Τα μυστικά βλάπτουν την υγεία

Τα μυστικά μπορεί να βλάψουν με πολλούς τρόπους την υγεία μας, γιατί όπως λένε οι ειδικοί το εσωτερικό μαρτύριο που τα συνοδεύει προκαλεί άγχος, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί προβλήματα στον ύπνο και ρυτίδες.

Ωστόσο, το πρόβλημα δε φαίνεται να είναι τα μυστικά αυτά καθεαυτά, αλλά ο χρόνος που αφιερώνουμε στο να σκεφτόμαστε τους… σκελετούς που κρύβουμε στη ντουλάπα μας.
Μάλιστα, από ότι φαίνεται το 95% των ανθρώπων κρατούν κατά μέσο όρο 13 μυστικά κάθε φορά, με 5 από αυτά να είναι τόσο προσωπικά που δεν τολμούν να τα αποκαλύψουν. Τα πιο συχνά κρυμμένα μυστικά ήταν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις ή οι ερωτικές σεξουαλικές σχέσεις με ένα τρίτο πρόσωπο, ενώ η λίστα με τα πιο κοινα περιλαμβάνει το σεξουαλικό προσανατολισμό, την κακή εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του, τα οικονομικά ζητήματα, η κακή απόδοση στη δουλειά, κάποιος εθισμός και η άμβλωση.

Αυτές οι κρυμμένες σκέψεις οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων της ορμόνης κορτιζόλης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το στρες.

Τα καλά νέα, βέβαια, είναι ότι από τη στιγμή που το πρόβλημα εντοπίζεται στις σκέψεις που κάνουμε για τα μυστικά, τότε αρκεί να εστιάζουμε σε αυτές λιγότερο ή να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να μετριάσουμε τον αρνητικό τους αντίκτυπο.

Μαρία Παπαδοδημητράκη