Συμβουλές από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής

Αρνητικό ρεκόρ σημείωσε η χώρα μας που θρηνεί ήδη 64 θύματα λόγω πνιγμού από τη 1η Ιουλίου .photo-104
Ο αριθμός αυτός είναι πραγματικά απίστευτος αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι πνιγμοί σημειώθηκαν από το διάστημα 1 με 8 Ιουλίου. Το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε χθες ότι στις ελληνικές ακτές βρήκαν τραγικό θάνατο 62 άτομα κυρίως ηλικιωμένοι και αλλοδαποί, ενώ σε καθημερινή βάση, τα δελτία τύπου της αρμόδιας υπηρεσίας, καταγράφουν οπωσδήποτε ένα με δύο κρούσματα.
Οι ελληνικές θάλασσες δεν θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες ώστε να δικαιολογούν τέτοιους αριθμούς. Ελάχιστες παραλίες έχουν ρεύματα που καθιστούν το κολύμπι επικίνδυνο.
Συνήθως η κύρια αιτία για τους πνιγμούς είναι η απροσεξία των κολυμβητών, που δεν δίνουν την απαραίτητη σοβαρότητα, υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και κολυμπούν χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.
Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις σε 48 ώρες στις ελληνικές ακτές σημειώθηκαν 11 πνιγμοί!
Οι πνιγμοί σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Χαλκιδική και την Ζάκυνθο, μέχρι τις παραλίες της Βούλας και της Κορίνθου. Τελευταίο περιστατικό αυτό στην παραλία της Σκάλας στην Κεφαλονιά, όπου ένας 48χρονος άντρας, ενώ κολυμπούσε και είχε μάλιστα ανοιχτεί, ξαφνικά άρχισε να ζητά βοήθεια, χωρίς να μπορέσουν δυστυχώς να τον προφτάσουν ζωντανό όσοι έτρεξαν από την ακτή.
Τα θύματα βάσει των στατιστικών στοιχείων είναι στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί επισκέπτες στη χώρα μας και ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών.
Ακόμα και οι περισσότερες οργανωμένες παραλίες τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα διαθέτουν ναυαγοσώστη, ωστόσο η ανάγκη να βρεθεί ουσιαστικότερη λύση για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα είναι επιτακτική.photo-31

Συμβουλές από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής

1. Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από την ακτή όταν μάλιστα δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική. Στις οργανωμένες παραλίες μην κολυμπάτε εκτός της Ζώνης Παρακολούθησης η οποία οριοθετείται από κόκκινες σημαδούρες πέρα απ” τις οποίες επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.
2. Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφο σας κολυμβητή.
3. Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Μην μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες απ” τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας.
Απ” την άλλη όμως αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν είστε τελείως νηστικοί γιατί απ” το σώμα σας θα λείπουν σημαντικές πηγές ενέργειας οι οποίες βοηθούν να ανταπεξέλθετε στις φυσικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν κατά την παραμονή σας στη θάλασσα.
4. Πριν κολυμπήσετε μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
5. Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δε ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.
6. Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.
7. Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους Ναυαγοσώστες είτε τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα είτε υπάρχει ρύπανση της θάλασσας είτε κινδυνεύετε από κάτι άλλο.
8. Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών.
9. Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε.
10. Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλίαση.
11. Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των Ναυαγοσωστών.
12. Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
13. Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια. Απλώς στρέψτε το στόμα και τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση απ” αυτή που φυσά ο άνεμος και προσπαθήστε απλά να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. Σύντομα θα έρθει βοήθεια.
14. Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια:
α) αν δεν γνωρίζετε κολύμπι καλέστε κι εσείς σε βοήθεια
β) αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις Ναυαγοσωστικής: πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, κουπί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό.
Aν βουτήξετε κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ” το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο. Προσεγγίστε το πνιγόμενο από πίσω για ν” αποφύγετε τη «θανάσιμη περίπτυξη». Ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο. Ρυμουλκήστε τον πνιγόμενο προς τα έξω απ” τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες. Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.
15. Προστατέψτε τις ακτές μας. Δε μας ανήκουν τις έχουμε δανειστεί απ” τις μελλοντικές γενιές.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, οι θάνατοι λουόμενων στη θάλασσα από πνιγμό το 2012, ανήλθαν σε 396