Διώχνω από τα φυτά έντομα και αρρώστιες

Του Άντυ Παξινού

Ο Αύγουστος ήρθε και τα τζιτζίκια μαζί όλα, τραγουδούν την άφιξη του. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ξερός αέρας, ταλαιπωρούν τα φυτά και το πέρασμα του χρόνου κάνει εμφανή τα σημάδια του, κυρίως στα πιο αδύναμα. Ο τετράνυχος, οι αφίδες (μελίγκρα) και άλλα ζωύφια, βρίσκουν ευκαιρία και επιτίθενται, λόγω της κούρασης των φυτών να αμυνθούν. Πως όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τα φυτά μας, ώστε να νικήσουν την μάχη εναντίων των μικρών εχθρών τους;

 

 

Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα τα οποία επισκέπτονται τα φυτά μας βρωμούσες, ακρίδες και διάφορα έντομα με φτερά θα χρειαστούμε ένα κρεμμύδι και ένα σκόρδο!  Θα τα καθαρίσουμε από τις φλούδες τους και τα θα τα ψιλοκόψουμε. Στη συνέχεια θα τα ρίξουμε σε ένα λίτρο  ζεστό νερό μαζί μια κουταλιά μεγάλη από τριμμένο φυσικό σαπούνι και επίσης μια κουταλιά πιπέρι καγιέν(ή μια ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά από τον κήπο μας). Θα τα ανακατέψουμε καλά και θα αφήσουμε το μίγμα μια μέρα σκεπασμένο, ώστε να περάσουν όλα τα στοιχεία στο νερό.

 

Την επόμενη μέρα, θα χρειαστεί να σουρώσουμε το νερό αφαιρώντας τα μεγάλα κομμάτια ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υγρό σε ψεκαστήρα. Θα σουρώσουμε το νερό, χρησιμοποιώντας ψιλή σίτα ή ένα παλιό γυναικείο καλσόν.

 

Πάμε στο φυτό: τα πολύ προσβεβλημένα φύλλα, τα αφαιρούμε. Τα υπόλοιπα θα τα ψεκάσουμε καλά, κυρίως στην κάτω μεριά του φύλλου, όπου προτιμούν να φωλιάζουν τα έντομα. Θα ψεκάσουμε τα φυτά μας τις απογευματινές ώρες, μια φορά την εβδομάδα ή δυο αν είναι πάρα πολλά τα έντομα.

 

Για τα έντομα που κατοικούν πάνω στα φύλλα όπως ο τετράνυχος και η αφίδα, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Σε μια κουταλιά λάδι θα ανακατέψουμε μια κουταλιά πιπέρι καγιέν(ή σε γουδί να κάνουμε σκόνη μια αποξηραμένη καυτερή πιπεριά). Όταν τα ανακατέψουμε πολύ καλά, μπορούμε με ένα πινέλο κατευθείαν να το απλώσουμε στα έντομα πάνω στα φυτά μας. Θα το απλώσουμε σε μικρή επιφάνεια, κυρίως εκεί που φωλιάζουν πολλά έντομα. Θα απλώσουμε το μίγμα κατά τις απογευματινές ώρες και το πρωί θα ψεκάσουμε με έντονη πίεση τα φύλλα του φυτού μας, ώστε σταδιακά τα έντομα θα αποθαρρυνθούν και θα εγκαταλείψουν το φυτό.

Παρατηρώντας ροσεκτικά τα φυτά, θα μάθουμε θα επεμβαίνουμε όταν τα έντομα είναι σε μικρό πληθυσμό, πριν προλάβουν να ξεφύγουν από το στάδιο αντιμετώπισης. Ακόμα με την χρήση ενός σημειωματάριου, μπορούμε να θυμόμαστε πότε είναι η εποχή κάθε χρόνο που πιθανώ(ς τα φυτά μας θα αντιμετωπίσουν δυσκολία και να τα προφυλάξουμε προληπτικά. (Με δίχτυα προστασίας από τα έντομα ή να τα προφυλάξουμε από την έντονη ζεστή με σκίαστρο, της κατάλληλες εποχές). Ακόμα σημειώνοντας ποια φυτά δυσκολεύτηκαν λιγότερο, εστιάζοντας σε αυτά τις επόμενες χρονιές και πειραματιζόμενοι με νέες ποικιλίες που αντέχουν καλύτερα το κλίμα της περιοχής μας

 

 

 

πηγή : www.bostanistas.gr