Πρώτη φορά στο σχολείο .Γράφει η Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Συνήθως οι γονείς έχουν διαλέξει σχολείο πριν ακόμη γεννηθεί το …παιδί τους. Τι γίνεται όμως όταν έρχεται εκείνη η ώρα που το παιδί αντικρίζει την πόρτα του σχολείου για πρώτη φορά; Για τα παιδιά τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύπλοκα, αρκούν μερικές απλές συμβουλές που θα τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν καλύτερα.

Πώς να νιώσει το παιδί σας άνετα στο σχολείο:

Συνάντηση με τη δασκάλα ή το δάσκαλο

Επίσκεψη στο σχολικό συγκρότημα

Επίσκεψη στις τουαλέτες του σχολείου (εκμάθηση σωστού τρόπου χρήσης τους)

Παιχνίδι στον προαύλιο χώρο

Οι γονείς πρέπει να βρουν ένα συνομήλικο παιδί με το δικό τους και να κάνουν τις συστάσεις

Οι γονείς πρέπει να δείχνουν ενθουσιασμένοι και να μιλάμε με θετικό τρόπο στο παιδί τους για το σχολείο και τη δασκάλα

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι αφορμή για ΓΙΟΡΤΗ!!!

Οι γονείς θα πρέπει να πάρουν το παιδί από το σχολείο ή αν αυτό δε γίνεται να βρίσκονται στο σπίτι όταν εκείνο επιστρέψει. Θα πρέπει να του έχουν ετοιμάσει το αγαπημένο του φαγητό, να του έχουν αγοράσει ένα μικρό δωράκι που περίμενε καιρό και να μοιραστούν μαζί του τις εμπειρίες της πρώτης ημέρας.

Οι επόμενες μέρες στο σχολείο:

Οι γονείς ετοιμάζουν στο παιδί το πρωινό που του αρέσει, χωρίς να παραλείπουν να του δώσουν ένα μικρό χαρτζιλίκι εξηγώντας του πως θα το διαχειριστεί σωστά στο κυλικείο του σχολείου.

Βοηθήστε το παιδί σας να αλλάξει συνήθειες:

Το παιδί σας δεν πρόκειται να έρθει ποτέ να σας ρωτήσει πως θα αποκτήσει καινούργιους φίλους, το πιο πιθανό είναι να σας παραπονεθεί πως τα άλλα παιδιά δεν τον παίζουν.

Εσείς:

Τον ενθαρρύνετε λέγοντας του πως είναι ένα αξιολάτρευτο παιδί που θα βρει φίλους και πως έχει ταλέντο να παίζει μαζί με τα άλλα παιδιά.

Του δείχνετε τρόπους να γίνει μέλος μιας παρέας:

Γεια σου, το όνομά μου είναι Φίλιππος, ποιο είναι το δικό σου;

Παιδιά γεια σας, τι παίζετε; Μπορώ να παίξω μαζί σας;

Θέλετε να μοιραστούμε αυτό το παιχνίδι;

Βοηθήστε το παιδί σας να προσαρμοστεί:

Το παιδί πρέπει να εξοικειωθεί με την έννοια του χρόνου, γι αυτό κάντε του δώρο ένα ρολόι για το γραφείο του και εξηγήστε του πως θα πρέπει να έχει τελειώσει τα μαθήματά του μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα και μετά μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Δεν πρέπει να καθόσαστε μαζί του στο διάβασμα, το παιδί πρέπει να είναι υπεύθυνο για τις εργασίες του σχολείου. Ακόμη κι αν πάει αδιάβαστο είναι υποχρέωση της δασκάλας να του εξηγήσει τις υποχρεώσεις του και όχι δική σας.

Η προσαρμογή χρειάζεται χρόνο και οι γονείς πρέπει να δείξουν υπομονή. Είναι σύνηθες τα παιδιά λόγω του άγχους να παλινδρομούν (να επιστρέφουν σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης, όπου ένιωθαν ασφάλεια) και να εμφανίζουν προβλήματα στον ύπνο, στο φαγητό και στην τουαλέτα. Δώστε του χρόνο να βρει το ρυθμό του, κι αν τα συμπτώματα επιμένουν επικοινωνήστε με κάποιο ψυχολόγο.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις μαθησιακές δυσκολίες. Ένα παιδί που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σχολείου, δε σημαίνει πως είναι τεμπέλης και βαριέται. Επίσης, πρέπει να γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος για την όραση και την ακοή.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/