Εκρηκτική η διάβρωση των εδαφών λόγω αποδάσωσης για καλλιέργεια της γης

155428-thumb-2yb9btohguh8u11n6farcw

Η διάβρωση των εδαφών εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών με σκοπό τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχει επιταχυνθεί έως 100 φορές σύμφωνα με μελέτη που εστιάζει στα εδάφη των νοτιοδυτικών ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα ότι μέσα σε μια μόλις δεκαετία, ο άνθρωπος διάβρωσε το έδαφος περισσότερο από αυτό που είχε “καταφέρει” η φύση την προηγούμενη χιλιετία.

—Η έρευνα πεδίου

Ο υπολογισμός του φυσικού ρυθμού διάβρωσης των εδαφών έγινε μέσω της μέτρησης των ιζημάτωνστα ποτάμια όπου καταλήγει το χώμα των διαβρωμένων εδαφών.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές συνέλεξαν 24 δείγματα ιζημάτων από δέκα ποτάμια στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, και απομόνωσαν ένα σπάνιο ισότοπο του στοιχείου βηρυλλίου, το βηρύλλιο-10.

Το ισότοπο αυτό παράγεται από την επίδραση των κοσμικών ακτίνων στα επιφανειακά εδάφη. Αυτό σημαίνει πως, όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα διάβρωσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η συσσώρευση βηρυλλίου-10 στο έδαφος.

Εξετάζοντας τα δείγματα με έναν ισχυρό φασματογράφο, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν το ρυθμό διάβρωσης τα τελευταία δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Η ανάλυση έδειξε ότι ο ρυθμός αυξήθηκε κατά 100 φορές από τη δεκαετία του 1700, όταν οι ευρωπαίοι άποικοι άρχισαν να αποψιλώνουν τα δάση των νοτιοδυτικών ΗΠΑ.

Πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων η διάβρωση περιοριζόταν στα 2,5 εκατοστά κάθε 2.500 χρόνια. Συγκριτικά, την περίοδο κορύφωσης της γεωργικής δραστηριότητας τον 19ο αιώνα, η διάβρωση έφτασε τα 2,5 εκατοστά κάθε 25 χρόνια.

“Τα εδάφη καταρρέουν όταν αφαιρεθεί η βλάστηση» αναφέρει ο Πολ Μπίρμαν του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης στην επιθεώρηση Geology.

“Η μελέτη μας δείχνει πόσο μεγάλη ήταν η επίδραση του αποικισμού και της γεωργίας στο τοπίο της Βορείου Αμερικής» επισημαίνει.

Τονίζει ακόμα ότι η μέθοδος του βηρυλλίου-10 για τον προσδιορισμό του ρυθμού διάβρωσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη ρύθμιση των χρήσεων της γης και την προστασία του εδάφους.

Πηγή: onmed.gr