Τα έθιμα του Πάσχα

 

720_1e8306459bb24aa07522d417fe1ae32c

Μεγάλο Σάββατο βράδυ. Οι απανταχού πιστοί της Γης, κρατούν τις αναμμένες με το Άγιο Φως λαμπάδες τους περιμένοντας τον ιερέα να αναγγείλει το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης και της Αγάπης το οποίο θα ακουστεί σε όλη την Οικουμένη: Χριστός Ανέστη για εχθρούς και φίλους!


Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη

Ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα με νηστεία, εκκλησιασμό και το Μέγα Ευχέλαιο.

Μεγάλη Πέμπτη

Ουσιαστικά ξεκινούν οι προετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό της Ανάστασης. Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές σύμφωνα με την παράδοση φτιάχνουν τα τσουρέκια και βάφουν κόκκινα αβγά. Το βράδυ, μετά την τελετουργία της Σταύρωσης, οι πιστοί στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια.

Μεγάλη Παρασκευή

Είναι η πιο ιερή ημέρα της Εβδομάδας των Παθών, αφού σήμερα συντελούνται η Αποκαθήλωση και η Ταφή του Χριστού. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, ούτε μαγειρεύουν. Το βράδυ όλοι οι χριστιανοί ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου τον οποίο ραίνουν με άνθη και κολόνιες.

Μεγάλο Σάββατο

Από το πρωί ετοιμάζεται το αναστάσιμο τραπέζι με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα. Το βράδυ όλοι οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία με τις λαμπάδες τους για να πάρουν το Άγιο Φως, να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» και να δώσουν το Φιλί της Αγάπης στους δικούς τους ανθρώπους. Μετά την Ανάσταση επιστρέφουν στο σπίτι για να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αβγά και να ανταλλάξουν ευχές.

Κυριακή του Πάσχα

Το γιορτινό τραπέζι έχει στηθεί από νωρίς το πρωί με δημοτικά τραγούδια και χορούς. Σήμερα τον πρώτο λόγο έχουν το σουβλιστό αρνί, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι. Το ελληνικό γλέντι καλά κρατεί!