• ΟιΟι  μπαμπάδες αντιδρούν πιο ευαίσθητα στις κόρες τους από ό,τι στους γιους τους

      ΟιΟι μπαμπάδες αντιδρούν πιο ευαίσθητα στις κόρες τους από ό,τι στους γιους τους

      Ο εγκέφαλος των μπαμπάδων και η εν γένει συμπεριφορά τους εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στις κόρες τους... από ό,τι στους γιούς …

    • ΠΡΟΣΟΧΗ-Τα 4 νούμερα που πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία της καρδιάς

      ΠΡΟΣΟΧΗ-Τα 4 νούμερα που πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία της καρδιάς

      Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για ποσοστό 31% όλων των θανάτων παγκοσμίως, με το... 80% των θανάτων αυτών …

    • Δείτε πώς να διαχειριστείτε το άγχος στις πανελλαδικές εξετάσεις   

      Δείτε πώς να διαχειριστείτε το άγχος στις πανελλαδικές εξετάσεις  

      Χιλιάδες κλήσεις λαμβάνει η γραμμή 11525 του «Μαζί για το Παιδί»  που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους... Λειτουργεί από …

    • Τρία κόλπα για να στεγνώσεις το μαρούλι γρήγορα

      Τρία κόλπα για να στεγνώσεις το μαρούλι γρήγορα

        Chief Room Το πλύσιμο των λαχανικών είναι μια απαραίτητη -και αφόρητα βαρετή- διαδικασία για να ετοιμάσεις τη σαλάτα σου. Ειδικά …

    • Τρόποι βοήθειας προς αδέσποτα ζώα

      Τρόποι βοήθειας προς αδέσποτα ζώα

      Η Φιλοζωική εφαρμόζει διάφορους τρόπους βοήθειας προς τα ζώα που τη χρειάζονται. Δήμοι Η Φιλοζωική εφαρμόζει προγράμματα προστασίας αδέσποτων σκύλων σε συνεργασία …

    • Τι είναι αυτό το μωβ λουλούδι που εμφανίστηκε ξαφνικά στο Facebook   

      Τι είναι αυτό το μωβ λουλούδι που εμφανίστηκε ξαφνικά στο Facebook  

      Ξαφνικά, στο facebook εμφανίστηκε ένα μωβ λουλούδι... Τι είναι; Εδώ και λίγες ημέρες, ένα μωβ λουλούδι έκανε την εμφάνισή του στο Facebook. Πριν …

    • Μετά από αυτό θα σταματήσεις να παίρνεις παυσίπονα   

      Μετά από αυτό θα σταματήσεις να παίρνεις παυσίπονα  

      Οι περισσότεροι από εμάς όταν έχουν πονοκέφαλο ή φλεγμονή δεν σκέφτονται πριν πάρουν... ιβουπροφαίνη. Αυτό το κάνουμε όλη μας τη ζωή …

4 λαχανικά «σύμμαχοι» της υγείας σας

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά φέρνοντας μαζί της ποικιλία λαχανικών και φρούτων για να εμπλουτίσουμε τη γεύση αλλά και τη θρεπτική αξία της διατροφής μας…

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της άνοιξης έχουμε τη δυνατότητα να καταναλώσουμε και ορισμένα «ιδιαίτερα» λαχανικά που δύσκολα βρίσκουμε τον υπόλοιπο χρόνο, όπως για παράδειγμα οι αγκινάρες και τα σπαράγγια.

Παρακάτω λοιπόν, θα δείτε 4 είδη ανοιξιάτικων λαχανικών υψηλής διατροφικής αξίας, που δε θα πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό σας αυτή την περίοδο:

Αγκινάρα

Πλούσια πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη διαδικασία σύνθεσης του DNA και βιταμίνης C, που δρα ως αντιοξειδωτικό ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Επιπλέον, περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή καθώς και ινουλίνη, έναν ολιγοσακχαρίτη που ανήκει στην ομάδα των πρεβιοτικών και προάγει την ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου.

Αρακάς

Αμυλούχο λαχανικό το οποίο προσφέρει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και διαλυτές, που έχει φανεί ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης. Από την άλλη, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Α και είναι καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το κάλιο. Ακόμη, είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αλλά και άλλες ενώσεις, που φαίνεται ότι ασκούν υπολιπιδαιμική και αντικαρκινική δράση.

Σπανάκι

Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης Ε, βιταμίνης C, φωσφόρου, μαγγανίου και ψευδαργύρου. Από την άλλη, περιέχει ασβέστιο και σίδηρο, τα οποία ωστόσο παρουσιάζουν χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα. Τέλος, περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που σχετίζονται με την υγεία των ματιών, ενώ μειονέκτημά του είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και παράλληλα μπορεί να συμβάλλουν στο σχηματισμό νεφρόλιθων και κρυστάλλων ουρικού οξέος.

Σπαράγγι

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α και σημαντικές ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών, φλαβονοειδών, γλουταθειόνης και βιταμίνης Ε, που προστατεύουν τα κύτταρα από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών, καθώς και ασπαραγίνης, ενός αμινοξέος που ασκεί διουρητική δράση στον οργανισμό.

About Χρήστος Φραντζανάς

Δημοσιογράφος - Στιχουργός - Ποιητής
Bookmark the permalink.