• Τρόποι βοήθειας προς αδέσποτα ζώα

   Τρόποι βοήθειας προς αδέσποτα ζώα

   Η Φιλοζωική εφαρμόζει διάφορους τρόπους βοήθειας προς τα ζώα που τη χρειάζονται. Δήμοι Η Φιλοζωική εφαρμόζει προγράμματα προστασίας αδέσποτων σκύλων σε συνεργασία …

  • Τι είναι αυτό το μωβ λουλούδι που εμφανίστηκε ξαφνικά στο Facebook  

   Τι είναι αυτό το μωβ λουλούδι που εμφανίστηκε ξαφνικά στο Facebook  

   Ξαφνικά, στο facebook εμφανίστηκε ένα μωβ λουλούδι... Τι είναι; Εδώ και λίγες ημέρες, ένα μωβ λουλούδι έκανε την εμφάνισή του στο Facebook. Πριν …

  • Μετά από αυτό θα σταματήσεις να παίρνεις παυσίπονα  

   Μετά από αυτό θα σταματήσεις να παίρνεις παυσίπονα  

   Οι περισσότεροι από εμάς όταν έχουν πονοκέφαλο ή φλεγμονή δεν σκέφτονται πριν πάρουν... ιβουπροφαίνη. Αυτό το κάνουμε όλη μας τη ζωή …

  • Αν δείτε αυτό στις πατάτες, πρέπει να τις πετάξετε – Κίνδυνος νευρολογικού προβλήματος  

   Αν δείτε αυτό στις πατάτες, πρέπει να τις πετάξετε – Κίνδυνος νευρολογικού προβλήματος  

   Αν και ακούγεται σαν θα μπορούσε να είναι ένας “μύθος”, όπως εκείνη η παλιά, λανθασμένη... πεποίθηση ότι οι ντομάτες που μπορεί …

  • Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πρώτο σου tattoo

   Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πρώτο σου tattoo

   Έχεις πάρει την απόφαση να κάνεις tattoo; Σίγουρα θα έχεις κάνει έρευνα και θα έχεις πάρει συμβουλές από πολλούς! Τι …

  • Αυτοί είναι οι επτά μύθοι για το ποτό και το μεθύσι που σίγουρα θα ήθελες να μάθεις

   Αυτοί είναι οι επτά μύθοι για το ποτό και το μεθύσι που σίγουρα θα ήθελες να μάθεις

   Δείτε τους επτά μύθους για το ποτό και το μεθύσι... Μύθος 1: Λένε ότι κάθε ποτό δεν «χτυπάει» το ίδιο και δεν …

  • Πώς να κρατήσεις για πάντα «ζωντανό» το αγαπημένο σου τζιν  

   Πώς να κρατήσεις για πάντα «ζωντανό» το αγαπημένο σου τζιν  

   Το ιδανικό τζιν, αυτό που κάθεται καλά χωρίς να σε πιέζει, δεν ξεχειλώνει μετά από δύο φορές που το έβαλες, …

Ένας τουρίστας, ένας ξενοδόχος κι ένα πενηντάευρο.Διαβάστε προσεχτικά .Έτσι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Ένας τουρίστας, ένας ξενοδόχος κι ένα πενηντάευρο
Θα σας πω μια ιστορία σήμερα. Είναι χρήσιμη και εξηγεί γιατί το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοικτές αγορές βοηθάνε την ευημερία των ανθρώπων.

Σ ένα ξενοδοχείο το καλοκαίρι ένας τουρίστας μπαίνει και ζητάει ένα δωμάτιο από τον ξενοδόχο.

50 ευρώ κάνει κύριε, του λέει ο ξενοδόχος. Πολύ ωραία, απαντά ο τουρίστας θα σας προπληρώσω το δωμάτιο. Θα μείνω σε αυτό μια μέρα. Έτσι, του δίνει 50 Ευρώ, παίρνει τη βαλίτσα και το κλειδί και ανεβαίνει στο δωμάτιο του.

Καθώς, μπαίνει στο ασανσέρ, στο ξενοδοχείο μπαίνει ο κρεοπώλης. Γιώργο, λέει στο ξενοδόχο. Έχουμε ένα υπόλοιπο 50 ευρώ. Θα μπορούσες να με πληρώσεις;

Μα και βέβαια Θανάση, του απαντά ο ξενοδόχος και δίνει τα 50 ευρώ στον κρεοπώλη.
Ο χασάπης παίρνει τα χρήματα και πάει στο κατάστημα του.

Εκείνη την ώρα, μπαίνει ο κτηνοτρόφος. Θανάση, σου έφερα τα κρέατα! Είναι 50 ευρώ ο λογαριασμός! Θα μου τα δώσεις σε παρακαλώ;

Και βέβαια φίλε! Απαντά ο κρεοπώλης και δίνει τα 50 ευρώ στον κτηνοτρόφο.

Ο κτηνοτρόφος παίρνει το χαρτονόμισμα και πηγαίνει σπίτι του.

Γύρισες Κώστα μου, πάνω στην ώρα, του λέει η γυναίκα του. Ήρθε ο κουμπάρος σου με τη γυναίκα του να μας δει και για να τον καλωσορίσω του έκλεισα ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο του χωριού, μια που επισκευάζουμε τον ξενώνα.

Πήγαινε να πληρώσεις τον ξενοδόχο και να βοηθήσεις να τακτοποιηθούν οι άνθρωποι, μέχρι να ετοιμάσω φαγητό.

Έτσι, ξεκινά ο κτηνοτρόφος, πάει στον ξενοδόχο. Γιώργο, σου έφερα τον κουμπάρο μου, κράτησες το δωμάτιο που σου είπε η γυναίκα μου;Πόσο κάνει το δωμάτιο;

50 ευρώ Κώστα! Βγάζει τα 50 ευρώ ο κτηνοτρόφος και το δίνει στον ξενοδόχο.

Όπως αφήνει το χαρτονόμισμα στη ρεσεψιόν, ο τουρίστας βγαίνει από το ασανσέρ και λέει στον ξενοδόχο. Ξέρετε το δωμάτιο δεν μου άρεσε, άλλαξα γνώμη.

Εντάξει κύριε του λέει ο ξενοδόχος. Ορίστε πάρτε τα χρήματα σας πίσω και του δίνει τα 50 ευρώ που του είχε δώσει ως προπληρωμή.

Όπως, ανέφερα στην αρχή, η ιστορία αυτή δείχνει με απλοποιημένο τρόπο πως παράγεται ο πλούτος και πως ευημερούν οι άνθρωποι, μιας και όσο περισσότεροι συναλλάσσονται μεταξύ τους και όσο πιο γρήγορα το πράττουν, η ίδια ποσότητα χρήματος δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη ευημερία για αυτούς, μιας και τα χρήματα αντιστοιχούν σε αγαθά ή υπηρεσίες που αυτά αγοράζουν.

Με αυτό το απλοποιημένο παράδειγμα, μπορείτε μόνοι σας να σκεφτείτε γιατί είναι ενάντια στα συμφέροντα των ανθρώπων, η επιβολή δασμών, αφού λειτουργούν ως αντικίνητρο για την διεύρυνση της συναλλακτικής αλυσίδας.

Επίσης, είναι εύκολο να κατανοήσετε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να συναλλαχθούν μεταξύ τους, τόσο μεγαλύτερη αξία θα αποκτήσουν τα χρήματα που χρησιμοποιούν για όλους.

Να γιατί το ελεύθερο εμπόριο που πολλές φορές ονομάζεται και οικονομική παγκοσμιοποίηση, βοήθησε τους ανθρώπους ανά τον κόσμο να ευημερήσουν.

Επειδή αυτή βελτίωσε τη δυνατότητα και μεγάλωσε το πλήθος των ανθρώπων που μπορούν να συναλλαχθούν μεταξύ τους κι έτσι δημιουργήθηκε ακόμη περισσότερη ευημερία για όλους.

Κι η ερώτηση κλειδί τώρα. Με δεδομένο ότι αυτό βελτιώνει τη ζωή όλων, γιατί ορισμένοι το αποκρύπτουν επιμόνως και καμώνονται ότι αυτό δεν το γνωρίζουν, προωθώντας τον οικονομικό εθνικισμό και τον προστατευτισμό;

Μα γιατί έχουν στόχο να απομονώσουν τις οικονομίες των εθνικών κρατών και να κυριαρχήσουν επί των κοινωνιών σε τοπικό επίπεδο, μιας και σε παγκόσμιο τα μεγέθη διαφοροποιούνται και δεν μπορούν να απομονώσουν τις οικονομίες.

Όχημα τους οι κατά τόπους κυβερνήσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν μικρές απολυταρχίες για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ντόπιων χρηματοδοτών τους.
Ανοικτή αγορά λοιπόν. Αυτή είναι και η μόνη πραγματική προστασία της ευημερίας όλων μας κι ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων.
Υ.Γ.Στην εικόνα που σας παραθέτω μπορείτε να δείτε ένα απλοποιημένο οικονομικό κύκλωμα, μεταξύ επιχειρήσεων, νοικοκυριών (καταναλωτών δηλαδή) και κράτους.

– See more at: http://marketnews.gr/article/460345/ena-touristas-enas-ksenodoxos-kai-ena-penhntaeyro#sthash.hrjno1Mn.dpuf

About Χρήστος Φραντζανάς

Δημοσιογράφος - Στιχουργός - Ποιητής
Bookmark the permalink.