Κυτταρίτιδα -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

KITARITIDA 1

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΥΓΗ – ΜΑΡΙΑ ΑΤΜΑΤΖΙΔΟΥ

Πολλές ίσως να έχετε ξεκινήσει εδώ και καιρό τα καλοκαιρινά σας μπάνια και να ενοχλήστε έντονα από την εμφάνιση της κυτταρίτιδας . Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να την εξαφανίσετε, μπορείτε όμως μεθοδικά να την ελαττώσετε και να απολαύσετε τις βουτιές σας στη θάλασσα. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή και αλλάξτε το σώμα και τη διάθεση σας.

Τι είναι η κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι η όψη φλοιού πορτοκαλιού που εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος. Η κυτταρίτιδα επηρεάζει περίπου 8 στις 10 γυναίκες και είναι από τα πράγματα που οι περισσότερες γυναίκες μισούν πάνω τους. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες άλλα σε μικρότερο ποσοστό και μικρότερη έκταση.

Η κυτταρίτιδα δεν είναι “προνόμιο” μόνο τον παχύσαρκων η υπέρβαρών ανθρώπων. Ακόμα και πολύ λεπτοί άνθρωποι εμφανίζουν κυτταρίτιδα.

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας ξεκινάει από την κατανόηση της. Το επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψτε τις αιτίες που την προκαλούν. Το τελευταίο βήμα είναι να διαλέξτε την κατάλληλη για εσάς μέθοδο θεραπείας της κυτταρίτιδας.

Που εμφανίζεται

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιανδήποτε περιοχή τους σώματος. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα λίπους είναι αρκετή για την εμφάνισή της.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί συχνότερα στην κάτω κοιλιακή χώρα, στο πάνω μέρος των μηρών κοντά στους γλουτούς, στο πισινό, καθώς και μερικές φορές στα μπράτσα.

Οι αιτίες που προκαλούν την κυτταρίτιδα είναι πολλές, άλλα μερικές από τις ποιο σοβαρές είναι:

Ορμόνες

Οι ορμόνες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τη κυτταρίτιδας. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, οι ορμόνες της θυρεοειδούς και της προλακτίνης επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Τα οιστρογόνα είναι η κύρια αιτία που η κυτταρίτιδα εμφανίζετε περισσότερο στις γυναίκες πάρα στους άντρες.

Κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα είναι η δεύτερη κύρια αιτία. Συγκεκριμένα γονίδια συμβάλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Εάν η μητέρα σας ή η γιαγιά σας είχαν κυτταρίτιδα, κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανίσετε και εσείς.

Διατροφή

Η διατροφή είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την δημιουργία του σωματικού λίπος. Τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, σε υδατάνθρακες, σε αλάτι και φτωχή σε ίνες έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίζουν εκτεταμένη κυτταρίτιδα. Η αύξηση του βάρους μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα πιο εμφανής, άλλα η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα, ακόμα και σε fitness άτομα.

Η μεγάλη κατανάλωση καφεϊνης μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, καθώς αφυδατώνει το σώμα. Αντ΄ αυτού μπορείτε να πίνετε περισσότερο νερό και τσάι που ενυδατώνουν το σώμα και κάνουν πιο λείο το δέρμα.

KITARITIDA 1Τρόπος ζωής

Ο σημερινός μοντέρνος καθιστικός, χωρίς ασκήσεις και γεμάτος στρες τρόπος ζωής συμβάλει στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας η να την κάνει πιο έντονη.

Τα ρούχα

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται τα ρούχα επηρεάζουν την κυτταρίτιδα. Τα πολύ στενά ρούχα εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στης περιοχές που εμφανίζετε πιο συχνά η κυτταρίτιδα συμβάλλοντας στην δημιουργία της.

Το δέρμα

Το χρώμα του δέρματος δεν ευθύνεται για την δημιουργία της κυτταρίτιδας, άλλα το σκούρο δέρμα μπορεί να την κάνει λιγότερο εμφανής από ένα ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπος. Μερικοί είναι εντελώς φυσικοί και μπορεί να τα κάνετε στο σπίτι, ενώ άλλη είναι ιατρικοί και εφαρμόζονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Το κόστος μπορεί να ξεκινάει από μερικά ευρώ και να φτάσει σε πολλές χιλιάδες. Οι ποιο δημοφιλές τρόποι καταπολέμησης της κυτταρίτιδας είναι:

Κρέμες για την κυτταρίτιδα

Οι κρέμες για την κυτταρίτιδα είναι η πιο διαδεδομένος τρόπος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Εφαρμόζονται στην περιοχή που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα. Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας στοχεύουν στην κάψιμο του λίπους κάτω από το δέρμα και λείανση της επιδερμίδας. Μπορείτε να τα βρείτε σε σουπερμαρκετ, και φαρμακεία. Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών, όπως Nivea, Vichy, Roc, Revitol, έχουν δημιουργήσει κρέμες κατά της κυτταρίτιδας. Η τιμή τους είναι σχετικά χαμηλή. Όσο για την αποτελεσματικότητα, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Μασάζ με μέλι

ο μασάζ με μέλι είναι ο πιο φθηνός, και εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα. Μια μέθοδος από τα παράδοση μας, που μπορεί να την εφαρμόσετε στο σπίτι και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός σε πολλά άτομα.

Καλύπτετε τις περιοχές που εμφανίζετε η κυτταρίτιδα με μέλι και στην συνέχεια πιέζετε με τα χέρια, κρατώντας τα για μερικά δευτερόλεπτα και μετά τα απομακρύνεται. Το επαναλαμβάνετε αυτό. Μετά από μερικές φορές θα γίνει δύσκολο να απομακρύνεται τα χέρια. Αυτή η συνεχείς δράση βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος σε αυτές της περιοχές του σώματος. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι θαυματουργά άλλα βελτιώνεται αρκετά η κατάσταση.

Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική επέμβαση που απομακρύνει το λίπος από το σώμα και έχει πραγματικά αποτελέσματα. Είναι όμως ακριβή και όπως κάθε χειρουργική επέμβαση έχει τα ρίσκα της. Χρειάζεται χρόνο για ανάρρωση και συχνά αφήνει ουλές στα σημεία που γίνετε η επέμβαση.

Μασάζ και θεραπείες spa

Οι διάφορες θεραπείες της κυτταρίτιδας που γίνονται κυρίως στα spa, όπως το Λεμφικό Μασάζ, το Endermologie, η τα μασάζ με αιθέρια έλαια έχουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα στην λακκάκι εμφάνιση του δέρματος αλλά δεν αντιμετωπίζουν την κυτταρίτιδα. Τα αποτελέσματα διαρκούν λίγο και οφείλονται στην απομάκρυνση των περιττών υγρών.

Θεραπείες με Laser

Οι θεραπείες με laser της κυτταρίτιδας γίνονται από συσκευές που χρησιμοποιούν την ενέργεια του laser για να κάψουν το λίπος κάτω από το δέρμα. Επίσης διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου.

Ασκήσεις και χάσιμο βάρους

Οι ασκήσεις είναι η καλύτερη επιλογή για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Πάντα συνοδευόμενα από αδυνάτισμα. Πολλοί ειδικοί προτείνουν να ενσωματώστε αεροβικές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης στο καθημερινό σας πρόγραμμα μαζί με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ίνες.

Τροφές που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα

Για την κυτταρίτιδα συχνά ευθύνονται τοξίνες (ίσως από μία όχι και τόσο τέλεια δίαιτα ή διατροφή) οι οποίες μειώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας και καθυστερούν την κυκλοφορία του αίματος, οπότε να τρώτε πολλά χρωματιστά λαχανικά και φρούτα. Γιατί; Επειδή περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες.

Τα μούρα βοηθάν ιδιαίτερα, γι’ αυτό να τρώτε μια χούφτα από σμέουρα, φράουλες, μύρτιλλα ή βατόμουρα κάθε μέρα με το πρωινό σας.

Οι μπανάνες και τα μάνγκο είναι γνωστό ότι τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο βοηθάει στην πρόληψη της κυτταρίτιδας, οπότε προτιμήστε τα όσο πιο συχνά μπορείτε, όπως και την παπάγια, για την οποία μελέτες δείχνουν ότι εμποδίζει την καταστροφή των υποδορίων ιστών.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C παίζουν επίσης εξαιρετικό διασπαστικό ρόλο στην κυτταρίτιδα, γιατί τονώνουν τα επίπεδα του κολλαγόνου στην επιδερμίδα, το οποίο προωθεί την ελαστικότητα της και διατηρεί στην σφριγηλότητα  της.

Άλλες τροφές που τονώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας είναι το μουρουνέλαιο, το κοτόπουλο, τογκρέιπφρουτ, οι ντομάτες, τα μήλα, το σπανάκι, τα καρότα και το αβοκάντο.

Στο τέλος, τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «διουρητικά» είναι επίσης καλά για την αποτροπή της κυτταρίτιδας. Τα διουρητικά προκαλούν αποβολή υγρών, μέσω της ούρησης, και μειώνουν το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών.

Μια συσσώρευση υγρών μπορεί να ξεγελάσει την κυτταρίτιδα, οπότε εκτός από την κατανάλωση άφθονου νερού  προσθέστε και τα «διουρητικά» τρόφιμα στην διατροφή σας. Δοκιμάστε το αγγουράκι, το σέλινο, τα κρεμμύδιακαι τα σπαράγγια.

ΠΗΓΕΣ:

Kyttaritida.com

e-diatrofi.org