Τι να ΜΗΝ κάνετε, όταν το παιδί σας έχει μια έκρηξη θυμού

kid_16

Οι εκρήξεις θυμού, τα γνωστά ξεσπάσματα που έχουν όλα ή σχεδόν όλα τα παιδιά από δύο έως περιπου  τεσσάρων ετών, αποτελούν ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι της παιδικής ανάπτυξης. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά δεν μπορούν ακόμα να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους, με συνέπεια εύκολα να ξεσπούν σε κλάματα, να ουρλιάζουν ή ακόμα και να χτυπιούνται κάτω στο πάτωμα.

Όταν το μικρό σας έχει μια τέτοια έκρηξη, καλό θα είναι να μην κάνετε τίποτα από τα παρακάτω, γιατί θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε να πετύχετε:

Μην χάνετε την ψυχραιμία σας. Όσο δύσκολο κι αν είναι να συγκρατήσετε τα νεύρα σας, όταν το πιτσιρίκι σας ουρλιάζει στη μέση του super- market, πρέπει να το κάνετε. Πάρτε βαθειά ανάσα, συγκεντρώστε τις δυνάμεις και βοηθήστε το παιδί σας να ελέγξει ξανά τον εαυτό του.

Μην προσπαθείτε να του εξηγήσετε. Εκείνη την στιγμή το μικρό σας βρίσκεται σε σχεδόν υστερική κατάσταση και ούτε ακούει, ούτε καταλαβαίνει τίποτα. Κρατείστε τα λόγια και τις εξηγήσεις για όταν ηρεμήσει.

Μην το μιμείστε. Πολλοί γονείς όταν το παιδί τους κλαίει αρχίζουν να κάνουν και εκείνοι πώς κλαίνε για να του δείξουν πόσο άσχημο είναι αυτό που κάνει. Στην ουσία όμως έτσι ενισχύετε την συμπεριφορά του παιδιού, το οποίο νιώθει ότι το κοροϊδεύετε και δεν παίρνετε στα σοβαρά τα αισθήματα του.

Μην το κοροϊδεύετε. Το παιδί έχει κατακλυστεί από συναισθήματα που δεν μπορεί να ελέγξει. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι να σας βλέπει να γελάτε μαζί του επειδή δήθεν «κάνει σαν μωρό» ή να σας ακούει να το ειρωνεύεστε. Επιπλέον του περνάτε το μήνυμα ότι είναι σωστό να κοροϊδεύουμε τους άλλους όταν νιώθουν άσχημα ή βρίσκονταν σε δύσκολη θέση.

Μην το παίρνετε προσωπικά. Το παιδί σας δεν το κάνει για να σας νευριάσει, να σας στεναχωρήσει ή να σας εκθέσει στους φίλους σας. Δεν το κάνει για να δείξει ότι είστε κακή μαμά ή γιατί δεν σας σέβεται. Απλά είναι ένα μικρό πλάσμα που μπορεί να είναι κουρασμένο, νυσταγμένο, να πεινά ή να βρίσκεται σε υπερδιέγερση και δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Όταν όλα τελειώσουν, θα έρθει να κουρνιάσει πάλι στην αγκαλιά σας.

Πηγή: mother.gr