Κωνσταντίνος Μενούνος, το φρέσκο πρόσωπο της δημοσιότητας

 

Συνέντευξη στο Θάνο Καμήλαλη

Ο Κωνσταντίνος Μενούνος σε κερδίζει αμέσως με τον ευχάριστο χαρακτήρα του, τη μετριοφροσύνη του και γενικά το χαμηλών τόνων προφίλ που διατηρεί. Καθηγητής χορού, περίφημος χορευτής που ειδικεύεται σε ballroom και λάτιν χορούς. Πειραιώτης, γέννημα θρέμμα, πρωτοασχολήθηκε με το χορό προς το τέλος των πανεπιστημιακών του σπουδών, από μια τυχαία παρόρμηση. Αμέσως κατάλαβε ότι εκεί ανήκει, στη μαγευτική χορευτική σκηνή.

Πολύ πρόσφατα τον απολαύσαμε σε εθελοντική του συμμετοχή στο «Φιλανθρωπικό Μουσικοχορευτικό Φεστιβάλ Νέων» στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά, όπου παρουσίασε την εκδήλωση και χόρεψε για τους εκατοντάδες θεατές της εκδήλωσης. Σιγά σιγά τον βλέπουμε δειλά δειλά κ στις πρώτες του τηλεοπτικές εμφανίσεις ( στην κα Μπεκατώρου, στον Αλέξανδρο Πετρίδη, στην κα Λουπέσκου)
Καλησπέρα Κωνσταντίνε! Καταρχήν θα ήθελα να μας πεις λίγα πράγματα για εσένα
Είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, με καταγωγή από τον Άκοβο Αρκαδίας και είμαι υπερήφανος που είμαι από αυτά τα ηρωικά μέρη επιτρέψτε μου να πω. Εκτός από το χορό, λατρεύω τη θάλασσα τον ήλιο και το κολύμπι. Επίσης μου αρέσουν οι φιλικές και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις στο δικό μου ή σε φιλικά και συγγενικά σπίτια. Γενικά είμαι ένας χαμηλών τόνων και ήρεμος άνθρωπος με καλή διάθεση και όρεξη για ζωή,δίνοντας το απλόχερα και στους συνανθρώπους μου.
Έμαθα πως οι σπουδές σου αφορούν τα Οικονομικά και την Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η σχέση σου με τον χορό πότε ξεκίνησε και ποια ήταν η αφορμή;

ο κόσμος έχει «ανάγκη» να ξεφύγει από την σκληρή πραγματικότητα της εποχής που ζούμε,ο χορός είναι μια τάση φυγής

Ναι σπούδασα στο ΤΕΙ Πειραιά. Ο χορός, ως πιο εντατική ενασχόληση με καθημερινές πρόβες μπήκε στη ζωή μου αμέσως μετά τις σπουδές μου. Η αφορμή ήταν και είναι η μεγάλη αγάπη που έχω για τον χορό από παιδί και χόρευα από μικρός ερασιτεχνικά χωρίς να μπορούσα να φανταστώ ότι κάποια στιγμή θα το έκανα και επαγγελματικά.
Πρόσφατα συμμετείχες εθελοντικά στο «Φιλανθρωπικό Μουσικοχορευτικό Φεστιβάλ Νέων» στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά. Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση
Ο Πολιτιστικός – Κοινωνικός Σύλλογος, λόγου, τέχνης και επιστημών «Εν πλώ» σε συνεργασία με την εφημερίδα «Φωνή των Πειραιωτών», με τον Δήμο Πειραιά, σχολές χορού, Λύκεια και άλλους φορείς διοργάνωσε ένα Διήμερο Φιλανθρωπικό Μουσικοχορευτικό Φεστιβάλ Νέων το οποίο έχει σκοπό,την συγκέντρωση τροφίμων για τις ανάγκες της Μητρόπολης και του Δήμου Πειραιά.Μου έγινε η πρόταση να συμμετάσχω εθελοντικά για την παρουσίαση του προγράμματος καθώς και χορευτικά σε ενα μέρος του φεστιβάλ.Με μεγάλη μου χαρά δέχτηκα και πραγματικά ήταν,μια μεγάλη εμπειρία για μενα όσον αφορά την παρουσίαση του προγράμματος,που έκανα για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός και για έναν τόσο σημαντικό σκοπό!
Ετοιμάζεις κάτι αυτόν τον καιρό;
Είμαι σε συζητήσεις για κάτι τηλεοπτικό που θα έχει να κάνει φυσικά με τον χορό!Ακόμα δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί η πρόταση!Επίσης αυτόν τον μήνα και τον επόμενο θα είμαι στο Κέντρο Πολιτισμού <<Ελληνικός Κόσμος>> όπου θα συμμετάσχω σε μια σειρά μουσικοχορευτικών παραστάσεων, όπου θα δωθούν στον συγκεκριμένο χώρο,ταυτόχρονα με τα μαθήματα χορού που παραδίδω αύτο το διάστημα.
Ποιους ανθρώπους θαυμάζεις από τον χώρο, σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο;
Όπως έχω ξανααναφέρει και σε άλλες συνεντεύξεις,έχοντας σταθερή άποψη πάνω σε αυτό το θέμα,από ξένους χορευτές μου αρέσει πολύ ο Χοακίν Κορτέζ.. Στο κλασικό μπαλέτο θαυμάζω απεριόριστα και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Αν μιλήσουμε για έλληνες χορογράφους-χορευτές είμαι μεγάλος φαν του κου Φώτη Μεταξόπουλου , πιστεύω ότι είναι διαχρονικό ταλέντο.
 Σιγά σιγά εμφανίζεσαι και μπροστά στον τηλεοπτικό φακό. Πως σου φαίνεται αυτή η νέα εμπειρία; Θα σκεφτόσουν να συμμετέχεις μόνιμα σε κάποιο τηλεοπτικό project;
Θεωρώ ότι είναι καταπληκτική εμπειρία να μπορείς να ζεις κάτι τέτοιο!Δοξάζω τον θεό που με βοήθησε να γνωρίσω πολύ καλούς ανθρώπους της τηλεόρασης και καλούς επαγγελματίες στον χώρο τους! Επίτρεψε μου στο σημείο αυτό να αναφέρω μερικούς από αυτούς τους αγαπημένους μου ανθρώπους,όπως είναι ο κος Αλέξανδρος Πετρίδης,η κα Μπεκατώρου Μαρία,η κα Άντζυ Λουπέσκου και η κα Βίκη Μιχαλονάκου, οι οποίοι με βοήθησαν και πίστεψαν σε έμενα δίνοντας μου μεγάλη αγάπη και τους ευχαριστώ δημόσια γι’αυτό,μέσα απο την καρδιά μου για την στήριξη και την βοήθεια τους πάνω σε αυτό που αγαπώ και υπηρετώ με σεβασμό και εκτίμηση! Το concept μιας τηλεοπτικής παραγωγής, όποιο και να ναι, απαιτεί γνώσεις πάνω στο αντικείμενο,συνέπεια και πολλές πολλές ώρες δουλειάς.Αυτά τα προτερήματα πιστεύω ότι τα διαθέτω και γι’αυτό ίσως θα ήμουν ο ιδανικός για το οποιοδήποτε τηλεοπτικό concept, που θα είχε όμως πάντα, σχέση με το χορό.
Πέρα από χορευτής, παράλληλα διδάσκεις σε σχολή χορού. Τελικά μπορούν όλοι να μάθουν να χορεύουν ή είναι θέμα ταλέντου;
Ναι, πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να μάθει χορό, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία του. Φυσικά δεν μπορούν όλοι να γίνουν επαγγελματίες χορευτές, αλλά σαφώς πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να αφιερώσει κάποιες ώρες για να μάθει να χορεύει τους χορούς που αγαπάει.Το ταλέντο όμως είναι και αυτό ένα απο τους σημαντικούς παράγοντες για την χορευτική εξέλιξη.
Ο χορός γνωρίζει άνθηση και δημοφιλία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τα τηλεοπτικά προγράμματα, όλο και περισσότερη νέοι ασχολούνται με latin, rnb, zumba κι άλλα είδη. Η συμβουλή σου προς νέους ερασιτέχνες χορευτές;
Ναι όντας σε αυτό το σημείο οφείλουμε να πούμε οτι εχει βοηθήσει πολύ η τηλεόραση για την προβολή των συγκεκριμένων ειδών χορού,αλλά δεν πρέπει να μένουμε μόνο εκεί(τηλεοπτικά show)σαφώς και θα χρειάζεται η σωστή εκπαίδευση από μια καλή σχολή χορού και για περαιτέρω εξέλιξη σχολικών βημάτων σε είδη χορού που είναι διαχρονικά όπως οι latin-ballroom χοροί.

Είμαι μεγάλος φαν του Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και του κου Φώτη Μεταξόπουλου , πιστεύω ότι είναι διαχρονικό ταλέντο.

 Ο αγαπημένος σου χορός;
Όλοι οι χοροί έχουν την γοητεία τους! Οι δικοί μου αγαπημένοι όμως είναι η Rumba, γιατί είναι πολύ ερωτικός χορός, το Waltz γιατί έχει μία γαλήνια ρομαντική διάθεση και το αργεντίνικο τάγκο γιατί εκπέμπει συναισθήματα έντονου πάθους.
Οι σημαντικότερες σου διακρίσεις;
Θυμάμαι πολύ έντονα την πρώτη μου συμμετοχή και διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού «Ακρόπολις» πριν από χρόνια,να ανακοινώνεται η πρωτιά της θέσεως μου στην κατηγορία που συμμετείχα, την ευχάριστη έκπληξη και τα συναισθήματα χαράς που ένιωσα ακούγοντας το όνομα μου. Επίσης στο International Dance Teacher’s Association»IDTA Greek Area» και Athens DanceSport Open Festival σε σημαντικές κατηγορίες του διαγωνισμού που συμμετείχα,είχα διακρίσεις σε πρώτες,δεύτερες και τρίτες θέσεις.
Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τον χορό και πόσο εύκολο είναι πλέον να γίνει κάποιος επαγγελματίας χορευτής στις μέρες μας;
Δυστυχώς αρκετά,αλλα επειδή ο κόσμος έχει «ανάγκη» να ξεφύγει από την σκληρή πραγματικότητα της επόχης που ζούμε,ο χορός είναι μια τάση φυγής και γι’αυτό πιστεύω ότι η προσέλευση του κόσμου είναι αρκετά ικανοποιητική σε σχέση με την εποχή που διανύουμε. Πιστεύω οτι δεν είναι τίποτα το ακατόρθωτο όταν υπάρχει πραγματική αγάπη,θέληση,επιμονή και υπομονή γι’αυτό που θέλει να ακολουθήσει κάποιος είτε είναι ο χορός η οτιδήποτε άλλο!Απλά ο χορός πιο συγκεκριμένα απαιτεί αυστηρή πειθαρχία, ατελείωτες πρόβες, επαναλήψεις και πολύ κούραση γιατί το τελικό αποτέλεσμα για να γίνεις επαγγελματίας χορευτής δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση άλλα τηρώντας ολα τα προηγούμενα που προανέφερα,καταφέρνεις να πετύχεις τον στόχο σου και να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα!
 Θες να μοιραστείς μαζί μας κάποιο παράξενο περιστατικό που σου έχει τύχει ενώ χορεύεις ή διδάσκεις;
Κατά την διάρκεια της διδασκαλίας μου ενώ έδειχνα ένα νέο χορευτικό βήμα ταυτόχρονα ήθελα να ξύσω την πλάτη μου,κάνοντας την κίνηση με το χέρι μου θεώρησαν οι μαθητές οτι ήταν μέρος του βήματος και το ακολούθησαν,ενώ το συγκεκριμένο βήμα δεν είχε κίνηση χεριού.Μόλις τους εξήγησα τι έκανα δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε το μάθημα από τα γέλια!
Πως περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;
Κολυμπώντας στην θάλασσα και κάνοντας joking στην φύση που την λατρεύω με καλή παρέα.
Κάποια μουσικοχορευτική παράσταση που προτείνεις αυτόν τον καιρό;
Το The Cave, μια σύγχρονη ματιά στη «σπηλιά» του Πλάτωνα, μια παράσταση χορού, μουσικής και εικόνας από την Πολιτιστική ομάδα «Ηχόδραμα» που παίζεται αυτήν την περίοδο.Και φυσικά οι παραστάσεις που σας προανέφερα πιο πάνω όπου θα συμμετέχω ως Gest και αξίζει πραγματικά να τις παρακολούθησετε βλέποντας τον χορό σε όλο του το μεγαλείο μέσα από τα διάφορα είδη χορού και τις εξαιρετικές χορογραφίες που θα περιλαμβάνονται στις παραστάσεις.
Κλείνοντας πες μας κάποιο όνειρο σου για το μέλλον
Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι για μακροπρόθεσμα σχέδια,ο μόνο που έχω να σου πω είναι αυτό που ήδη σου ανέφερα και σε προηγούμενη ερώτηση, οι καλοκαιρινές μουσικοχορευτικές παραστάσεις που συμμετέχω ως guest, στο Κέντρο Πολιτισμού <<Ελληνικός Κόσμος>> Ιούνιο και αρχές Ιουλίου. Καθώς και κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις μου που εχουν προγραμματιστεί μέχρι το κλείσιμο της τηλεοπτικής σεζόν σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο καθένας μπορεί να μάθει χορό, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία του.

Αυτά Κωνσταντίνε σε ευχαριστούμε πολύ!
Ευχαριστώ πολύ όλη την δημοσιογραφική όμαδα του Liberty για την φιλοξενία που είχα στην σελίδα σας, και ειδικά έσενα Θάνο για την υπέροχη συνέντευξη που μου έκανες.
menounos 2

πηγή www.athina.tv.gr