Ασφάλιση ΟΑΕΕ από 100 ευρώ για επαγγελματίες σε πόλεις εως 3000 κατοίκων

 

 

 

 

 

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ipen.gr

http://www.ipen.gr/το-ipen-προτείνει/μεγαλοσ-διαγωνισμοσ-ipen-gr/

 

 

 

 

 

 

teve.Χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές εξετάζει να θεσπίσει ο ΟΑΕΕ για όσους επαγγελματίες έχουν απαλλαγή και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων αφού οι απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ θα καταργηθεί. Οι ασφαλιστικές εισφορές αυτές θα κυμαίνονται από 90 με 100 ευρώ το μήνα και θα ισχύουν για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε πόλεις κάτω των 3000 κατοίκων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, με το να καταργηθούν οι απαλλαγές από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ θα μπουν στα ταμεία του οργανισμού  μεταξύ 70-90 εκατ. ευρώ, αλλά δεν φτάνει ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα του ΟΑΕΕ για το 2014 που αναμένεται στα 350 εκατ.ευρώ. Οι ασφαλισμένοι που έχουν απαλλαγή είναι περίπου 80.000 και με την κατάργηση των απαλλαγών και των εξαιρέσεων από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή στο ΙΚΑ, αφού είναι μνημονιακή δέσμευση η κατάργηση τους.

Η απαλλαγή από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ ισχύει εδώ και πολύ καιρό και δίνει την δυνατότητα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ χωρίς να είναι αγρότες, αλλά με κριτήριο είτε να έχουν την επιχείρησή τους σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 3.000 ή 2.000 ή 1.000 κατοίκους ανά περίπτωση είτε να διαθέτουν εισόδημα μικρότερο από το 400πλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου. Για να έχει κάποιος επαγγελματίας απαλλαγή από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ διότι εργάζεται σαν μισθωτός και ήταν παράλληλα ασφαλισμένος στο ΙΚΑ έπρεπε να εμφανίζει ασφάλιση έστω και μία ημέρα το μήνα. Αυτό το κριτήριο θα αλλάξει και θα προβλέπει απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ μόνο εάν υπάρχει πλήρη ασφάλιση (25 ένσημα), ή τουλάχιστον ένσημα 15 ημερών το μήνα.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dikaiologitika.gr