«Η Ξάνθη και η συνοικία της Ρέμβης (Πούρναλικ)».Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αναστάσιου Τσορλίδη.

 

KSANTHIΓεμάτο μνήμες, εικόνες, νοσταλγία και καταγράφοντας πολύπλευρα το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο «Η Ξάνθη και η συνοικία της Ρέμβης (Πούρναλικ)» του Αναστάσιου Τσορλίδη.

Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα, αφού προηγήθηκαν τα «ΑμεΑ» (2005), «Ο ψυχισμός του ανθρώπου» (2006) και «Κάτω από το φόρο – η συνοικία της Ρέμβης στην πόλη της Ξάνθης», με το τελευταίο να καταγράφει αξιοσημείωτη επιτυχία στη γείτονα Τουρκία και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη. Το νέο βιβλίο προλογίζει ο συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν στην Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης. Έχει 104 σελίδες διανθισμένες με νοσταλγικό φωτογραφικό υλικό (ιστορική ανάμεσα σε άλλες η φωτογραφία του 1941 από τον φόρο, που διασώθηκε από τον Τάσο Τεφρωνίδη και τη σπουδαία ομάδα του στο facebook) και κοστίζει 6,39 ευρώ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο σε πολύ απλή γλώσσα (τόσο που να γίνεται αμέσως κατανοητό ακόμη και από τους παλιούς ανθρώπους που η ζωή τους κράτησε μακριά από τα γράμματα), που παραθέτει τα απαρτία  μιας εποχής τόσο κοντινής μα και τόσο μακρινής συνάμα. Διαβάζοντάς το και κλείνοντας τα μάτια, μπορεί να δει κανείς να ξεπηδούν όλα εκείνα που συνέθεταν την καθημερινότητα του συγγραφέα. Σε μια περιοχή –ο γράφων έζησε πέντε χρόνια εκεί και διάβασε το βιβλίο απνευστί σε μια νύχτα- με τις ιδιαιτερότητές της, το δικό της χρώμα και τις δικές της αγωνίες που διαφέρουν αρκετά από αυτές της υπόλοιπης πόλης. Εκεί όπου το μεροκάματο βγαίνει δύσκολα ή και καθόλου, εκεί όπου έχει κανείς έντονα την αίσθηση ότι κατοικούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, για λόγους γνωστούς που δεν είναι του παρόντος να αναπτύξουμε…«Είναι η ιστορία μιας πολυπολιτισμικής συνοικίας στην Ξάνθη τη δεκαετία 1980-90, που θα σας ξαφνιάσει με την ευαισθησία της και θα σας αιφνιδιάσει με τη μικρή μεγαλοπρέπειά της. Ένα βιβλίο που ευελπιστεί να κερδίσει την καρδιά σας και να τοποθετήσει ένα λιθαράκι στη γνώση σας για την πόλη της Ξάνθης», γράφεται στο συνοδευτικό δελτίο της έκδοσης. Και συμπληρώνει –μεταξύ άλλων- ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης: «Μέσα στην καθημερινή άβυσσο της πόλης-αγοράς της Ξάνθης, ανακαλύπτω τον θησαυρό μια απόλυτης σιωπής και ευφρόσυνης αφήγησης. Ο αγαπητός μου Αναστάσιος ή καλύτερα ο μικρός Τασούλης, με το ευχάριστο αυτό δημιουργικό ξάφνιασμα ανακαλεί από τα σεντούκια της μνήμης του κείμενα γόνιμης σιωπής. Κείμενα πνοής γεμάτα από ψυχική ένταση, συναισθηματική φόρτιση, που επιβεβαιώνουν την ικανότητα του Τάσου να εκφράζεται με ευστοχία. Σιωπή που κατηγορεί την φθήνια, την αθλιότητα, την πλήρη απουσία συνείδησης. Η γλώσσα του πάντα απλή, με το καθημερινό λεξιλόγιό του να κρύβει καλά τον κόπο που χρειάστηκε για να εκφράσει τον καιρό του. Το “Πούρναλικ” του Τάσου αποτελεί μια ακόμη φωνή που αφηγείται έξω από τον χρόνο, προσφέροντας μια γερή δόση φρεσκάδας και αισιοδοξίας. Η φωνή μιας συνοικίας που γνωρίζει την δύναμη του εγώ και του εσύ. Με το βιβλίο αυτό του Τάσου, η Ξάνθη μου τώρα θα έχει πιο πολύ φως, λιγότερη μελαγχολία και περισσότερα νερά». Γεμάτο συναίσθημα και το σημείωμα του Θανάση Μουσόπουλου που προλογίζει την έκδοση. «Οι άνθρωποι και οι τόποι που αγαπούμε έχουν κάτι που δεν μπορούμε πάντοτε να το προσδιορίσουμε, αλλά μας συγκινεί, μας ολοκληρώνει», γράφει εύστοχα ο κ. Μουσόπουλος. «Το συναίσθημα αυτό της αγάπης πηγάζει από κάτι απλό και συχνά ανυποψίαστο. Ένα γκολ στο δίχτυ του αντιπάλου, μια χειρονομία συγκατάβασης, ένα τραγούδι στο μέσο της νυχτιάς σε κάνει να γίνεις άλλος, να νιώσεις άλλος».
     Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τάσος Τσορλίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1976. Σπούδασε στη Σχολή Επιστημών και Υγείας αποφοιτώντας με άριστα, έχει μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες και diplomaAστην τουρκική γλώσσα. Δραστηριοποιήθηκε από μικρή ηλικία υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των ΑμεΑ σε κοινωνικό και σε νομοθετικό επίπεδο, ενώ έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.