Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει το μέγεθος του πέους;

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, το άναμμα του τσιγάρου δεν φαίνεται να διευκολύνει το άναμμα της ερωτικής φλόγας. Οι άνδρες που κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα είχαν καλύτερες εργαστηριακές μετρήσεις σεξουαλικής υγείας σε σχέση με αυτούς που συνέχισαν να καπνίζουν μετά το τέλος του προγράμματος διακοπής καπνίσματος στο οποίο συμμετείχαν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το κάπνισμα φαίνεται να έχει επιπτώσεις στις ερωτικές επιδόσεις όλων των ανδρών, είτε έχουν ιστορικό σεξουαλικής δυσλειτουργίας είτε όχι.

Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών www.andrologia.gr
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ευρήματα αυτά πρέπει να γνωστοποιηθούν σε όλους τους άνδρες με σκοπό να κινητοποιηθεί η επιλογή ενός προγράμματος διακοπής.

Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 65 άνδρες καπνιστές, χωρίς ιστορικό στυτικής δυσλειτουργίας, οι οποίοι παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος οκτώ εβδομάδων. Πριν από την έναρξη του προγράμματος, στο μέσο και μερικές εβδομάδες μετά, εξετάστηκε η στυτική τους λειτουργία ενώ παρακολουθούσαν σε συνθήκες εργαστηρίου μια ταινία ερωτικού περιεχομένου. Η στυτική λειτουργία εκτιμήθηκε με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής που μετρούσε τις αυξομειώσεις στο μέγεθος του πέους.

Παράλληλα, απαντήθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τησεξουαλική λειτουργία του ατόμου εκτός εργαστηρίου.
Στο τέλος της μελέτης, 20 άνδρες είχαν διακόψει το κάπνισμα, ενώ 45 ήταν ακόμη καπνιστές. Τα άτομα που διέκοψαν το κάπνισμα εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση του πέους τους στη συνθήκη του εργαστηρίου και έφθασαν στο σημείο κορύφωσης της διέγερσης πιο σύντομα σε σχέση με αυτούς που συνέχισαν να καπνίζουν.

Οι πρώην καπνιστές όμως δεν ανέφεραν καμιά βελτίωση στην ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής,. Οι επιστήμονες λένε πως ίσως οι αλλαγές που φαίνονται στο εργαστήριο καθυστερούν να εμφανιστούν και στην κρεβατοκάμαρα. Είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος αυτές τις διαφορές και να τις υποκειμενικοποιήσει, πόσο μάλλον όταν οι υπό εξέταση παράμετροι εξαρτώνται από τη σχέση με τον ερωτικό σύντροφο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που καπνίζουν πολλά χρόνια έχουν τη διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με τους μη καπνιστές. Υπάρχει πλέον όγκος αξιόπιστων δεδομένων που αναδεικνύουν το κάπνισμα ως παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: το κάπνισμα επιβραδύνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που είναι απαραίτητη για την επίτευξη στύσης και δεν το κάνει μόνο σε άνδρες με προβλήματα στη στυτική λειτουργία. Το σαφές μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι ότι η σεξουαλική ζωή κάθε άνδρα, είτε έχει είτε δεν έχει προβλήματα στύσης, μπορεί να επωφεληθεί από τη διακοπή του καπνίσματος.

www.andrologia.gr 

AdTech Ad