‘‘ Μέρα χωρίς χαμόγελο είναι χαμένη μέρα’’

Κανείς δεν είναι τόσο πλούσιος που να μην έχει ανάγκη ένα χαμόγελο… και κανείς δεν είναι τόσο φτωχός που να μην μπορεί να το δώσει!

Επιμέλεια : Κοράνα Μόρφω

morfw2112@live.com

Καλημέρα , ένα χαμόγελο παρακαλώ!

Μπορεί να μην το έχεις ακούσει ποτέ αλλά κρύβεται πίσω από κάθε καλημέρα ή οποιονδήποτε άλλο χαιρετισμό ακούσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Ξεπροβάλει σχεδόν ικετευτικά από το διστακτικό ή ακόμη και το πιο τυπικό χαμόγελο που συνοδεύει το ‘‘καλημέρα’’ που θ’ ακούσεις.

Κάθε φορά που θα μπεις σ’ ένα κατάστημα ή στη δουλειά σου ή θα δεις έναν γνωστό στο δρόμο, κάθε φορά που θα απαντήσεις σ’ ένα τηλεφώνημα ή θα τηλεφωνήσεις εσύ σε κάποιον, κάθε φορά συνόδεψε αυτό που θα πεις μ’ ένα πλατύ χαμόγελο. Θα δεις που θα εκτιμηθεί και τις περισσότερες φορές θα σου ανταποδοθεί.

Ένα χαμόγελο μπορεί να φτιάξει την ημέρα πολλών κι ακόμη περισσότερο την δική σου.

Θυμήσου : Πόσες φορές , ενώ δεν είχες και την καλύτερη  διάθεση, μπαίνοντας σε ένα μαγαζί αντικρίζεις  μια ευγενική φυσιογνωμία να σου λέει χαμογελώντας  ‘‘ Καλημέρα τι θα θέλατε παρακαλώ;’’ Δεν ένιωσες αμέσως την ανάγκη να χαμογελάσεις κι εσύ; Δεν ένιωσες έστω και λίγο καλύτερα; Εμένα προσωπικά μου έχει συμβεί πολλές φορές. Εντάξει δεν λέω ότι θα ξεχάσεις με μιας όλα σου τα προβλήματα και θα είσαι μεσ’ την τρελή χαρά αλλά πρέπει να παραδεχτείς ότι  ένα χαμόγελο είναι μια αρχή, μάλιστα μια καλή αρχή για πολλά και ως γνωστόν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

‘‘Ένα χαμόγελο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα’’

Ξεκίνα λοιπόν τη μέρα σου μ’ ένα χαμόγελο. Όσο κι αν σου είναι δύσκολο κάποιες μέρες, προσπάθησε και θα δεις ότι όσο περισσότερο χαμογελάς τόσα περισσότερα χαμόγελα θα εισπράττεις κι αυτό θα σε ανεβάζει λίγο λίγο όλο και πιο πολύ! Θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις θετική σκέψη, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε πολύ σήμερα.

Μπες στο γραφείο και πες καλημέρα σε όλους σαν ‘‘ το παιδί της crest’’ , κάνε το ίδιο με το αφεντικό σου (έλα μη στραβομουτσουνιάζεις!) με τους πελάτες, τους φίλους, τους γονείς, τον σύζυγο, τα παιδιά σου, με όσους περισσότερους μπορείς! Σίγουρα θα εκπλαγούν πολλοί, αν όχι όλοι, ειδικά αν δεν τους έχεις συνηθίσει σε τέτοια! θα εκπλαγούν όμως ευχάριστα και οι περισσότεροι θα στο ανταποδώσουν. Και τότε θα νιώσεις μια ηθική ικανοποίηση που τα κατάφερες (και να χαμογελάσεις και να κάνεις και τους άλλους να χαμογελάσουν!) κι αν αυτό δεν φέρει το αληθινό χαμόγελο στο πρόσωπό σου, τότε τι;

 

Τι αξία έχει ένα χαμόγελο;

Πολύ μεγάλη, αν πιστέψουμε τους ψυχολόγους- μελετητές της συμπεριφοράς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όσο περισσότερο χαμογελάμε τόσο περισσότερο… πουλάμε!

Mια εταιρεία ερευνών αγοράς στο Σικάγο παρακολούθησε τις αντιδράσεις 340 ατόμων απέναντι στο χαμόγελο! Η έρευνα έδειξε ότι οι πιθανότητες να δεχθεί ο υποψήφιος αγοραστής να μιλήσει με έναν πωλητή αυξάνονται από 8 σε 33 όταν ο πωλητής χαμογελάει! Ακόμα, βρήκαν ότι μέσα στα υποκαταστήματα των τραπεζών ή των εμπορικών καταστημάτων, ο υποψήφιος αγοραστής αποφασίζει εάν και σε ποιον θα απευθυνθεί ανάλογα με τις εκφράσεις των προσώπων που θα παρατηρήσει γύρω του. Σε ποσοστό 80% οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι είναι πολύ πιο πιθανό να αισθανθούν θετικά για μια εταιρεία, ή για το προϊόν της, όταν οι εκπρόσωποί της χαμογελούν.

Τα χαμόγελα είναι ιδιαίτερα… εποικοδομητικά στα τραπεζικά υποκαταστήματα. Ο κόσμος που περιμένει στην ουρά εκνευρίζεται και παραπονιέται πολύ λιγότερο σε περίπτωση αργοπορίας εάν οι υπάλληλοι που βλέπει πίσω απο τα γκισέ σηκώνουν πού και πού το κεφάλι και χαμογελούν. Το χαμόγελο είναι σημείο αναγνώρισης της παρουσίας του πελάτη στο μαγαζί και του γεγονότος ότι ταλαιπωρείται. Ο κόσμος αισθάνεται σαν να εξυπηρετείται παρότι στην πράξη περιμένει να εξυπηρετηθεί.

Οι γυναίκες, βέβαια, χαμογελούν ευκολότερα από ό,τι οι άντρες, οι οποίοι αισθάνονται ότι τα χαμογέλα αποκαλύπτουν πολλά για τα συναισθήματά τους. Η θέση τους τους επιβάλλει να είναι σοβαροί. Υπάρχει ίσως μια παρεξήγηση σε αυτό το σημείο.

Σοβαρότητα δεν σημαίνει σκυθρωπή έκφραση. Ούτε το χαμόγελο σημαίνει φαιδρότητα.

Όσο μεγαλώνουν, οι άνθρωποι τείνουν να χαμογελούν όλο και λιγότερο. Γίνονται περισσότερο καχύποπτοι και συγκρατημένοι. Η έρευνα έδειξε ότι οι ενήλικοι χαμογελούν κατά μέσον όρο 21 φορές την ημέρα, οι έφηβοι 30 ενώ τα παιδάκια κάτω των 5 ετών χαμογελούν έως και 300 φορές την ημέρα!

Το χαμόγελο βοηθά στην έκκριση ενδορφίνης, μίας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Και σύμφωνα με τις έρευνες δημιουργεί και στους άλλους θετικά συναισθήματα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι οποιοσδήποτε χαμογελά αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να πλησιάσει τον άλλο σε σχέση με κάποιον που έχει μούτρα!

Επίσης ένα μικρό δωράκι ή ένα δωρεάν δείγμα είναι αρκετό για να χαρεί κάποιος. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι τα αποτελέσματα της έρευνας για τα φέικ (ψεύτικα) ή βεβιασμένα χαμόγελα. Αυτά αποδείχθηκαν τελικά χειρότερα και από τα μούτρα!

Ο… αποδέκτης τους αισθάνεται αυτόματα ότι πρόκειται να πέσει θύμα εξαπάτησης. Κι όταν τα ψευτοχαμόγελα προέρχονται από εργοδότες είναι ιδιαιτέρως βλαβερά για το ηθικό και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Mια αμερικανική τράπεζα είχε καθιερώσει το εξής: κάθε δέκα μέρες τηλεφωνούσε σε πελάτες της που είχαν επισκεφθεί κάποιο υποκατάστημά της τις δύο προηγούμενες μέρες και τους ρωτούσε πως πήγε η συναλλαγή τους, αν έμειναν ικανοποιημένοι κ.λπ. Όλοι ανεξαιρέτως ανέφεραν την ικανοποίησή τους για τα χαμόγελα, τις χειραψίες και την ευγένεια που είχαν δεχθεί  ή το αντίθετο.

Γενικότερα, έχει αποδειχθεί ότι οι πελάτες βλέπουν πρώτοι τον εργαζόμενο πριν τους ξεχωρίσει εκείνος. Κι αν ο υπάλληλος δείχνει φορτωμένος ή εκνευρισμένος, ο πελάτης αποθαρρύνεται. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ίσως συνειδητοποιήσει πόση αξία προσθέτουν στην επιχείρησή τους και πόσο κερδοφόρες μπορούν να γίνουν οι δραστηριότητές τους μόνο και μόνο με ένα ζεστό βλέμμα κι ένα αληθινό χαμόγελο!

 

Ένα χαμόγελο μετά από μια δύσκολη μέρα

Τελείωσε τη μέρα σου όπως την ξεκίνησες , μ’ ένα χαμόγελο! Χάρισε ένα χαμόγελο στον/στην  σύντροφό σου μπαίνοντας στο σπίτι, στα παιδιά σου , στους γονείς σου. Πες καληνύχτα με ένα γλυκό χαμόγελο και δεις ‘‘όνειρα γλυκά’’!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χαμογελάσει κάποιος … μόνο ένα όμως αληθινό χαμόγελο, αυτό που βγαίνει μέσα απ’ την καρδιά σου! Και πρέπει να ξέρεις ότι όσο διπλωμάτης κι αν είσαι το ‘‘ ψεύτικο’’ και το ‘’δήθεν’’ όλοι το αναγνωρίζουν. Γιατί όταν χαμογελάς αληθινά, χαμογελάς και με τα μάτια και τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής…!

Μας έχουν κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας, την ηρεμία μας , ας μην τους αφήσουμε να μας στερήσουν και την ελπίδα ! ένα χαμόγελο είναι η αρχή!

Χαμογελάστε παρακαλω!  🙂 🙂 🙂 🙂