκης, ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Ρόζος, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μικροχωριτών Γιάννης Αρώνης, η πρώην πρόεδρος Αιμιλία Κουτσούκη-Παπαδημητρίου, ο καθηγητής Γιώργος Τσατσαράγκος και οι Δήμητρα Κοντογιάννη-Μπράβου, Παντελής Φλώρος, Σπύρος Τάσιος, Ρωξάνη Πλάκα-Μπετένιου, Σπυριδούλα Ζαχαροπούλου, Ευδοξία Παναγιωτοπούλου και Νίκη Καραγκούνη που έζησαν ως αυτόπτες μάρτυρες τα γεγονότα.

Η κατολίσθηση του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας είναι και μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη που συνέβη στην Ελλάδα από άποψη ανθρωπίνων θυμάτων (σκοτώθηκαν 13 άτομα) και καταστροφών που προκάλεσε. Το Ντοκιμαντερ καταγράφει και επιμέρους ιστορίες που ήταν καταλυτικές για την έκβαση των γεγονότων όπως τη δράση του δασκάλου Ανδρέα Μπετένιου που συγκράτησε στο σχολείο και έσωσε τους μαθητές αλλά και την προσπάθεια αναγέννησης του τόπου.