Η διακοπή του καπνίσματος το ίδιο αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά – Έρευνα

kapnisma-psuxiki-ugeia-111893

Την ψυχική υγεία βελτιώνει η διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μπίρμινχαμ που δημοσιεύτηκε στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τα άτομα που πάσχουν από άγχος και στρες η διακοπή του καπνίσματος έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν 26 παλαιότερες έρευνες για την ψυχική υγεία, την ποιότητα ζωής και τα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και στρες στους καπνιστές.

Οι καπνιστές που είχαν συμμετάσχει στις συγκεκριμένες μελέτες ήταν κατά μέσο όρο 44 ετών και κάπνιζαν από 10 έως 40 τσιγάρα ημερησίως.

Οι συμμετέχοντες που σε κάποια φάση κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος και στρες και πως έβλεπαν τη ζωή με μεγαλύτερη αισιοδοξία συγκριτικά με τα άτομα που συνέχιζαν να καπνίζουν.

«Τα αποτελέσματα της διακοπής του καπνίσματος είναι ισοδύναμα ή και μεγαλύτερα από τα αποτελέσματα της αντικαταθλιπτικής θεραπείας ειδικά σε ό,τι αφορά τη διάθεση και τις διαταραχές άγχους», επισημαίνεται στη μελέτη.

Εξίσου θετικά ήταν τα αποτελέσματα και για τους πρώην καπνιστές που είχαν διαγνωστεί με ψυχιατρικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ψυχολογική κατάσταση ενός καπνιστή μεταβάλλεται εντός της ημέρας λόγω της έκθεσής του στη νικοτίνη.

Η αίσθηση της ηρεμίας και της ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια του καπνίσματος αντικαθιστάται όταν τελειώσει το τσιγάρο από εντελώς διαφορετικά συναισθήματα όπως στεναχώρια, άγχος και ταραχή.

Ωστόσο οι καπνιστές λανθασμένα αποδίδουν αυτά τα συμπτώματα σε άλλους παράγοντες, όπως το στρες, ενώ επειδή η νικοτίνη λειτουργεί ως ηρεμιστικό θεωρούν ότι το τσιγάρο βελτιώνει την ψυχική τους υγεία.

Το κάπνισμα ενοχοποιείται για σοβαρά προβλήματα υγείας μεταξύ των οποίων καρκίνος, τύφλωση, διαβήτης και καρδιακά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το κάπνισμα σκοτώνει έξι εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
Πηγή: econews