Οι λαχανόκηποι της κρίσης φέρνουν φαΐ στο τραπέζι

Οι λαχανόκηποι της κρίσης φέρνουν φαΐ στο τραπέζι

Σε κάθε μπαλκόνι και ταράτσα των αστικών περιοχών όλης της χώρας φυτρώνουν, μέρα με τη μέρα, πολύχρωμοι λαχανόκηποι. Οι πολίτες αδυνατούν να αγοράζουν πλέον τα απαραίτητα λαχανικά, λόγω των υψηλών τιμών, και προτιμούν να τα καλλιεργούν μόνοι τους στο σπίτι. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η υψηλή ανεργία που μαστίζει τη χώρα, νέοι και μεγαλύτεροι, στην προσπάθεια να βρουν ένα αντικείμενο ενασχόλησης, καλλιεργούν λαχανικά. «Το τερπνόν μετά του ωφελίμου», όπως λέει άλλωστε και ο σοφός λαός.

Οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα έντυπα με οδηγίες για τη σωστή δημιουργία λαχανόκηπου δίνουν και παίρνουν. Η ατομική καλλιέργεια είναι ξενόφερτη μόδα, που ανθεί εν μέσω κρίσης και στην Ελλάδα. Ήδη στις μεγαλύτερες χώρες του εξωτερικού οι ατομικοί λαχανόκηποι έχουν καθιερωθεί. Το τελευταίο διάστημα, την ιδιωτική πρωτοβουλία ακολούθησαν με θέρμη και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, με σκοπό να ελαφρύνουν τις οικογένειες απόρων και ανέργων. Η Αλεξανδρούπολη, η Θεσσαλονίκη, η Θέρμη, ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, η Λέσβος, αλλά και ο Δήμος Αθηναίων έχουν ήδη προσφέρει αγροτεμάχια προς καλλιέργεια στους κατοίκους τους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

«Ενοικίαση» εκτάσεων μέσω του ΑΠΘ
Φέτος είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λειτουργίας του προγράμματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την προσφορά λαχανόκηπων σε άνεργους πολίτες. Στη μέχρι τώρα έκταση προστέθηκαν 150 νέοι λαχανόκηποι προς καλλιέργεια. Η προσφορά του πανεπιστημιακού αγροκτήματος για την καλλιέργεια τόσο χειμερινών όσο και καλοκαιρινών φυτών γίνεται προκειμένου να εξασφαλίσουν την καθημερινή σοδειά οι οικογένειες που έχουν ανάγκη. Η έκταση κάθε κήπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, είναι 100 τ.μ., με κόστος 120 ευρώ ετησίως και δικαίωμα παραμονής κάθε καλλιεργητή έως και τρία χρόνια. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την «ενοικίαση» των κήπων θα χρησιμοποιηθούν για τις λειτουργικές ανάγκες τους, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και την εκπαίδευση των φοιτητών. Όπως την περσινή χρονιά, έτσι και φέτος οι φοιτητές της σχολής είναι αρωγοί στο εγχείρημα, προσφέροντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και παρέχοντας συμβουλές στους επίδοξους αγρότες. Παρέχονται επίσης νερό άρδευσης με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο και κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής.

Αρκούν μερικές μόνο προϋποθέσεις…

Ακόμα και σε μικρά μπαλκόνια έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες τους προσωπικούς τους λαχανόκηπους. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως ο τύπος του χώματος. «Το φύτεμα των λαχανικών από σπόρους είναι αρκετά εύκολο», λένε ενθαρρυντικά οι γεωπόνοι, αρκεί να ακολουθηθούν ορισμένοι γενικοί κανόνες. Καταρχήν, το χώμα φύτευσης πρέπει να είναι ελαφρύ, καλά δουλεμένο και καθαρισμένο από άλλους σπόρους. Πρέπει επίσης να στραγγίζει καλά, για να μην κρατά υγρασία και σαπίζουν τα λαχανικά. Το βάθος φύτευσης πρέπει να αντιστοιχεί σε τρεις φορές το μέγεθος του σπόρου. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε σπόρο διαφέρει το βάθος φύτευσης. Το φως, η υγρασία και η σωστή θερμοκρασία είναι τα απαραίτητα στοιχεία για το φύτρωμα των σπόρων. Επιπλέον, η εποχή σποράς διαφέρει ανάλογα με το είδος του λαχανικού αλλά και την περιοχή. Για παράδειγμα, άλλα λαχανικά φυτεύονται στη βόρεια και άλλα στη νότια Ελλάδα. Οι ειδικοί συνιστούν τη δημιουργία λαχανόκηπων και στις πολυκατοικίες, καθώς οι πολίτες δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο από την κατανάλωση ζαρζαβατικών που καλλιεργήθηκαν στις αστικές περιοχές. Αρκεί να υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: Το θέμα της ρύπανσης αλλά και των βαρέων μετάλλων είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς οι πολυκατοικίες που βρίσκονται σε λεωφόρους ή πολυσύχναστους δρόμους ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για δημιουργία λαχανόκηπου. Παρ’ όλα αυτά, και αυτό το εμπόδιο ξεπερνιέται εάν ο λαχανόκηπος καλλιεργηθεί από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας και πάνω.

«Τρώω υγιεινά χωρίς να ξοδεύω πολλά χρήματα»

Ο κ. Μανώλης, 51 ετών, έχει ήδη δημιουργήσει το δικό του λαχανόκηπο και, όπως λέει ο ίδιος, από τη στιγμή που τον έφτιαξε, δεν έχει ξαναψωνίσει λαχανικά από τη λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ. «Είναι ένα είδος ασχολίας και αυτό. Είχα πάντα λουλούδια στο μπαλκόνι μου, έτσι σκέφτηκα να βάλω και ζαρζαβατικά. Δεν λέω, τα λουλούδια και τα φυτά ομορφαίνουν το χώρο, αλλά τα λαχανικά είναι και ωφέλιμα. Από πέρυσι που το πρωτοξεκίνησα είχα αρκετές δυσκολίες, με την κατάλληλη όμως καθοδήγηση τις ξεπέρασα. Μέχρι στιγμής έχω φυτέψει ντομάτες, κρεμμύδια, καρότα, λάχανα, μαρούλια, αγγινάρες και διάφορα αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη, μαϊντανό, δυόσμο και δενδρολίβανο. Τρώω πιο υγιεινά, δεν ξοδεύω πολλά χρήματα και έχω την ικανοποίηση ότι τα έχω καλλιεργήσει μόνος μου. Ξέρω ότι είναι απολύτως βιολογικά και αξίζει να πω ότι έχουν και καλύτερη γεύση από τα αγοραστά! Τουλάχιστον γείτονες και φίλοι τα απολαμβάνουμε όλοι μαζί και όλοι λένε ότι είναι γευστικότατα».

 

www.tokarfi.gr