Οι παραδόσεις που συνοδεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα

imagesΚάθε ημέρα της Μεγάλης εβδομάδας έχει μεγάλη βαρύτητα, αφού μας προετοιμάζει πνευματικά να δεχθούμε την Ανάσταση του Χριστού.


Ας περιηγηθούμε μαζί στα έθιμα που τη συνοδεύουν και την καθιστούν μια από τις πιο σημαντικές και πλούσιες σε συμβολισμό περιόδους του Χριστιανισμού.

Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη
Ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα με νηστεία, εκκλησιασμό και το Μέγα Ευχέλαιο.

 

Μεγάλη Πέμπτη
Οι προετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό της Ανάστασης αρχίζουν να γίνονται πιο εντατικές. Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές σύμφωνα με την παράδοση φτιάχνουν τα τσουρέκια και βάφουν κόκκινα αβγά. Το βράδυ, μετά την τελετουργία της Σταύρωσης, οι πιστοί στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια.

Μεγάλη Παρασκευή
Είναι η πιο ιερή ημέρα της Εβδομάδας των Παθών, αφού σήμερα συντελούνται η Αποκαθήλωση και η Ταφή του Χριστού. Λόγω του πένθους της ημέρας, οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, ούτε μαγειρεύουν. Το βράδυ όλοι οι χριστιανοί ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου, τον οποίο ραίνουν με άνθη και κολόνιες.

Μεγάλο Σάββατο
Από το πρωί ετοιμάζεται το αναστάσιμο τραπέζι με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα. Το βράδυ όλοι οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία με τις λαμπάδες τους για να πάρουν το Άγιο Φως, να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» και να δώσουν το Φιλί της Αγάπης στους δικούς τους ανθρώπους. Μετά την Ανάσταση επιστρέφουν στο σπίτι για να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αβγά και να ανταλλάξουν ευχές.

Κυριακή του Πάσχα
Το γιορτινό τραπέζι έχει στηθεί από νωρίς το πρωί με δημοτικά τραγούδια και χορούς. Σήμερα τον πρώτο λόγο έχουν το σουβλιστό αρνί, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι. Το ελληνικό γλέντι έχει την τιμητική του!