«Έξυπνα» ρομπότ μαθαίνουν από τις… εμπειρίες τους

Ρομποτικούς «εγκεφάλους», που θα επιτρέπουν τη χρήση τους ως «φύλακες», αλλά και «νοσοκόμες» προσπαθούν να φτιάξουν Ευρωπαίοι ερευνητές, των οποίων ηγείται καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

ρομποτ

 

Το πρόγραμμα, ύψους 7,2 εκατομμυρίων λιρών, περιλαμβάνει την ανάπτυξη αυτοκινούμενων ρομπότ τα οποία είναι σε θέση να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 750.000 δολαρίων για να αναπτύξει το ειδικό λογισμικό «επεξεργασίας» των εμπειριών, ενώ στο όλο εγχείρημα συμμετέχουν και οι G4S Technology και η Academy of Ageing Research- μία αυστριακή εταιρεία που ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών βοήθειας σε ηλικιωμένους στο σπίτι- καθώς τα υπό σχεδιασμό ρομπότ θα μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα, πέρα από φύλακα, και νοσοκόμου. Οι δοκιμές τους θα γίνουν σε ένα γηροκομείο και έναν ειδικό χώρο για σενάρια ενδιαφέροντος ασφαλείας/security της G4S.

Κατά τον καθηγητή Τομ Ντάκετ, του Πανεπιστημίου του Λίνκολν, οι δυνατότητες είναι πολλές: «αν και επιλέξαμε ένα γηροκομείο και ένα σενάριο ασφαλείας ως τις δύο πιθανές εφαρμογές, η τεχνολογία είναι πολύ πιο γενικών σκοπών» είπε σχετικά, επισημαίνοντας πως η εξέλιξή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα γενιά ρομπότ που θα μπορούν να μοιράζονται τους ίδιους χώρους με τους ανθρώπους- ως συνεργάτες, «ή ακόμα και ως φίλοι».

UNIVERSITYOFLINCOLN
«Έξυπνα» ρομπότ, τα οποία μπορούν να «μαθαίνουν»

Η χρηματοδότηση του τετραετούς διαρκείας προγράμματος STRANDS προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την γενική επίβλεψή του έχει ο Δρ. Νικ Χόες, ειδικός σε θέματα «έξυπνης» ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος συντονίζει τη δουλειά πάνω στο αντικείμενο στους φορείς που συμμετέχουν, στους οποίους περιλαμβάνονται και πανεπιστήμια από την Αυστρία και τη Γερμανία, καθώς και το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Σουηδία.

Κατά τον καθηγητή Ντάκετ, στόχος είναι η «ενίσχυση» των ανθρώπων εργαζομένων, και όχι η «αντικατάστασή» τους: ένα ρομπότ- φύλακας θα μπορούσε να αντιληφθεί ανεπαίσθητες αλλαγές στο περιβάλλον του, και στη συνέχεια να ενημερώσει τον άνθρωπο- συνεργάτη του.

Όπως περιγράφεται το STRANDS στην ιστοσελίδα του, «στόχος είναι να μπορέσει ένα ρομπότ να επιτύχει σταθερή και έξυπνη συμπεριφορά σε ανθρώπινα περιβάλλοντα, μέσω της προσαρμογής και της εκμετάλλευσης μακροπρόθεσμης εμπειρίας. Η προσέγγισή μας βασίζεται στην κατανόηση του χώρου σε τρεις διαστάσεις και του πώς αυτός αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, από μιλισεκόντ μέχρι μήνες».

 

paraskhnio.gr