Πάτρα: Το "Πλήρωμα 94" πάει… Σύρο με την εκδήλωση μνήμης για τον Ερνέστο Τσίλλερ

θεατρο1

Για τη Σύρο θα ταξιδέψει στο τέλος της εβδομάδας το «Πλήρωμα 94» και οι συνεργάτες του, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Δήμου Ερμούπολης για την παρουσίαση στο νησί της εκδήλωσης «Ερνέστος Τσίλλερ: Ο Αρχιτέκτων». Πρόκειται για την εκδήλωση μνήμης που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, στις 4 Ιουνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο τού μεγάλου δημιουργού και 140 καλλιτεχνικών περιόδων από τα εγκαίνια του θεάτρου της Πάτρας.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού-Αθλητισμού Σύρου ενέταξε την παράσταση στο πλαίσιο των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ερμουπόλεια 2013» και έτσι οι Συριανοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το αφιέρωμα, τη Δευτέρα και την Τρίτη (2 και 3 Σεπτεμβρίου 2013), στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» του νησιού. Για την εκδήλωση συνεργάζονται εθελοντικά 46 πατρινοί συντελεστές, οι οποίοι παρουσιάζουν -μέσα από μία ολοκληρωμένη παράσταση, με θέατρο, χορό, μουσική, βίντεο και άλλα μέσα- στοιχεία από τη ζωή και το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, καθώς και μία αναδρομή στην ιστορία του θεάτρου που εκείνος έχτισε στην Πάτρα το 1872.

Σημειώνεται πως έργο Τσίλλερ στη Σύρο είναι το εντυπωσιακό Δημαρχείο της Ερμούπολης, ενώ ένα άλλο κτίριο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή, την έμπνευση και τη δημιουργία της συγκεκριμένης εκδήλωσης-παράστασης για το «Πλήρωμα 94».

Ο λόγος για το θέατρο «Απόλλων» και τον 25ετή αγώνα προσώπων και φορέων της Σύρου και των Κυκλάδων που οδήγησε στην ολοκληρωτική ανακατασκευή και λειτουργία του. Υπενθυμίζεται πως το μήνυμα που εξέπεμψε η εκδήλωση της Πάτρας ήταν το «Σώστε τον Απόλλωνα» με αναφορά στην αναγκαιότητα σωτηρίας και του ομώνυμου Δημοτικού Θεάτρου της Πάτρας που έχει πληγωθεί από τον χρόνο, τη χρήση και τους σεισμούς.

Αρωγός σε αυτή την αποστολή των Πατρινών στη Σύρο είναι ξανά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, που συνεισέφερε κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα από το βεστιάριό του. Επίσης συνέβαλαν ως υποστηρικτές της προσπάθειας το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η λουκουμοποιία «Σκιαδαρέσης», το ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» και ο συλλέκτης Γιάννης Λύρας.

Ο Ερνέστος Τσίλλερ είναι το όγδοο πρόσωπο με προσφορά στην τοπική μας ιστορία που το «Πλήρωμα 94» τιμά, μέσα από μία Εκδήλωση Μνήμης. Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες εκδηλώσεις στις οποίες τιμήθηκαν οι: Άλκης Στέας, Θεόφιλος Κάββουρας, Πατρέας – Απόστολος Ανδρέας – Γουσταύος Κλάους, Αλέκος Χαράρης και Λάκης Σάντας. Πρόκειται δε για τη δεύτερη φορά που μία εκδήλωση μνήμης «ταξιδεύει» εκτός Πατρών, μετά την περυσινή παρουσίαση στον Πύργο της εκδήλωσης «Λάκης Σάντας: Ο Ήρως».

 

πηγή thebest.gr