Τα αντίθετα έλκονται … τα όμοια όμως αντέχουν στο χρόνο!

 

Τα αντίθετα έλκονται … τα όμοια όμως αντέχουν στο χρόνο!

γράφει η Μαρία Γκέκα

Ηλικία, εμφάνιση, χαρακτήρας: με το σύντροφό σας δεν έχετε τίποτα κοινό, παρόλ’ αυτά αγαπιέστε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι «τα αντίθετα έλκονται». Ωστόσο, για να έχει διάρκεια αυτή η σχέση, θα πρέπει να «δουλέψετε» πάνω στα κοινά σημεία αναφοράς.


Από μικρή ονειρευόσασταν τον πρίγκιπα του παραμυθιού: πανέμορφο, νεότατο, πάμπλουτο και τρελαμένο για σας. Ίσως να έμοιαζε κιόλας με τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο ή τον Μπραντ Πιτ. Στην πορεία όμως ανακαλύψατε ότι θα μπορούσατε να ερωτευθείτε και το συμμαθητή του διπλανού θρανίου ή ακόμα και τον δάσκαλο της φυσικής. Τότε λοιπόν αρχίσατε να αναρωτιέστε: πώς είναι άραγε ο τέλειος άντρας για μένα;


Στην πραγματικότητα, δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν το άλλο σας μισό θα σας μοιάζει ή αν θα είναι τόσο διαφορετικό που να αποτελεί το τέλειο συμπλήρωμά σας. Δεν μπορείτε να γνωρίζετε το χρώμα, το χαρακτήρα ή το επίπεδο μόρφωσής του. Και το ειρωνικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι τον φαντάζεστε με κάθε λεπτομέρεια για πολλά χρόνια, όταν τον βρείτε, παρασυρμένη από το πάθος, δεν δίνετε καμία προσοχή στις λεπτομέρειες. Για σας, εκείνος είναι το κομμάτι που σας έλειπε, αυτό που θα σας κάνει να αισθανθείτε όπως θέλατε πάντα: ολοκληρωμένη. Και δεν σας ενδιαφέρει αν φίλοι και γνωστοί σας επαναλαμβάνουν: «Μα δεν καταλαβαίνεις πού πας να μπλέξεις;»


Τι γίνεται μετά τα πρώτα καρδιοχτύπια;

Όπως εξηγούν ειδικοί ψυχολόγοι, όταν ερωτευόμαστε, τείνουμε να αγνοούμε τις διαφορές εκείνες που μπορεί να κάνουν προβληματική τη σχέση. Δεν δίνουμε σημασία στους κοινωνικούς συμβιβασμούς, τη διαφορά ηλικίας ή τις διαφορετικές συνήθειες στην καθημερινή ζωή. Εκείνη τη στιγμή, το μόνο που σκεφτόμαστε είναι ότι χωρίς αυτόν τον άνθρωπο, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δυστυχώς όμως, η φάση του μεγάλου έρωτα αργά ή γρήγορα τελειώνει. Το ζευγάρι, με τον καιρό, φτάνει σχεδόν πάντα σε μια διαφορετική μορφή σχέσης, όπου το πάθος και ο ερωτισμός συνεχίζουν να παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία στοιχεία όπως η συνενοχή, η ικανότητα χάραξης κοινών σχεδίων, το κοινό όραμα για την ανατροφή των παιδιών. Και τότε οι παραπάνω διαφορές απειλούν να τινάξουν τη σχέση στον αέρα! Δείτε, λοιπόν, πώς να χειριστείτε μία σχέση έντονων αντιθέσεων προκειμένου να διαρκέσει «για πάντα», όπως τη φανταζόσασταν στα παιδικά όνειρά σας.


Εκείνος ώριμος, εσείς μωρό… ή το αντίστροφο

Δέκα ή δεκαπέντε χρόνια διαφοράς μπορεί να είναι καθοριστικά για μία σχέση ή και άνευ σημασίας. Ένα ζευγάρι που αποτελείται από έναν ώριμο άντρα και μια νεαρή κοπέλα δεν εκπλήσσει κανέναν, αφού εντάσσεται σε ένα συνηθισμένο κοινωνικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται και από την ίδια τη φύση: η γυναίκα είναι γόνιμη λιγότερα χρόνια σε σχέση με τον άνδρα, ο οποίος μπορεί να τεκνοποιήσει ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Το αντίστροφο όμως είναι μια κατάσταση που στιγματίζεται ως ασυνήθιστη και με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε ασυμβίβαστες αντιθέσεις. Για παράδειγμα, τι θα συμβεί αν εκείνος στα 40 αποφασίσει ότι θέλει να γίνει πατέρας, κι εσείς στα 50 δεν μπορείτε εκ φύσεως να κάνετε το όνειρό του πραγματικότητα;


Τα υπέρ

Ένας πιο ώριμος σύντροφος προσφέρει πλεονεκτήματα καθόλου ευκαταφρόνητα, ξεκινώντας από τη συναισθηματική σταθερότητα. Με δεδομένο ότι δεν είναι ένας αθεράπευτος Καζανόβας, περνώντας και τα δεύτερα –άντα είναι πολύ πιθανό να επιθυμήσει μια σταθερή σχέση και μάλιστα με μια γυναίκα νέα στο σώμα, αλλά και στην καρδιά, και άρα ικανή να αγαπήσει έντονα. Κι αν εσείς απ’ τη μεριά σας είχατε μέχρι τότε συντρόφους-παιδιά που δυσκολεύονταν να δεσμευτούν και στράβωναν τη μούρη τους κάθε φορά που τους θίγατε το θέμα «οικογένεια», τότε σίγουρα οι αλλαγές που θα δείτε στο πρόσωπο ενός ώριμου άντρα, θα σας χαροποιήσουν. Αν αντιθέτως είστε εσείς η ώριμη της σχέσης, είναι κατανοητό να νιώθετε την ανάγκη ενός νέου, δυναμικού άντρα, που σας θυμίζει τι θα πει εκρηκτικό σεξ.


Τα κατά

Μπορεί τον πρώτο καιρό η διαφορά ηλικίας να είναι διεγερτική, όμως μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να αποτελέσει πρόβλημα. Ειδικά αν η «ώριμη» της σχέσης είστε εσείς. Όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι, είναι λάθος να υποτιμήσετε το θέμα «παιδιά». Ακόμα κι αν στην αρχή φαίνεται ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για σας, δεν μπορείτε να γνωρίζετε πώς θα σκέφτεστε γι’ αυτό μετά από μερικά χρόνια.


Η συμβουλή

Εκείνος είναι πιο μεγάλος από σας; Μην απαιτήσετε να το παίζει πιτσιρικάς. Αν νιώθετε την ανάγκη να περάσετε μια νύχτα στη ντισκοτέκ με τις κολλητές σάς, κάντε το χωρίς να τον πιέσετε να σας ακολουθήσει κάπου, όπου εκ των προτέρων γνωρίζει ότι δεν θα περάσει καλά. Αν αντιθέτως είστε εσείς αυτή που έχει μερικά χρόνια παραπάνω, επωφεληθείτε από την εμπειρία σας για να τον γοητέψετε και κάτω από τα σεντόνια: το σεξ δεν είναι μόνο θέμα φυσικής κατάστασης, αλλά και εγκεφαλικής διέγερσης.


Λειτουργείτε με διαφορά ώρας

Την ώρα που εσείς πέφτετε για ύπνο, εκείνος ξυπνάει. Όταν ο ένας φεύγει, ο άλλος έρχεται. Ο ένας κοιμάται με τις κότες, ενώ ο άλλος δεν νυστάζει αν δεν δει και τις τελευταίες ειδήσεις της ημέρας. Πρόβλημα; Ναι. Ένας διαφορετικός τρόπος ζωής που δεν επιβάλλεται από παροδικές ή ανεξάρτητες από τη θέλησή σας καταστάσεις -όπως για παράδειγμα οι βραδινές βάρδιες εργασίας- έχει επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή σας, γιατί μπορεί να σας ενώνει ένα μεγάλο πάθος, όμως δεν βρίσκετε το χρόνο και τον τρόπο για να το εκδηλώσετε.


Τα υπέρ

Η ανία είναι κάτι που σίγουρα δεν χαρακτηρίζει τη σχέση σας, αφού δίνετε μάχη για να συμβιβάζετε έστω και εν μέρει τα διαφορετικά ωράριά σας, τα οποία έτσι όπως είναι διαμορφωμένα προλαμβάνουν τη ρουτίνα και τον κορεσμό. Και ως γνωστόν η αποφυγή της ρουτίνας είναι σχεδόν πάντα θετική, γιατί διατηρεί άσβεστη την ερωτική ένταση.


Τα κατά

Μπορεί να είναι διεγερτικό το να συναντιέστε στα κενά ανάμεσα στις δουλειές σας και να κάνετε έρωτα αρπάζοντας την πρώτη ευκαιρία που θα σας δοθεί σαν δύο παράνομοι εραστές. Όμως, αυτό το σύστημα δεν είναι πρακτικό αν αποφασίσετε να χτίσετε κάτι πιο σταθερό μαζί ή να ξεκινήσετε τη δημιουργία οικογένειας. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταλήξετε αναγκαστικά σε ένα συμβιβασμό. Ένας τρόπος ζωής τόσο διαφορετικός, που σας εμποδίζει να έχετε μια φυσιολογική καθημερινότητα, αποτελεί εκ των πραγμάτων εμπόδιο για τη δημιουργία οικογένειας. Και θυμηθείτε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από κανόνες και σταθερότητα.


Η συμβουλή

Αν δεν καταφέρνετε να συγχρονίσετε τα ωράριά σας, προσπαθήστε τουλάχιστον να έχετε κάποιο κοινό ελεύθερο χρόνο, στον οποίο να μπορείτε να κάνετε μαζί πράγματα που αρέσουν και στους δύο. Για παράδειγμα, ένα σπορ που ενδείκνυται για ζευγάρια, όπως το τένις.


Ο χοντρός και η λιγνή… ή το αντίστροφο

Οι σωματικές διάφορες είναι αυτές που ανησυχούν λιγότερο τους ειδικούς επί των προβλημάτων των σχέσεων. Αρέσετε ο ένας στον άλλον; Έχετε κάνει την επιλογή σας με απόλυτη ελευθερία και με μοναδικό οδηγό το πάθος; Τι σημασία έχει αν ο ένας έχει δύο μέτρα ύψος και ο άλλος είναι μόλις 1 και 50 με τα χέρια στην ανάταση; Ή αν ο ένας είναι 45 κιλά και ο άλλος βαρέων βαρών;


Τα υπέρ

Χωρίς αμφιβολία, το δυνατό σημείο σας είναι ο ερωτισμός. Σε όλους μας έχει τύχει να συναντήσουμε ζευγάρια φαινομενικά «αταίριαστα» από σωματικής πλευράς, όπως απόλυτα ταιριαστά σε ερωτικό επίπεδο. Περί ορέξεως ουδείς λόγος…


Τα κατά

Τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, αν οι σωματικές διαφορές έχουν επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή. Την πιο κλασική περίπτωση αποτελεί το υπερβολικό βάρος. Αργά ή γρήγορα, ο αδύνατος θα επιθυμήσει να έχει δίπλα του ένα «μοντέλο» και όχι μία «ντουλάπα», με το όποιο να μπορεί να επιδοθεί σε αθλητικές δραστηριότητες ή ακόμα σε πιο περίεργες σεξουαλικές στάσεις, τις οποίες πιθανότατα να εμποδίζουν τα παραπανίσια κιλά.


Η συμβουλή

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το ιδανικό σωματικό βάρος δεν αποτελεί μόνο προϋπόθεση για την καλή αισθητική, αλλά κυρίως για την καλή υγεία. Μην αφήνεστε λοιπόν και μην αφήνετε ούτε τον σύντροφό σας να χάνει τη μάχη με τη ζυγαριά.

πηγή www.ygeia-evexia.gr