Η διαφορά της προηγούμενης Κυβέρνησης και της νέας

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΔΟΥΡΑΚΗΣ

Λοιπόν ας τα λίγο βάλουμε κάτω: Από την μια η προηγούμενη Κυβέρνηση έλεγε πως βγαίνουμε από το Μνημόνιο και έμενε η συμφωνία με το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη για να λάβουμε και την δόση των 7,2 δισ. Κατόπιν θα «σφυρίζαμε» την λήξη του Μνημονίου, θα υιοθετούσαμε μια προληπτική γραμμή στήριξης, κάτι σαν «ομπρέλα προστασίας» πάνω από την Ελλάδα, με διαθέσιμα ποσά που θα ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ και στα οποία θα μπορούσαμε να βάλουμε «χέρι», μόνον στην περίπτωση που οι αγορές μας δάνειζαν με δυσβάστακτα επιτόκια.

Τώρα που βρισκόμαστε; Συμφωνήσαμε να πάρουμε μια παράταση της δανειακής σύμβασης: Να παρουσιάσουμε μια λίστα μέτρων δική μας έμπνευσης – αρχικά σήμερα και εφόσον πάρει το «πράσινο φως» μέχρι το τέλος Απριλίου να την οριστικοποιήσουμε-  και έτσι να πάρουμε τις δόσεις των 7,2 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα θα διαπραγματευτούμε για ένα νέο «συμβόλαιο για την ανάπτυξη» μέχρι το τέλος Ιουνίου που δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο εάν θα προβλέπει και πιθανή χρηματοδότηση από πλευράς «θεσμών» και ουχί τρόικας, πλέον.

«Παγώνει» -τουλάχιστον επί του παρόντος- η εφαρμογή υφεσιακών μέτρων, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, το «ψαλίδι» στις συντάξεις και οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Τίθεται επί τάπητος μια πολύ σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία, η πιθανότητα αλλαγής των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ η «κουβέντα» για το χρέος είναι στο… πρόγραμμα.

Ο καθείς αναλόγως και της σκοπιάς που το βλέπει μπορεί να κρίνει: Όμως εκείνο που ίσως κάνει την διαφορά είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η δέσμευση της Αθήνας με την προηγούμενη Κυβέρνηση για τα εξωφρενικά «πρωτογενή πλεονάσματα» που έπρεπε να εμφανίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια δεν είχε αλλάξει, αν και παρασκηνιακά είχε πέσει στο τραπέζι.

Τώρα η αλλαγή των στόχων είναι στην ατζέντα.. και εφόσον επιτευχθεί από μόνη της διαφοροποιεί πολλά πράγματα: Γιατί άλλα ποσά φόρων πρέπει να συγκεντρώσεις και «ψαλίδι» στις δαπάνες να βάλεις με στόχο το 3% και διαφορετικά με στόχο 1,5%…

Χώρια που ουδείς γνωρίζει τι θα γινόταν εάν με την προηγούμενη Κυβέρνηση η Αθήνα δεν πετύχαινε τους σκληρούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και ας είχε την «προληπτική γραμμή»…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.matrix24.gr/