Πάντα στην κούνια του: μήπως να το ξανασκεφτείς;

Πάντα στην κούνια του: μήπως να το ξανασκεφτείς;

Εδώ και αρκετά χρόνια το φωνάζουν οι επιστήμονες, αλλά εμείς δεν τους ακούμε: οι πάντες είναι επικίνδυνες για τα μωρά, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Τώρα το γιατί εμείς δεν τους ακούμε είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα: μα γιατί δεν έχει σταματήσει η παραγωγή τους! Εφόσον ακόμα δεν έχουν απογορευτεί διά ροπάλου, τα καταστήματα προσφέρουν πλήρη πακέτα προίκας μωρών, τα οποία φυσικά περιλαμβάνουν και την αντίστοιχη πάντα. Και εμείς οι γονείς, τι να κάνουμε, την παίρνουμε και αυτήν, για να είναι το μωρό μας ασφαλές και για να είναι το κρεβατάκι του όμορφο.

Το κρεβατάκι του είναι όμορφο. Το μωρό μας όμως είναι τελικά ασφαλές;

Το 2007 δημοσιεύτηκε στο The Journal of Pediatrics μία έρευνα η οποία διενεργήθηκε από το 1985 και το 2005. 27 θανατοι παιδιών καταγράφτηκαν μέσα σ” αυτά τα χρόνια εξαιτίας της πάντας στην κούνια. 11 από τα παιδιά (ηλικίας 1 μήνα εως 2 ετών) πέθαναν από ασφυξία όταν το κεφαλάκι τους κόλλησε πάνω στο ύφασμα της πάντας, 13 παιδιά πέθαναν εγκλωβισμένα ανάμεσα στην πάντα και ένα άλλο αντικείμενο που θπήρχε στο κρεβάτι και 3 βρέφη πέθαναν από βασανιστικό στραγγαλισμό εξαιτίας κάποιου κορδονιού στην πάντα τους.

Γιατί χρησιμοποιούμε πάντα;

Οι πάντες έγιναν δημοφιλείς την εποχή που τα κάγκελα στα βρεφικά κρεβατάκια είχαν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και έτσι ήταν εύκολο να εγκλωβιστεί το κεφάλι τους ή κάποιο άλλο σημείο του σώματός τους. Σήμερα πια η συντριπτική πλειοψηφία των βρεφικών κρεβατιών κατασκευάζεται πιστή στα στάνταρ που θέλουν τα κάγκελα με μικρότερη απόσταση. Και αν κάποια στιγμή το πόδι μπλεχτεί ανάμεσα σε δύο κάγκελα, τότε ο τραυματισμός δεν θα είναι μεγάλος. Είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσει το οστό. Οι «απαλές» πάντες όμως μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο του βρέφους.

Και άλλα μειονεκτήματα

Οι γιατροί αναφέρουν σαν ένα ακόμα μειονέκτημα τη μη επαρκή είσοδο αέρα στην κούνια που είναι ολοκληρωτικά περιτρυγιρισμένη από το ύφασμα της πάντας, αλλά και τον κίνδυνο για τραυματισμούς όταν το μωρό πια αρχίσει να σηκώνεται και μπορεί να χρησιμοποιήσει την πάντα ως «σκαλοπάτι» για να βγει από το κρεβάτι.

Οι νέες πιο ασφαλείς πάντες

Κυκλοφορούν πια στο εμπόριο -κυρίως στο εξωτερικό- πιο «ασφαλείς» πάντες. Οι γιατροί όμως επιμένουν: καμία πάντα δεν είναι αρκετά ασφαλής για το μωρό μας.

Εσείς τι λέτε;

 

πηγήhttp://www.eimaimama.gr