Επιστροφή στο σχολείο

πρωτακια1

 

 

Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο είναι μια περίοδος που απαιτεί προετοιμασία τόσο υλική όσο και ψυχολογική.

Η μετάβαση από τις ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές στον αυστηρό και απαιτητικό ρυθμό του σχολείου, αποτελεί μια από τις πιο προκλητικές περιόδους στην ζωή ενός παιδιού. Και επειδή τα παιδιά δεν γνωρίζουν (ακόμα τουλάχιστον) τον τρόπο να ανταπεξέλθουν και να αντιμετωπίσουν τα μπερδεμένα συναισθήματα, τον κύριο λόγο έχουν οι γονείς.Η προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο εξαρτάται φυσικά από την ηλικία τους. Παρόλα αυτά όταν μιλάμε για προετοιμασία δεν εννοούμε μόνο την υλική. Για την ακρίβεια η στήριξη των γονιών προς τα παιδιά τους και η κατάλληλη καθοδήγηση πριν από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς φαίνεται από έρευνες ότι έχουν θετικά αποτέσματα στην μετέπειτα εξέλιξη, απόδοση αλλά και ικανοποίηση του ίδιου του παιδιού. Για αυτόν τον λόγο η προσαρμογή των παιδιών στα σχολικά δεδομένα πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα και να βασίζεται σε κάποια στοιχεία.Αρχικά λοιπόν, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινότητα (ρουτίνα) καθώς επίσης και στους κανόνες που την ακολουθούν . οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να βάζουν όρια τα οποία πρέπει να κατευθύνουν τα παιδιά. Η ρύθμιση του ύπνου είναι ένα βασικό σημείο σημαντικό για την απόδοση των παιδιών στο σχολείο.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 9 με 10 ώρες ύπνου. Η ώρα του ύπνου πρέπει να είναι συγκεκριμένη, ενώ θα συμβουλεύαμε προς τους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά να ασχοληθούν με βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση και υπολογιστές μια ώρα πριν πέσουν για ύπνο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι χαλαρά και ήρεμα πριν τον βραδινό τους ύπνο.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο το οποία θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι η διατροφή των παιδιών τους. Αποφύγετε λοιπόν να δίνετε στα παιδιά σας όλες εκείνες τις τροφές που κατανάλωσαν το καλοκαίρι (γλυκά, τσιπς, παγωτά, σοκολάτες, αναψυκτικά) και αντικαταστήστε τα με φρούτα και λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά δεν θα έχουν προβλήματα στον ύπνο ή γενικότερα προβλήματα (πόνο στην κοιλιά) τα οποία μπορούν να τα κρατήσουν μακριά από το σχολείο.

Επιπλέον, η σωστή επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονιών είναι εκείνη που θα καθορίσει όλη την σχολική περίοδο των παιδιών και όχι μόνο. Η καλή επικοινωνία μεταξύ των παιδιών και των γονιών κτίζεται από πολύ νωρίς. Οι γονείς θα πρέπει να ακούνε τα παιδιά τους προσεκτικά, ενώ η ένδειξη ενδιαφέροντος για εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να θεμελιώσει ακόμα περισσότερο την μεταξύ τους σχέσεις. Θυμηθείται ότι τα παιδιά είναι μιμητικά όντα και πολύ συχνά παίρνουν παράδειγμα από τους γονείς. Έτσι λοιπόν, αν οι γονείς αντιδράσουν με θυμό απέναντι σε ένα πρόβλημα το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά. Η έκφραση των συναισθημάτων μέσα από την ήρεμη συζήτηση, διατηρεί τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά τους ήρεμα για την επίλυση του οποιουδήποτε προβλήματος.

Μάθετε στα παιδιά τους κανόνες χρήσης του οδικού δικτύου, ενημερώστε τα για το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ΜΜΕ. Η κατάλληλη πληροφόρηση αυτών των θεμάτων δεν θα βρει το παιδί σας προ εκπλήξεως όταν τα ακούσει στο σχολείο. Τέλος, δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε. Με την συμπεριφορά σας διαβεβαιώστε ότι είναι ασφαλές και θα έχουν πάντα την στήριξη σας. Μην ξεχνάτε τα τονίζετε τα ιδιαίτερα χαρίσματα τους και να τα επιβραβεύεται. Καλή σχολική χρονιά!

Για παιδιά ηλικίας 10 ετών

Καθιέρωσε ένα πρόγραμμα ύπνου

Το καλοκαίρι το πρόγραμμα χαλαρώνει και πολύ πιθανό το παιδί σου να μένει ξύπνιο ως αργά και να ξυπνάει ό,τι ώρα θέλει. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, οι δυσκολίες στον ύπνο μπορεί να επηρεάσουν τη μάθηση, γι” αυτό είναι καλό να καθιερώσεις ένα πρόγραμμα ύπνου μερικές εβδομάδες πριν ξεκινήσει το σχολείο, ώστε το παιδί να συνηθίσει σιγά σιγά.

Μάθε πώς θα πηγαίνει το παιδί σχολείο

Αν το σχολείο που πηγαίνει το παιδί σου προσφέρει ιδιωτική μετακίνηση, τα πράγματα είναι απλά. Σε άλλες περιπτώσεις όμως θα πρέπει να κάνεις ένα πρόγραμμα, να ξέρεις ποιος θα συνοδεύει το παιδί στο σχολείο (αν δεν είσαι εσύ) κι αν το παιδί είναι σε ηλικία που πηγαίνει μόνο του, να το ενημερώσεις για όλους τους κινδύνους. Μία καλή ιδέα είναι να κάνετε μερικές φορές μαζί τη διαδρομή, να παρατηρήσεις αν υπάρχουν κίνδυνοι (απόμερα σοκάκια, λεωφόροι, αφύλαχτες διαβάσεις) και να καθοδηγήσεις ανάλογα το παιδί.

Φτιάξε μία λίστα με όσα πρέπει να γίνουν

Ένας πολύ καλός τρόπος για να μπει το παιδί σου στο σχολικό πνεύμα είναι να αρχίσει να καταγράφει ραντεβού, πρόβες, σημαντικές ημερομηνίες κ.α. Μπορείς μάλιστα να του αναθέσεις να γράψει ό,τι πρέπει να κάνει πριν αρχίσει η νέα χρονιά.

Κλείσε ραντεβού με τον γιατρό

Μην περιμένεις να αρχίσει το σχολείο για να κλείσεις ραντεβού με τον γιατρό, προκειμένου να κάνει τον καθιερωμένο έλεγχο για να δώσει τη βεβαίωση για τη γυμναστική. Κανόνισέ το νωρίτερα και βεβαιώσου ότι έχεις κάνει πλήρη έλεγχο,ώστε το παιδί σου να γυμνάζεται άφοβα.

Κλείσε ραντεβού στο κομμωτήριο τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν

Η πρώτη εντύπωση μετράει και σίγουρα το παιδί σου πρέπει να είναι περιποιημένο. Άφησέ το να επιλέξει το νέο του look και κλείσε ραντεβού στο κομμωτήριο, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Αν κάτι δεν του αρέσει, θα έχει το περιθώριο να το διορθώσει.

Βρείτε ένα ντύσιμο που να αποπνέει αυτοπεποίθηση

Όλα τα παιδιά θέλουν να δείχνουν ωραία την πρώτη ημέρα. Δεν χρειάζεται να του αγοράσεις καινούρια γκαρνταρόμπα, απλά προέτρεψέ το να κάνει συνδυασμούς κι επιλέξτε τον κατάλληλο. Αν ξεκινήσετε τη διαδικασία λίγες ημέρες πριν -όπως αναφέρει το joytv-θα γλιτώσετε από τον πανικό του «δεν έχω τίποτα να φορέσω» και θα βοηθήσεις το παιδί να καταλάβει τι το βολεύει και τι όχι.

briefingnews.gr